2015.09.30. 12:30:18 92262 248

Hogyan készítsd el a tökéletes burritót? Avagy, így tekerd a tortillát!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A tortilla egy univerzálisan használható alapanyag, amit hideg vagy meleg ételekkel is megtölthetünk, a végeredmény pedig fenomenális és gusztusos lesz. De csak akkor, ha tudod, hogy hogyan kell rendesen feltekerni vagy hajtogatni. Videós instrukciók, receptek és tippek!

Burrito - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Burrito

Egy-két alapszabály, amit a tortilla tekerésénél jó, ha fejben tartasz!

  1. Minél nagyobb az alapterülete, annál könnyebb megtölteni és feltekerni.
  2. Melegítsd fel, mielőtt megtöltenéd, úgy könnyebb kezelni. De ne legyen túl forró, mert akkor megkeményedik és törik! Mikrohullámú sütőben vagy egy serpenyőben is felmelegítheted.
  3. Ne tegyél bele túl sok tölteléket, mert szét fog esni.
  4. A tölteléket középre helyezd el, sehol ne legyen közel a szélekhez.
  5. Először a két szélső oldalt hajtsd be, majdnem középpontig. Utána hajtsd fel az alját egészen a tetejéig, majd tűrd be a töltelék alá, és addig tekerd, míg egy szoros, zárt tortilla szendvicset nem kapsz. Ez a technika jól jön a burrito készítésekor.
  6. Készíthetsz nyitott tortilla szendvicset is, ez még egyszerűbb: helyezd a tölteléket nagyjából a tortilla tészta közepére, hajtsd be a két oldalt, majd hajtsd fel az alját is.

Mivel bemutatni egyszerűbb, mint leírni, íme két videó instrukció, hogy Te is tökéletes tortilla tekercset vagy burritót készíthess!

Mi kerüljön a tortilla tekercsbe?

Gyakorlatilag bármi jöhet, amit szeret a család, tipikusan hús és zöldség kombinációból áll egy tekercs valamilyen szósszal. Íme, egy népszerű recept és néhány ötlet!

Mexikói Burrito

A tortilla tésztát otthon is elkészítheted – így olcsóbb lesz az étel, de ha a gyorsaság a fontos, vásárold meg a boltban.

Hozzávalók kb 2 főre:

  • 25 dkg darált hús
  • 10 dkg főtt kukorica
  • 10 dkg főtt vörös bab
  • fél kaliforniai paprika
  • 1 paradicsom
  • olaj
  • fél citrom leve
  • fél csokor újhagyma
  • bors
  • chili

A mártáshoz:

  • 2 db paradicsom
  • Chili paprika
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, bors

A darált húst és a karikákra vágott újhagymát egy kis olajon megpirítjuk, sózzuk, borsozzuk és chilivel is ízesítjük, majd hozzáadjuk a kockákra vágott zöldségeket, babot, kukoricát, és össze rottyantjuk a tölteléket. Egy kis citromlevet is nyomunk rá. A tortilla lapokat megmelegítjük, és beletöltjük a húst.

A mártáshoz nagyon apró darabokra vágjuk a hozzávalókat, de ha pépesebben szeretnénk, akár össze is turmixolhatjuk. A feltekert tortillákat tányérra helyezzük és leöntjük az elkészült salsával.

További tippek a töltelékhez:

Gyakorlatilag bármilyen húst elkészíthetsz, darálva vagy vékony csíkokra vágva. Akár natúr is megsütheted őket egy kis só-bors társaságában. Ehhez a húsos alaphoz joghurtos vagy tejfölös öntetet, különböző zöldségeket, guacamolét, salsát, tortilla chipset, olívabogyót, sajtot stb. tálalhatsz. A lényeg, hogy mindent vágj apróra, vagy falatnyi kockákra, karikákra.

Akár chilis bab és rizs is kerülhet bele, miért ne?

Ha hideg hozzávalókkal töltöd meg, a tortilla lapot akkor is melegítsd meg előtte, úgy könnyebb lesz feltekerni.

A házi tortilla tésztához nincs másra szükséged mint valamilyen szilárd zsiradékra (vaj, kókuszzsír vagy klasszikus zsír - 85 g), lisztre ( búza 450 g vagy fele-fele arányban kukorica és búza liszt), sóra és forró vízre (2 dl). A lisztet összekeverjük a sóval, a zsírral majd hozzáadagoljuk a vizet és keményebb tésztát gyúrunk belőle. Kb. 12 golyót formálunk és vékony tésztává nyújtjuk őket, majd egy serpenyőben megsütjük.

Jó étvágyat és jó kísérletezést!

Forrás: mindmegette.hu, nosalty.hu,

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Biztonsággal ihatjuk-e a csapvizet?

A Világgazdasági Fórum szerint a világ vízkészlete válságos helyzetbe került, mely erőteljesen összefonódik bolygónk természeti tőkéjének kimerülésével. Nem beszélve az egyre kiszámíthatatlanabbá formálódott csapadékmintáról, a kritikus ütemben zsugorodó jégtakarókról, az egyre sűrűbben jelentkező áradásokról és aszályokról, az emelkedő hőmérséklet által megzavart teljes globális vízciklusról. Érthető, ha felmerül a kérdés: hogy állunk ma Magyarországon a vízkészlet kérdésével és a vízminőséggel? Biztonsággal ihatjuk-e a csapból folyó vizet?

Egyszerű, friss spárgából készült tavaszi ínyencség

Kissé korábban, mint szokott, de a meleggel együtt beköszöntött a spárgaszezon is. A spárga egy rendkívül népszerű tavaszi zöldség, melyet nemcsak finom íze, hanem kiemelkedő tápértéke miatt is kedvelünk. Ez a recept egy egyszerű, mégis ínycsiklandó módja annak, hogy élvezhessük a spárga friss, természetes ízét, miközben egy kis fokhagymával és sajttal még gazdagabbá tehetjük az élményt.

Mert a tökéletes tükörtojás igenis létezik! – Íme a titok!

A tojást sokféleképpen készíthetjük el, ezáltal lehet belőle finom reggeli, gyors vacsora, vagy a „mit főzzek ma?” kérdést megoldandó villámebéd. Ott van szinte minden ételükben, legyen szó főfogásról, desszertről, vagy éppen levesről. Az elkészítési módját illetően pedig mindenkinek más a kedvence.