2015.02.05. 16:15:00 16205 132

Hogyan ápold télen a cipőt és mit tegyél a só ellen?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Bosszantó, amikor az új vagy újszerű csizmánkat a következő télen már kutyát sétáltatni sem vennénk fel a latyakos és sós járdák miatt. A cipő drága mulatság, ne hanyagold el! Egy-két tipp hogyan kezeld a sóittas csizmádat!

Bakancs - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Bakancs

1. lépés: A csizma takarítása és a só eltávolítása

Mielőtt letakarítanád a csizmád, szárítsd meg szobahőmérsékleten. Ne tedd a radiátor elé, alá vagy fölé és a kályhához sem, mert a túl magas hőtől csak megkeményedik a bőr. Tömd ki újságpapírral, ez segít megőrizni a formáját.

Miután megszáradt, takarítsd le a cipőt. Először egy kefével szedjük le a rászáradt sarat, majd alkalmazzunk tisztító spray-t, ha maradt még felületi szennyeződés. A sónyomokat többféleképpen is eltávolíthatod.

Ecetes öblítés: 1/3 ecet és 2/3 víz elegyével törölgesd át a cipőt, majd tiszta vizes ronggyal is töröld át (de ne tartsd folyó víz alá), legvégül pedig szárítsd meg egy száraz és puha ruhával.

Vöröshagyma: egy félbevágott vöröshagymával dörzsöld le a sónyomokat a csizmáról, majd vizes ruhával töröld le, és szárítsd meg egy puha ronggyal.

Házi cipőápolók

Otthon is készíthetsz cipőpasztát, amelyhez nincs másra szükséged, mint 150 g vazelinre, 5 g szappanporra és 10 g viaszra. Gőz felett felolvasztjuk a vazelint és a viasz, eközben 10 ml forrásban lévő vízben feloldjuk a szappanport, majd hozzáadjuk a viaszhoz. Keverjük, míg sűrű masszává válik. Hűtsük le, és tároljuk műanyag dobozban.

A cipőkrémet puha ronggyal vagy kefével dolgozhatod a cipőbe, melyet száradás után még polírozni kell. Ideális erre a célra egy kézre húzott zokni.

Legyen vízhatlan a csizma!

Mielőtt használatba veszed a csizmát kezeld impregnáló spray-vel, amellyel növelheted a vízhatlanságát és védheted is a bőrt. Ha saját magad készítenél impregnáló anyagot, azt is megteheted, íme a recept:

Hozzávalók: 80 g sárga méhviasz, 30 g fehér méhviasz, 600 ml terpentin, 30 g szappanpehely, 600 ml víz

Lereszeljük a viaszféléket, majd hozzáadjuk a terpentinhez és gőz felett összeolvasztjuk őket. A szappanpelyhet a vízbe szórjuk és melegítjük, amíg fel nem oldódik, az így kapott lúgot összekeverjük a viaszos keverékkel és egy üvegbe töltjük. Puha ronggyal dolgozzuk a cipőbe.

Egy másik, egyszerűbb módszer szerint 2 evőkanál méhviasz és egy evőkanál juhzsír olvasztott keverékével is bedörzsölhetjük a cipőt.

Mindkét esetben egy éjszakát pihentetjük, majd másnap reggel ledörzsöljük.

Akár házi, akár bolti megoldást választasz fontos, hogy minél hamarabb ápold le a cipőidet, latyakos időben naponta! A gyerekeket is tanítsuk meg erre a fontos feladatra, hiszen így érheted el, hogy minél tovább hordhasd a lábbeliket. Mivel a cipő nem olcsó mulatság ne sajnáld a pénzt az ápolószerekre.

Forrás: hogyankell.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...