2016.02.25. 10:35:20 13950 238

Házi praktikák, amelyekkel hipp-hopp meglesz a nagytakarítás!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A tavaszi nagytakarítást valószínűleg sokan előbbre hozzák a március 15-i hosszú hétvége, majd a két héttel utána következő húsvét miatt. Legalábbis mi így fogunk tenni, mert nagyon bízunk a hó időben. Ki szeretne takarítani, amikor süt a nap és kellemes az időjárás, nem de? Szóval, ha ti is így vagytok, akkor lehet, hogy jól jönnek a következő nagyszerű tippek a takarításhoz!

Tavaszi nagytakarítás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Tavaszi nagytakarítás

Mielőtt neki látsz a takarításnak, olvasd el alábbi cikkünket, és gyűjtsd össze a számodra hasznos tippeket, majd vond be az egész családot, hogy gyorsabban kész legyetek. ;)

Készíts egy házi tisztítószert, amit szinte mindenre használhatsz!

Először is szükséged lesz egy általános, szinte minden felületen alkalmazható tisztítószerre! Különösen hasznos lesz a konyhapult és-szekrény, a gáztűzhely, a hűtőszekrény és a konyhai gépek letakarítására. Keverj össze 4 evőkanál szódabikarbónát és körülbelül 1 liter meleg vizet, tedd egy szórófejes üvegbe, és használd egy szivaccsal vagy mikroszálas törlőkendővel, hogy szépen letakaríthasd az eszközeidet és bútoraidat.

A zsíros felületeket meleg víz és mosogatószer kombinációjával kezeld! Ezt is elő tudod készíteni egy spriccelős flakonban. A kezelés után öblítsd át tiszta vízzel a felületeket, majd töröld szárazra, hogy ne foltosan száradjon meg.

Ne hagyd ki az elhanyagolt részeket!

A tavaszi nagytakarítás alkalmával célszerű azokat a helyeket is kitakarítani, amiket egyébként elhanyagolunk:

  • gáztűzhely és hűtőszekrény valamint a mosógép mögött
  • az ágy és a kanapé alatt
  • a szekrények alatt és mögött, ha elmozdíthatók
  • csillárok és lámpák
  • ajtók és ajtófélfák
  • ablakok és ablakkeretek
  • csempe és járólap
  • kicsi sarkok és rések a bútorok között
  • a magas szekrények teteje
  • a plafon és a fal – ha pókhálós
  • a kapcsolók és konnektorok
  • a különböző vezetékek és csövek, radiátorok
  • a hűtőszekrény és a fagyasztó

Ne felejtsd el, hogy vízkőoldásra a legjobb az ecet!

A 20%-os ecetnél valószínűleg nem fogsz találni jobb vízkőoldót, de természetesen a vízkőoldásnak is megvannak a maga praktikái. Íme, egy apró trükk: Így szabadulj meg a vízkőtől szinte örökre

Szagtalaníts!

Szagtalanítsd a kanapékat, a matracokat és a kutya vagy a macska fekhelyét szódabikarbónával. Szórd le a felületeket vékonyan ezzel a mindenható anyaggal, hagyd, hadd fejtse ki jótékony hatását, majd egyszerűen porszívózd fel. A nem kívánt szagoktól így elbúcsúzhatsz egy időre! Ha már a szagtalanításnál tartunk, valószínűleg a vágódeszkáidra is ráfér egy nagykezelés. Szórd le ugyanúgy szódabikarbónával vagy sóval, majd dörzsöld át citrommal! Várj egy kicsit, és öblítsd le először forró, majd hideg vízzel. Csodákat művel!

Szortírozz!

Ezt a lépést lehet, hogy jobb a nagytakarítás előtti napon elvégezni, vagy akár egy héttel előtte. A lényeg, hogy mindent dobj ki, ami lejárt vagy üres. Nézz szét a fürdőszobában és a konyhában is, ne hagyd ki a gyógyszeres szekrényt vagy dobozt se! Ha még egy kis extra időt rá tudsz áldozni a válogatásra, akkor a ruhás szekrényedet se hagyd ki, ott is lehetnek olyan darabok, amiket már évek óta nem hordtál, és valószínűleg nem is fogsz. A nagyon meleg téli holmikat úgyis el kell rakni, a tavasziakat pedig elővarázsolni. Kösd össze ezt a feladatot egy kis szortírozással.

Mosd le a kerti bútorokat is!

Elővennéd a kerti bútorokat is lassan? Tégy egy kis mosogatószert meleg vízbe, és mosd le őket ezzel, majd öblítsd le, és készen is vannak a szezonra!

Takarítsd ki a mikrót is!

Melegíts egy tál citromos vizet a mikrohullámú sütőben addig, amíg párás lesz a mikró belseje. Ezzel fellazíthatod a szennyeződéseket, és egyszerűen csak le kell törölni, nem lesz szükség súrolásra.

Ha már nemcsak vízköves a csap

Ha úgy látod, hogy mindenféle szennyeződések rátapadtak a csapra, tégy egy régi használt fogkefére fogkrémet, és súrold le azzal a nem kívánt ragacsot. Ha esetleg nagyobb felületről van szó, egy vizes szivacsot is bevethetsz.

További tippekre lenne szükséged? Olvasd el (újra) a legkedveltebb háztartási tippeket felsorakoztató cikkeinket:

Csak óvatosan!

A háztartási balesetek gyakoribbak, mint gondolnád, így figyelmedbe ajánljuk ingyenes balesetbiztosításunkat. A PROAKTIVdirekt klubtagoknak jár az INGYENES AIG baleset-biztosítás, regisztrálj és kérd tőlünk.

Írta: kábé

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mindful étkezés – Mert a jóllét az asztalnál kezdődik

Az étel szervezetünk elengedhetetlen hajtóereje, energiabiztosítója, melynek huzamosabb ideig történő megvonása akár súlyos kimenetelű is lehet. Ám századunkra az ételekhez való viszonyulásunk gyökeres változásokon ment át, hiszen ma már nem csak akkor vesszük magunkhoz táplálékunkat, amikor éhesek vagyunk, hanem számos más tényezőtől is függővé válik az étkezésünk. Ha tudjuk, hogy az asztalra helyezett ételek mellett az étkezés minősége ugyancsak befolyással van a gyógyulásunkra, ám az egészségünk kárára is lehet, akkor tudatosabban állunk ehhez a kérdéshez.

Itt a tavasz! – Itt az ideje a lelki nagytakarításnak!

A tél vége, tavasz eleje felé nem csak a testünk, de a lelkünk is kívánja a csicsergős évszakot, hiszen elfáradunk a hosszú, hamar sötétedős, későn világosodós, hideg, fagyos hónapokban. Alig-alig bírjuk vonszolni megfáradt lelkünket a napsugaras évszakig, és meglepetten tapasztalhatjuk, hogy bizony rá is ráfér a nagytakarítás.

Öltözz okosan a fenntarthatóságot is szem előtt tartva!

A fenntarthatóság fő üzenete abban rejlik, hogy a jelen szükségleteinek kielégítése ne veszélyeztesse a jövő nemzedékeinek társadalmi, környezeti és gazdasági lehetőségeit. Az elkövetkező néhány mondatban azt igyekszünk körbejárni, hogy miért szükséges az öltözködés és a divat kapcsán is jobban törekednünk a fenntarthatóságra.