2023.05.29. 15:30:25 7666 302

Háztartási praktikák, hogy mentsd a menthetőt!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A takarítás fontossága nem is kérdés egy háztartásban. A mindennapi tisztítási folyamatok mellett a kisebb pakolások is megszokottak. A nagytakarításokat általában valamilyen eseményhez vagy évszakhoz kötjük. Ilyenkor alaposabban rendet rakunk és sokkal precízebben is tisztítunk meg mindent. Mi a helyzet azokkal a holmikkal, amelyek már régiek, elhasználódtak, és nehéz őket rendbetenni, valamiért mégis sajnáljuk őket kidobni?

Vízköves csap - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Vízköves csap

A fehér felületekhez, akár mosószerként használva, de akár csak felmosáshoz is, semleges szappannal keverve használhatsz szódabikarbónát és boraxot. Reszeld le és forrald fel egy kevés vízzel a szappant, majd add hozzá a 2-2 bögre szódabikarbónát és a boraxot. Jól keverd el, amikor kihűlt higítsd fel vízzel és zárható üvegben tárolhatod. Használat előtt jól fel kell rázni. Ha a szekrény mélyéről előkerülnek a nagyi által készített csipke terítők, akkor szépen rendbe teheted őket és a lakás ékes díszei lehetnek. Ugyanez érvényes a konyha ruhákra is. Nem, biztos, hogy újakat kell azonnal vásárolni!

A vízkő is rengeteg mindent tönkre tud tenni. Nem biztos, hogy a régi tea- vagy kávéfőzőt, vízforralót azonnal ki kell dobnod, ha szinte menthetetlenül vízkövesnek látod. Érdemes próbálkozni az ecetes vízzel. Egy bögre ecet, egy bögre víz és ezt forrald fel, tisztítsd át vele a készülékeket. Ha sikerrel jársz, máris használhatod őket újra.

A fürdőszobában is találhatók olyan eszközök, amelyeket ugyan nem minden nap takarítunk, de olykor nem árt őket rendbe tenni. Ilyen például a zuhanyfej és a csaptelepek. Ezeket sem szeretnénk évente lecserélni, így lehetőség szerint vízkőtlenítsük őket. Egy bögre ecettel és egy fél bögre vízzel telt edénybe helyezd bele a zuhanyfejet. Hagyd benne néhány órát, mosd le és máris szuperül működik és szebb is lesz.

Itt a nyár. A kamrából, garázsból, nyárikonyhából vagy a pincéből újra előkerülnek a télen mellőzött ventilátorok. Valószínűleg nem a legjobb állapotban fogjuk őket elővenni. Ha nem szeretnél újat vásárolni, akkor egy szórófejes flakonba tölts 2 evőkanál szódabikarbónát, 1 evőkanál folyékony szappant és egy bögre ecetet. Jól keverd ezt össze és fújd be vele a ventillátor óvatosan, nehogy elektromos alkatrészt érjen! Húzz rá egy nejlon szemeteszsákot és kapcsold be egy kis időre. Ha lehet ezt hetente tedd meg, így higiénikusabban tudod élvezni a ventillátor előnyeit, nem a rárakódott port fogja szét fújni a lakásban.

A mosógépet sem árt rendszeresen szagtalanítani és tisztítani. Érdemes szódabikarbónával vagy kevés ecettel átmosni néha a rendszert. A szódabikarbóna a ruháknak sem fog ártani, az ecettel való melegvizes, ruha nélkül lefuttatott program a vízkövet is és a kellemetlen szagokat is lerendezi.

Szőnyeg, matrac és kárpittisztítás. A szőnyeget vékony rétegben beszórva szódabikarbónával fel lehet frissíteni és rendbe lehet tenni. A matracon, kárpiton lévő foltokat (ha ezek szappannal nem eltávolíthatóak) szórófejes flakonba töltött hidrogén-peroxidos oldattal fújd be. Ezt hagyd a folton, egy fogkefével dörzsöld át, majd alaposan törölgesd át nedves ruhával. Vékony rétegben szórj rá szódabikarbónát, hagyd száradni néhány órát és porszívózd ki. Figyelni kell arra, hogy a hidrogén-peroxid mérgező, és a színes felületeken foltot hagyhat és kifakíthatja azokat. Mielőtt használjuk megfelelően tájékozódjunk a használatáról.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...