2016.06.11. 11:38:53 9997 238

Hiánypótló tippek egyéni utazástervezéshez kezdőknek!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Nemcsak utazási irodákkal lehet részünk fantasztikus élményekben, hanem önállóan is megtervezhetjük az utazásunkat, és idegenvezetőket megszégyenítő módon ismerhetjük meg a látványosságokat, nevezetességeket. Ehhez pár tippre, egy kis kutatásra és elszántságra lesz csak szükséged, majd indulhat a kaland!

Autós utazás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Autós utazás

Volt egyszer nekem egy utazásmániás ismerősöm, aki mindent meg szeretett volna nézni, amit egy adott helyen meg lehet, sőt, ha autóval mentünk, akkor út közben is meg kellett állni a közeli nevezetességeknél. Élmény volt vele utazni, mert mindent nagyon precízen megtervezett, sőt, még kis útvonal tervet is nyomtatott mindenkinek arról, hogy melyik nap mit fogunk megnézni. Igazából az internet világában ehhez már tényleg nem kell órákon keresztül kutakodni, de azért van néhány jó tanácsunk, ha kulturálisan a legtöbbet akarjuk kihozni egy-egy útból.

1. Ha megvan az úti cél, válaszd ki az utazás módját!

Legyen akár belföld vagy külföld, először úgyis a fő úticélt fogod kiválasztani. Utána megnézed, hogy hogyan lehet oda eljutni onnan, ahol laksz. Ha autóval szeretnétek menni, akkor a Google Maps segítségével megnézed, hogy kb. mennyi időbe telik az út, és milyen útvonalon juthatsz el oda. Az autópályák útminősége általában jobb, és a fogalom is kiszámíthatóbb, az út maga pedig gyorsabb és rövidebb, így valószínűleg ezt a lehetőséget fogod választani. Ahova 8-10 óránál több kellene vezetni, oda célszerűbb repülővel utazni, hogy ne hullafáradtan kezdjük a nyaralást, kivéve persze, ha magára az útra is több időt szánsz, szállást foglalsz és meg kívánod nézni az útba eső nevezetességeket, szóval lényegében egy road tripet szervezel.

2. Mit nézzünk meg út közben?

Most sem engedjük el a Google kezét, hanem szépen beírjuk az adott országot, és rákeresünk az ott található, világörökség részének nyilvánított látnivalókra. Ez egy elég jó képet fog adni arról, hogy mi az, amit abban a régióban érdemes megnézni. Utána összevetjük ezeknek a helyszíneknek az elhelyezkedését az útvonalunkkal (és érdeklődési körünkkel), és kisakkozzuk, hogy melyiket, milyen módon tekinthetnénk meg.

Érdemes fellesni néhány nagyobb utazási iroda honlapjára, és megnézni, hogy abban az országban vagy régióban milyen körutakat, fakultatív programokat ajánlanak. Ők általában minden fontos információt összeszednek, és ebből csemegézhetünk a saját szervezésű útunk megvalósításához is.

Fellátogathatunk az utikritika.hu honlapra is, ahol profi utazásszervezők, idegenvezetők és más utazók tapasztalatait is elolvashatjuk.

3. Extra információk, amikre szükséged lehet

Valószínűleg a pályától vagy a végcélunktól való távolság mellett az is számítani fog, hogy mennyi időt javasolnak a kiszemelt világörökség megtekintésére, illetve, hogy mennyibe kerül a belépő. Ha ezt mindet mérlegeltük, utána már könnyebb lesz összeállítanunk az útvonalunkat, a költségvetésünket és az időbeosztásunkat!

4. Repülőjegyfoglalás

Utazás repülővelUtazás repülővel
Ha nem autóval, hanem repülővel megyünk, akkor ez előzze meg a szállásfoglalást, hiszen nem mindenhova megy mindennap repülőgép, szóval először az utazás időpontját kell megtudni, és utána foglaljuk le a szállást. Van egy csomó összehasonlító oldal, ahol összevethetjük a repjegy árakat, indulási időpontokat, helyeket, átszállásokat, így kiválaszthatjuk a számunkra legkedvezőbb ajánlatot. A pelikan.hu, a repjegy.hu, a skyscanner.hu minegyik segíthet a járat kiválasztásához, és ha megvan, akkor megnézhetjük a kiválasztott légitársaság honlapján is, hogy azonos-e az ár, vagy esetleg olcsóbb. A némelyik fapados légitársaságnál klubkártya vásárlásával már az első utazásunkból annyi kedvezményt kaphatunk, hogy rögtön megtérül a kártya ára, így ennek is nézz utána, ha van ilyen lehetőség, használd ki!

5. Szállásfoglalás

Ezt a kérdést bizony jól körbe kell járni, és talán ez az, amivel a legtöbb időt el lehet szöszölni, persze a költségvetésünk mindenképpen meghatározza majd a keresési stratégiánkat. Érdemes több oldalra is fellátogatni, és elolvasni a véleményeket az egyes hotelekről, apartmanokról. A hotels.com, a booking.com, a szallas.hu, a trivago.hu mind a segítségünkre lehet. Ne felejtsük el ellenőrizni a hotel belvárostól, látnivalóktól vagy tengerparttól való távolságát sem! Ne spóroljunk az idővel, nézzünk meg több oldalt is, és hasonlítsuk össze az árakat. Válasszunk olyan hotelt, amely előleg nélkül lefoglalható (a booking.com, hotels.com-on lehetséges) és ingyenesen lemondható – akár az érkezésünk előtt egy héttel.

Írta: kábé

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...