2014.12.29. 11:08:15 13751 59

Hogyan csökkentsd a gyomorsavat?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az ünnepi időszak nemcsak a családról és a szeretetről szól, hanem az evésről is. Összejönnek a rokonok, a barátok és esznek egy jó nagyot. Így megy ez egészen szilveszterig, amikor még jól nyakon is öntik a sült és sütemény áradatot egy kis alkohollal. Szórakoztató szokásnak tűnhet. Egészen addig, amíg jól tűri a gyomrod a megpróbáltatásokat.

Gyomorfájás, savtermelés - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Gyomorfájás, savtermelés

A magas gyomorsav kellemetlen tünetekkel járhat: hányinger, gyomorégés, reflux, hosszú távon pedig gyulladást, felmaródásokat, fekélyeket is okozhat, így nem árt figyelni rá.

Mire ügyelj, ha szeretnéd elkerülni a túlzott gyomorsav-termelést?

Egy dietetikai szolgálat tanácsai alapján állítottuk össze a következő tippeket refluxszal illetve magas gyomorsavval küszködők részére.

  1. Az erős, csípős fűszerek serkentik a savtermelést, így nem javasoltak. Ilyen a bors, a mustár, a csípős paprika. Helyettük próbáld ki a zöld fűszereket!

  2. Tanácsos a napi négy, sőt akár az ötszöri étkezés, mivel a gyomor falának feszülése növeli a savtermelést. Inkább egyél többször keveset.

  3. Lefekvés előtt két órával együnk utoljára, közvetlenül alvás előtt soha, mivel az fokozhatja az éjszakai savtermelést, aminek veszélyes következményei lehetnek.

  4. A fehérjéknek átmeneti savkiegyenlítő hatása van, de a fehérje bomlástermékek megjelenése már fokozza a savtermelést, így tejből egy pohár, húsból 1-1 szeletnél többet nem javasolt fogyasztani. A hús legyen sovány.

  5. A zsiradékok hormonális úton csökkentik a gyomornedv elválasztást, de csak a hevítetlen zsiradékok lehetnek jótékony hatásúak. Az olívaolaj a salátán tehát megfelelő választás.

  6. A rántás kerülendő, de a habarás és a szórás jól használható sűrítésre.

  7. A vitaminok közül az A-és E-vitamin, mikroelemek közül a cink nyálkahártyavédő hatású.

  • A-vitamin források: belsőségek, tojássárgája, tengeri halak, tejtermékek. Provitaminját, a karotint sárga és vörös színű zöldségek és gyümölcsök tartalmazzák.
  • E-vitamin források: növényi olajok, zöld növények, csírák.
  • Cinkforrások: hús, máj, tojás.
  1. Alkohol, szénsavas ásványvíz, üdítők, erős tea és a kávé fogyasztása nem javasolt.

  2. A füstölt sonka, kolbász, tepertő és más fokozott sótartalmú ételek fokozzák a gyomor savtermelését, így nem javasoltak.

  3. A párolás és a főzés megfelelő elkészítési mód, a pirítás és a rántott húsok viszont fokozzák a savtermelést.

  4. A rágózás és a mentol növelheti a nyáltermelést és átmenetileg segíthet a gyomorsav csökkentésében.

  5. Egy marék sótlan mandula azonnal helyre billentheti a ph-t.

Cikkünk tájékoztató jellegű, nem helyettesíti az orvos szakvéleményét.

Forrás: Dietetikai Szolgálat, Kovács Márta dietetikus összeállítása

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...