2023.05.29. 15:30:25 7722 302

Háztartási praktikák, hogy mentsd a menthetőt!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A takarítás fontossága nem is kérdés egy háztartásban. A mindennapi tisztítási folyamatok mellett a kisebb pakolások is megszokottak. A nagytakarításokat általában valamilyen eseményhez vagy évszakhoz kötjük. Ilyenkor alaposabban rendet rakunk és sokkal precízebben is tisztítunk meg mindent. Mi a helyzet azokkal a holmikkal, amelyek már régiek, elhasználódtak, és nehéz őket rendbetenni, valamiért mégis sajnáljuk őket kidobni?

Vízköves csap - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Vízköves csap

A fehér felületekhez, akár mosószerként használva, de akár csak felmosáshoz is, semleges szappannal keverve használhatsz szódabikarbónát és boraxot. Reszeld le és forrald fel egy kevés vízzel a szappant, majd add hozzá a 2-2 bögre szódabikarbónát és a boraxot. Jól keverd el, amikor kihűlt higítsd fel vízzel és zárható üvegben tárolhatod. Használat előtt jól fel kell rázni. Ha a szekrény mélyéről előkerülnek a nagyi által készített csipke terítők, akkor szépen rendbe teheted őket és a lakás ékes díszei lehetnek. Ugyanez érvényes a konyha ruhákra is. Nem, biztos, hogy újakat kell azonnal vásárolni!

A vízkő is rengeteg mindent tönkre tud tenni. Nem biztos, hogy a régi tea- vagy kávéfőzőt, vízforralót azonnal ki kell dobnod, ha szinte menthetetlenül vízkövesnek látod. Érdemes próbálkozni az ecetes vízzel. Egy bögre ecet, egy bögre víz és ezt forrald fel, tisztítsd át vele a készülékeket. Ha sikerrel jársz, máris használhatod őket újra.

A fürdőszobában is találhatók olyan eszközök, amelyeket ugyan nem minden nap takarítunk, de olykor nem árt őket rendbe tenni. Ilyen például a zuhanyfej és a csaptelepek. Ezeket sem szeretnénk évente lecserélni, így lehetőség szerint vízkőtlenítsük őket. Egy bögre ecettel és egy fél bögre vízzel telt edénybe helyezd bele a zuhanyfejet. Hagyd benne néhány órát, mosd le és máris szuperül működik és szebb is lesz.

Itt a nyár. A kamrából, garázsból, nyárikonyhából vagy a pincéből újra előkerülnek a télen mellőzött ventilátorok. Valószínűleg nem a legjobb állapotban fogjuk őket elővenni. Ha nem szeretnél újat vásárolni, akkor egy szórófejes flakonba tölts 2 evőkanál szódabikarbónát, 1 evőkanál folyékony szappant és egy bögre ecetet. Jól keverd ezt össze és fújd be vele a ventillátor óvatosan, nehogy elektromos alkatrészt érjen! Húzz rá egy nejlon szemeteszsákot és kapcsold be egy kis időre. Ha lehet ezt hetente tedd meg, így higiénikusabban tudod élvezni a ventillátor előnyeit, nem a rárakódott port fogja szét fújni a lakásban.

A mosógépet sem árt rendszeresen szagtalanítani és tisztítani. Érdemes szódabikarbónával vagy kevés ecettel átmosni néha a rendszert. A szódabikarbóna a ruháknak sem fog ártani, az ecettel való melegvizes, ruha nélkül lefuttatott program a vízkövet is és a kellemetlen szagokat is lerendezi.

Szőnyeg, matrac és kárpittisztítás. A szőnyeget vékony rétegben beszórva szódabikarbónával fel lehet frissíteni és rendbe lehet tenni. A matracon, kárpiton lévő foltokat (ha ezek szappannal nem eltávolíthatóak) szórófejes flakonba töltött hidrogén-peroxidos oldattal fújd be. Ezt hagyd a folton, egy fogkefével dörzsöld át, majd alaposan törölgesd át nedves ruhával. Vékony rétegben szórj rá szódabikarbónát, hagyd száradni néhány órát és porszívózd ki. Figyelni kell arra, hogy a hidrogén-peroxid mérgező, és a színes felületeken foltot hagyhat és kifakíthatja azokat. Mielőtt használjuk megfelelően tájékozódjunk a használatáról.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Quiche, az „ezerízű” francia lepény

Lehet, hogy különösen hangzik, azonban a quiche kifejezéssel egy misztikus-thriller, a Kindred, magyarul: A rokonok, nézése közben találkoztam életemben először. Miközben a főszereplő, Charlotte, a muszáj-rokonlátogatás előtti lelki előkészületek közepette megemlítette a quiche-t, rögtön azon kaptam magam, hogy már nem is a filmet nézem, hanem azonnal kutakodni, keresgélni kezdtem, hogy mi lehet ez az ételféle, amit Charlotte és párja szerint a meglátogatandó rokonok elég sűrűn fogyasztanak.

SEMMELWEIS EGYETEM: A KÓROS SOVÁNYSÁG TOVÁBBRA IS ELVÁRÁS A DIVATSZAKMÁBAN

A divatmodellek csaknem 90 százaléka vélekedik negatívan a testéről, és több, mint kétharmaduk szigorúan kontrollálja, mit és mennyit eszik a Semmelweis Egyetem új, világszinten is egyedülálló nemzetközi kutatása szerint. Ez az első ilyen mélységű kvalitatív felmérés a témában, melyben a válaszadók majd’ 90 százalékáról az is kiderült, hogy túlságosan sovány, az elmúlt évek ún. „plusz méretes”, azaz „test pozitív” divatmozgalma ellenére. A kutatók a szélsőséges szépségideálok mentálisan és fizikailag is káros hatásaira hívják fel a figyelmet, melyek evés- és testképzavarhoz vezethetnek, és nem csupán a modelleket, hanem a rájuk példaképként tekintő fiatal lányokat is érintik.

Ezért érdemes lapozgatni a „füveskönyveket”

A sokak ágy mellé helyezett olvasmányává vált Márai-féle Füves könyv olyan minden embert érintő és érdeklő kérdéseket tart szem előtt, mint: a testi fájdalom enyhítési módjai vagy éppen a mindennapi alapigazságok. Az eredetileg botanikai ismeretek közlésére alkalmas füves- vagy füvészkönyvek idővel életbölcsesség-gyűjteményekké váltak, melyek az élethosszig tartó önismeret útján tanácsokkal, intelmekkel és útmutatásokkal szolgálnak bennünket.