2022.07.20. 09:20:00 5628 220

Hogyan kezeld, ha nem te vagy az előnyben részesített szülő?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Te is olyan (nagy)szülő vagy, aki alig tud egy percet is önmagára szánni, mert a gyermeked/unokád folyamatosan rajtad lóg? Vagy éppen ellenkezőleg, a gyermeked mindig a másik szülőjéért kiált, hogy lássa el vagy oldja meg a problémákat? Hogy ne érezd magad hanyagolva, tegyél ellene!

Gyerek-szülő kapcsolat - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Gyerek-szülő kapcsolat

Különösképpen kisgyermekkorban gyakori az az eset, amikor a gyerekek előnyben részesítik az egyik szülőt. Ilyenkor ne irigykedjünk az előnyben részesített szülőre, hiszen ő könnyen érezheti magát túlterheltnek. A visszautasított szülő viszont elutasítottnak, kirekesztettnek és tehetetlennek érezheti magát. Ez a felállás egyikük számára sem fenntartható hosszabb távon.

Így tud megbirkózni a kevésbé preferált szülő ezzel a helyzettel

Habár a gyerekeknek veleszületett igényük van arra, hogy időszakosan ellenálljanak és dacoljanak a gondviselőikkel, de ehhez hasonló igényük van arra is, hogy a felnőttek határokat szabjanak nekik. A „hanyagolt” szülő megbántottsága (csalódottság, szomorúság) elhomályosíthatja a gyermekével és a párjával folytatott interakcióit, különösen akkor, ha a gyerek ki is mondja, hogy jobban szereti a másik szülőjét. Nem szabad azonban elfeledni azt, hogy ez valószínűleg csak átmeneti időszak, és semmiképpen sem a partnerünk felelőssége.

1. Bölcs és kedves hozzáállás

Ha a kívánt szülő valamiért nem elérhető, és a kisgyermek ettől ideges lesz, fogadjuk természetesnek az érzéseit, és biztosítsuk őt arról, hogy megértjük a csalódottságát. Tudatos légzéssel nyugtassuk le magunkat és az idegrendszerünket a helyzet megoldása érdekében: Nyugodtsággal és kedves, de határozott tettekkel és szavakkal jobban meg tudjuk állni a helyünket a kényes szituációkban.

2. A közös vidám pillanatok felidézése

Fontoljuk meg egy lista készítését a legkedvesebb és legviccesebb a pillanatokról, és ha rosszul érezzük magunkat az elutasított szülő szerepében, emlékezzünk vissza ezekre hangulatjavítás céljából. Amikor a gyerekünk végre minket hív, hogy beszélgessünk vagy játszunk vele, tegyük le azt, amivel éppen foglalkozunk és tegyünk eleget a kérésnek! Nocsak, hogy bővül az a lista!

3. Érdeklődés a gyerek kedvenc elfoglaltságai iránt

Az előnyben részesített szülő általában szívesebben vesz részt azokban a tevékenységekben, amelyeket a gyermeke szeret. Kezdjünk el felzárkózni, és érdeklődjünk gyermekünk érdeklődési köre iránt. Kezdjük el megfigyelni, hogy hogyan és mivel játszik örömmel, majd kezdeményezzük a játékot magunktól (a másik szülő jelenléte nélkül). Mutassuk meg a kicsinek, hogy szeretünk a közelében lenni, csupán az okból, mert élvezzük a társaságát.

4. Radikális elfogadás

Ne adjunk hangot a párunk és a gyermekünk előtt az erre vonatkozó negatív érzelmeinknek, és ahelyett, hogy megpróbálnánk erővel kiharcolni, hogy gyermekünk másként érezzen, inkább maradjunk semlegesek.

Beszéljük ki magunkból egy bizalmasunkkal, ez segíthet megbirkózni a negatív érzésekkel, amik csak megakadályoznák a tőlünk telhető legjobb szülői nevelést.

Forrás: www.quickanddirtytips.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...