2016.08.09. 13:58:48 11579 253

Házi trükk ceruzaelemekhez, ha tudni akarod, hogy még jó-e!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Mivel az elemet nem lehet csak úgy kidobni a kukába a többi háztartási szeméttel együtt, ezért gyakran előfordul, hogy a jó és a már használt vagy esetleg üres elemek összekeverednek… Van azonban egy okos trükk, amivel gyorsan megállapítható, hogy teli vagy üres elem keveredett a kezünkbe!

Elemek - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Elemek

Olyan is van, hogy a két elem közül, amelyek pl. a távirányítóban vannak, csak az egyik merül le, a másik viszont még bírná szuflával egy ideig. A leggyorsabban talán ezzel a trükkel sakkozhatod ki, hogy melyik az az elem, amelyik még használható, és melyik mehet a szelektívbe.

Mi a trükk?

E szerint a praktika szerint, ha kb. 3-4 cm magasságról leejtjük a ceruzaelemet úgy, hogy a sima végével érkezhessen meg az asztalra, akkor a jó elemnek állva kell maradnia, az üres azonban el fog dőlni. Ilyen egyszerű, és még multiméter sem kell hozzá. (Ez utóbbi egyébként az elem feszültségét mérné.)

Itt meg is nézheted a házi praktikát:

A trükk ceruzaelemekhez jól alkalmazható, a többi elemnél a próbát valószínűleg nem ússzuk meg, de talán az sem tart olyan sokáig! :) Ha több elemet szeretnénk egymás után tesztelni, akkor valószínűleg ennél a videón bemutatott módszernél nincs és nem is kell gyorsabb.

Mi legyen a régi, rossz elemmel?

A veszélyes hulladéknak számító száraz elemeket nem dobhatjuk ki a háztartási hulladékba, mert könnyen megsérülhetnek ott, és a bennük található nehézfémek (kadmium, nikkel, lítium) a talajba, vízbe, levegőbe kerülhetnek és károsíthatják azt. Az elemeket néhány szupermarketben és iskolában gyűjtik szelektíven, ezekre a helyekre mi is leadhatjuk a háztartásunkban kallódó darabokat. Innen aztán elszállítják őket, és az előírások szerint kezelik őket. Az elem, akkumulátor és ezek hulladékainak kezelésére speciális szabályok vonatkoznak, melyekről a 9/2001. (IV. 9.) Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium rendeletéből lehet tájékozódni.

Forrás: youtube.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Süssük magunk a (mindennapi) kenyerünket – Legalább 10 okunk lehet erre

Szokták mondani, hogy a kenyér az élet szimbóluma, a kovász pedig a lelke. Nem meglepő hát, hogy a pandémia alatt többen igyekeztek elsajátítani a házi kenyérsütés csínját-bínját. Legyen szó bár a klasszikus kovászos, az élesztős vagy sütőporos, a teljes kiőrlésű vagy fehér liszttel készített, a világos vagy barna, a ropogós vagy puha változatokról, bizony nem sokan tudnak ellenállni a frissen sült kenyér illatának.

Készítsünk otthon szappant

Ha a szappankészítésre hobbiként tekintünk, akkor többszörösen megtérülő örömben lehet részünk. Hiszen amellett, hogy a színek, illatok, állagok és formák tekintetében valóban csak a képzeletünk szabhat határt, és valahányszor egy-egy újabb változat elkészítésére szánjuk az időnket: éberen, frissen tartjuk a kreativitásunkat. Ráadásul otthon használt termékként megörvendeztethetjük a szeretteinket, pontosan tudván, hogy milyen összetevők lapulnak a szappanainkban. Ha pedig ünnep közeleg, úgy kedveskedhetünk családtagjainkat, barátainkat néhány személyre szabott példánnyal.

Készülj a melegre ezzel a krémes epres-citromos desszerttel

Ebben a receptben nincsenek bonyolult lépések vagy szigorú szabályok. Csak egy adag friss eper, egy kis citrom, egy ma már bárhol megvásárolható olasz krémsajt és egy csipetnyi jókedv kell hozzá! Tehát vedd elő a kedvenc táladat, és készülj fel arra, hogy egy frissítő élményben lesz részed!