2016.08.09. 13:58:48 11773 253

Házi trükk ceruzaelemekhez, ha tudni akarod, hogy még jó-e!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Mivel az elemet nem lehet csak úgy kidobni a kukába a többi háztartási szeméttel együtt, ezért gyakran előfordul, hogy a jó és a már használt vagy esetleg üres elemek összekeverednek… Van azonban egy okos trükk, amivel gyorsan megállapítható, hogy teli vagy üres elem keveredett a kezünkbe!

Elemek - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Elemek

Olyan is van, hogy a két elem közül, amelyek pl. a távirányítóban vannak, csak az egyik merül le, a másik viszont még bírná szuflával egy ideig. A leggyorsabban talán ezzel a trükkel sakkozhatod ki, hogy melyik az az elem, amelyik még használható, és melyik mehet a szelektívbe.

Mi a trükk?

E szerint a praktika szerint, ha kb. 3-4 cm magasságról leejtjük a ceruzaelemet úgy, hogy a sima végével érkezhessen meg az asztalra, akkor a jó elemnek állva kell maradnia, az üres azonban el fog dőlni. Ilyen egyszerű, és még multiméter sem kell hozzá. (Ez utóbbi egyébként az elem feszültségét mérné.)

Itt meg is nézheted a házi praktikát:

A trükk ceruzaelemekhez jól alkalmazható, a többi elemnél a próbát valószínűleg nem ússzuk meg, de talán az sem tart olyan sokáig! :) Ha több elemet szeretnénk egymás után tesztelni, akkor valószínűleg ennél a videón bemutatott módszernél nincs és nem is kell gyorsabb.

Mi legyen a régi, rossz elemmel?

A veszélyes hulladéknak számító száraz elemeket nem dobhatjuk ki a háztartási hulladékba, mert könnyen megsérülhetnek ott, és a bennük található nehézfémek (kadmium, nikkel, lítium) a talajba, vízbe, levegőbe kerülhetnek és károsíthatják azt. Az elemeket néhány szupermarketben és iskolában gyűjtik szelektíven, ezekre a helyekre mi is leadhatjuk a háztartásunkban kallódó darabokat. Innen aztán elszállítják őket, és az előírások szerint kezelik őket. Az elem, akkumulátor és ezek hulladékainak kezelésére speciális szabályok vonatkoznak, melyekről a 9/2001. (IV. 9.) Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium rendeletéből lehet tájékozódni.

Forrás: youtube.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...