2023.12.17. 15:27:39 6677 235

Hogy ne fájjon! A migrén lehetséges okai és kezelése
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Egy felmérés szerint az 1999 és 2019 közötti időszakban a migrén több mint 40 százalékos növekedést mutatott, melyben az érintettek leginkább nők voltak. A fejlett technológiának köszönhetően ma már a kutatóknak sikerült kideríteni, hogy többek között olyan hormonok is gyakran befolyásolják a migrén előfordulását, mint a szerotonin és az ösztrogén.

Migrén - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Migrén

Míg a szerotonin szintváltozása a szervezetben mindkét nemre hatással van, addig az ösztrogénszint ingadozása kizárólag a nők esetében lehet problémaforrás. Mindez azzal magyarázható, hogy a nők ösztrogénszintje az évek során természetes változást mutat: a termékeny évek alatt megnövekedik, később viszont már csökkenést mutat ez a női nemi hormon. A szervezetben történő hormonális változás-ingadozás következtében az erek összehúzódnak. Ez lüktető fájdalom formájában mutatkozik meg. Néhány eredmény arra enged következtetni, hogy amikor a tüszőhormonként is ismert vegyület alacsonyabb lesz, ez a fejbőr és az arc idegeit érintve okoz érzékenységet, fájdalmat.

Melyek lehetnek a migrén leggyakoribb kiváltó okai?

A migrén előidéző tényezők között élen jár a stressz; különféle külső és belső okok (biológiai elváltozások, szagok, vakító és vibráló fények stb.); időjárásbeli elváltozások; felborult vagy megváltozott alvási szokások; néhány étel és ital ugyancsak előhívóként szerepelhet. A szakemberek azt javasolják, hogy az érintettek vezessenek egy fejfájásnaplót, melybe feljegyzik a migrént esetlegesen előidéző okokat. Erre azért van szükség, hogy megfelelőbb kezelési stratégiát dolgozzanak ki.

A Headache Journal szerint a migrénnek nem csak egyetlen kiváltó oka lehet, hanem számos, és ezek belső, valamint külső eredetűek ugyancsak lehetnek. A szervezet reakciójaként is tekinthetünk a migrénre, melyet elsődlegesen agyi mechanizmusok határoznak meg (az érrendszeri reakciók e tekintetben másodlagosak). Bár a beazonosítás egyénenként eltérő lehet, mégis van néhány tünet, mely több esetben beazonosítható. Ilyen a stressz és migrén szoros összekapcsolódása. A stressz miatt a migrén is elhúzódhat, ugyanakkor a migrénes fájdalom krónikussá váltsága felerősítheti a stresszt. A megkérdezett migrénben szenvedők 80 százaléka éppen a stresszt tartja domináns kiváltó oknak, mely egyúttal a teljesítményükre, közérzetükre, életminőségükre egyaránt rányomja a pecsétjét.

A migrén megelőzési és kezelési lehetőségei

A Mayo Clinic csapat azt javasolja, hogy amikor migrénes fájdalmat tapasztalunk, érdemes rögtön abbahagynunk azt, amit éppen csinálunk. Tartsunk szünetet, és figyeljük meg, mi okozhatta a fájdalmat (főként hang, fény, szag). Továbbá kipróbálhatjuk a hőmérséklet terápiát is, melyben a fejre és a nyakra hideg (ennek zsibbasztó, fájdalomtompító hatása van) vagy meleg (izomlazító hatású) vizes borogatást helyezünk.

Szorgalmazzák ilyenkor a koffeintartalmú ital fogyasztását is, melynek fájdalomcsillapító hatása is van. Fontos azonban, hogy csak kis mennyiségben fogyasszunk koffeint, mivel a nagy mennyiség alvási problémákhoz vezethet, mely nem használ, hanem árt a migrénnek.

A megfelelő mennyiségű és minőségű éjszakai alvás (optimális esetben ugyanabban az időben), a nyugtató zene hallgatása, a meditáció, a meleg fürdő, a könyvolvasás ugyancsak lazító, nyugtató hatásúak lehetnek.

A pihenés, a szünetek beiktatása, a friss levegőn tett séták, a hobbitevékenységek, a jóga segítenek mind a lazításban, mind pedig az energetizálásban, egyúttal hozzájárulhatnak a migrén megelőzéséhez, csillapításához. ​

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...