2022.08.19. 11:53:08 7290 253

Hogyan lesz több szabadidőm?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A kérdés, amire oly sokan keressük a választ. Nem kell háromgyerekes anyukának vagy felelősségteljes cégvezetőnek lennünk, hogy a végletekig elfoglaltnak érezzük magunkat. Néha úgy érzem, hogy a nyugdíjas édesanyámnak kevesebb szabadideje van, mint nekem. De nem biztos, hogy a szabadidő növelésével elégedettebbek is leszünk..., a minőségi eltöltése ugyanolyan fontos.

Szabadidő - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Szabadidő

Mit is nevezünk szabadidőnek? Azt az időt, amit azzal töltünk, amivel szeretnénk, amit pihenésre, feltöltődésre, aktív vagy passzív kikapcsolódásra szánunk. Egy kutatás szerint a szabadidő mennyiségének a növekedése nem jár automatikusan boldogabb, elégedettebb élettel. Akinek túl sok ideje van magára, éppen ugyanúgy tud szenvedni ettől, mint akinek túl kevés. A tanulmány szerint napi két óra szabadidő már elegendő a feltöltődéshez, ugyanakkor a napi 5 óra már túl sok, és csökkentheti a boldogság érzetet. A legideálisabb tehát a napi 3-4 óra lenne – valljuk be ez sokunknak maga mennyország lenne, hirtelen nem is tudnánk mit kezdeni vele, de már a napi két óra is csodálatos utópiának hangzik... :)

Tegyük fel, hogy rendelkezünk napi két óra szabadidővel. A kutatás szerint az elégedettség érzés attól is függ, hogy mivel töltjük ezt az időt. Ha passzív tevékenységet választunk, mint például a televíziónézés vagy a céltalan böngészés az interneten, lógás a közösségi hálón, az kevésbé tölt fel minket, mintha aktívabban, produktívabban töltenénk ezt az időt. Viszonylag ritkán nézünk úgy fel a telefonunkról, hogy "Hú, de jót neteztem...", igaz? A sportolás, a tanulás, a kézműveskedés – kinek mi -, sokkal jobban kikapcsol és feltölt új élményekkel, energiával.

A televíziózásnak egyébként lehet haszna is, ha olyan ismeretekkel gazdagszunk, amelyek érdekelnek minket, illetve ha flow élményt élünk át közben. Ugyanígy az olvasás, vagy a videójáték is kikapcsolhat, ez utóbbi a sikerélménnyel is hozzájárulhat a mentális egészségünkhöz.

Tehát nemcsak az a fontos, hogy mennyi szabadidőnk van, hanem az is, hogy mivel töltjük el azt. Az pedig egészen szubjektív, hogy ki melyik időtöltést éli meg hobbiként, flowként. Akár a főzésre vagy a takarításra fordított idő is lehet ilyen, ha mi e közben új tudással, sikerélménnyel vagy valódi flowélménnyel gazdagszunk.

Hogyan lesz több szabadidőd?

Az eredeti kérdésre visszatérve - Hogyan lesz több szabadidőnk? – praktikus tanácsokat is adnánk, ha tényleg az idő mennyiségével és nem minőségi eltöltésével van problémád.

  1. Felejtsd el a halogatást és az időhúzást!
  2. A munkát ne vidd haza!
  3. Tanulj meg nemet mondani!
  4. Mindig priorizálj, és rendszeresen szerepeljen a szabadidős tevékenységed az első helyen.
  5. Inkább okosan, hatékonyan, tervezetten csináld a feladataidat, ne random módon és ötletszerűen.
  6. A felesleges, időrabló tevékenységekről mondj le. (Te mennyit lógsz a Facebookon? :))

Forrás: penzcentrum.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mindful étkezés – Mert a jóllét az asztalnál kezdődik

Az étel szervezetünk elengedhetetlen hajtóereje, energiabiztosítója, melynek huzamosabb ideig történő megvonása akár súlyos kimenetelű is lehet. Ám századunkra az ételekhez való viszonyulásunk gyökeres változásokon ment át, hiszen ma már nem csak akkor vesszük magunkhoz táplálékunkat, amikor éhesek vagyunk, hanem számos más tényezőtől is függővé válik az étkezésünk. Ha tudjuk, hogy az asztalra helyezett ételek mellett az étkezés minősége ugyancsak befolyással van a gyógyulásunkra, ám az egészségünk kárára is lehet, akkor tudatosabban állunk ehhez a kérdéshez.

Itt a tavasz! – Itt az ideje a lelki nagytakarításnak!

A tél vége, tavasz eleje felé nem csak a testünk, de a lelkünk is kívánja a csicsergős évszakot, hiszen elfáradunk a hosszú, hamar sötétedős, későn világosodós, hideg, fagyos hónapokban. Alig-alig bírjuk vonszolni megfáradt lelkünket a napsugaras évszakig, és meglepetten tapasztalhatjuk, hogy bizony rá is ráfér a nagytakarítás.

Öltözz okosan a fenntarthatóságot is szem előtt tartva!

A fenntarthatóság fő üzenete abban rejlik, hogy a jelen szükségleteinek kielégítése ne veszélyeztesse a jövő nemzedékeinek társadalmi, környezeti és gazdasági lehetőségeit. Az elkövetkező néhány mondatban azt igyekszünk körbejárni, hogy miért szükséges az öltözködés és a divat kapcsán is jobban törekednünk a fenntarthatóságra.