2023.08.27. 08:38:09 6770 228

Hihetetlen! A középkori bőrápolási rutin nem sokban tér el a maitól
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A rendszeres bőrápolás fontosságát ma már kevesen kérdőjelezik meg. Egy hatékony bőrápolási rutin és néhány minőségi termék használatával a bőrünk sokáig fiatalos, feszes maradhat. Nem beszélve arról, hogy egy tiszta, bőrhiba mentes arcbőr több önbizalmat is kölcsönöz az ápolt „viselőjének”.

Bőrápolás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Bőrápolás

A bőrápolás több évszázados múlttal rendelkezik, melyet elsősorban a nők tartottak elengedhetetlennek. Az ókor hölgyei bár nem válogathattak a mai modern kedvükhöz, elvárásukhoz és pénztárcájukhoz kellőképpen igazodó öregedésgátló készítmények, szérumok és kezelések közül, mégis rendelkeztek olyan optimálisnak nevezhető bőrápolási szokásokkal, melyek hatékonyaknak minősültek.

Már a hat évezreddel ezelőtti Egyiptomban kimagasló figyelmet fordítottak az esztétikai szempontok érvényesítésére, így például különféle kozmetikumokkal védekeztek az erős napsugárzás és a rovarcsípések ellen. Az arcbőr szépsége érdekében különféle olajokat (ricinus, szezám, olíva stb.) használtak, és meglepő módon a bőrtisztításról is gondoskodtak. Ez utóbbit kíméletes szappanpasztával, vagy mézes-tejes arcpakolással, maszkokkal oldották meg. A hidratálásra pedig tejfürdőzést, a hámlasztásra és gyógyításra különféle gyógysókat alkalmaztak.

Az egyiptomiak mellett a görögök sem feledkeztek meg a test szépen és épen tartásáról. Mindezt drága olajokkal, természetes kozmetikai produktumokkal hajtották végre. Ugyanakkor a hajfestésre is komoly figyelmet fordítottak. Ami a bőrápolást illeti a görögök ragaszkodtak ahhoz, hogy főként helyi, lehetőleg saját készítésű szerekkel vitelezzék ki a bőrápolást. Ehhez kézenfekvő volt a friss bogyó-tej mixtúra vagy paszta készítése. Mézből és tejből pedig kiváló öregedésgátló krémeket állítottak elő.

Egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint, melyben a Salernói Egyetem kutatócsapata vett részt, a középkori bőrápolási módszerek több téren is hasonlítanak a modern megoldásokhoz. Egy Trotula de Ruggiero nevű, a maga korában nagy hírnévnek és megbecsülésnek örvendő orvos, ránk hagyatékozott írásaiban olyan bőrápolási rutinokat jegyez le a középkorból, amelyek több szempontból is emlékeztetnek a maiakra. A kutatók a modern és a hagyományos kombinációknak tekintik a Trotula által lejegyzett szépségápolási technikákat. A 14. század elején élő orvos a bőrkezelésektől a hajfestésen át a szájhigiéniáig és a sminkekig többféle figyelemre méltó kozmetikai (gyógy)módot is részletesen megörökít kéziratában.

Ezen eljárások és termékek pozitív hatásairól érdemes ma is szót ejteni, hiszen a tudósok szerint Trotula olyan összetevőkről is említést tesz, melyeket a korszerű farmakológiában is alkalmaznak. Munkájában több mint negyven gyógynövény nevét említi, továbbá kitér az ásványi anyagokra, valamint a kozmetikumokban használható állati származékokra egyaránt. A középkori arctisztítást többek között fava babból előállított purifikálóval bonyolították le. A fava babot manapság is előszeretettel alkalmazzák kiütések, tályogok, szemölcsök ellen. Amennyiben a haj világosítása vagy erősítése volt a kitűzött cél, a megoldás: tojássárgája – melyet ma is sok helyütt használnak pakolásként a sérült haj táplálására, regenerálására.

A középkori arcápolás lépései kapcsán pedig azt állították, hogy még manapság is aktuálisak, hiszen jelen volt az előkezelés is, az alapos tisztítás, egyszerű hámlasztók, peelingek, funkcionális eszközök és kezelések igénybevétele. A tanulmányban arra is kitérnek, hogy a Trotula által hirdetett kozmetikai tippek és kezelési javaslatok több szállal kötődnek a legújabb koncepciókhoz. A hírneves orvos a salernói kutatócsoport szerint kulcsfontosságú szempontnak tartotta a megelőzésre fókuszálást, az ápolt megjelenésre törekvést, a bőr egészségének megőrzését, az esetleges bőrproblémák minél előbbi gyógyítását. Ez utóbbi tippek és tanácsok pedig manapság is praktikusnak és megfelelőnek bizonyulnak.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

A sokat emlegetett pozitív gondolkodás – nem szabadna félvállról venni

A pozitív gondolkodásról való diskurzus olyannyira felkapottá vált az elmúlt évek folyamán, hogy óhatatlanul is felszínre törtek az ezzel kapcsolatos sarkítások, „értékhígító” elemek. Éppen emiatt történhetett az, hogy sokan elveszítették az érdeklődésüket a téma iránt, nem veszik komolyan az ezzel kapcsolatos nézeteket, sőt, olyanok is akadnak, akik egyenesen nevetségesnek és életellenesnek tartják a pozitivitást. Ezt a problémát igyekszünk az alábbi sorokban górcső alá helyezni, abban reménykedve, hogy néhány felhőoszlató válaszra lelünk mindeközben.

„Nekem a Balaton…” – Utazz le a Balcsi partra szuper filmek segítségével

Kinek a déli, kinek az északi, kinek az egyik csücsök, kinek a másik a kedvence, de a Balaton mindenkit lenyűgöz, magával ragad. A bulik, a kirándulóhelyek, a strandok, a lángos illat – kellemes emlékek, amelyeket minden tavasszal várunk, és minden ősszel nagyon nehezen engedünk el.

Ritkán látható klasszikusok is szerepelnek az idei Magyar Mozgókép Fesztivál programjában

A legújabb magyar filmek és premierek mellett ritkán látható klasszikus alkotások is szerepelnek az idei Magyar Mozgókép Fesztivál programjában. Az új néven megrendezett, MOZ.GO fesztiválra keresztelt programsorozat Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban várja a közönséget június 12. és 15. között.