2020.06.11. 16:23:52 9947 251

Hasznosítsd a friss fenyőrügyeket! Mézbe velük!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A különleges mézek általában jóval magasabb áron kaphatók hagyományos társaiknál, holott egy-két példányhoz mi magunk is hozzátudjuk tenni azt, amivel többet nyújt. Például így van ez a fenyőrüggyel eltett mézzel is. Praktikák a leírásban, amikkel eláll a fenyves-méz a spájzban!

Fenyőrügy mézben - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fenyőrügy mézben

Szerencsére fenyvesekből itthon sincs hiány, akár Budapesti kiserdőkben mélyében is találkozhatunk tiszta fenyőágakkal. Ezek május érkezésével új hajtásokat hoznak, szedjünk belőlük pár marékkal és már tehetünk is el néhány üveg különleges mézet télire!

Miért tennénk fenyőhajtást a mézbe?

Furcsa ötletnek tűnhet, hiszen a hársfa levelét sem gyomrozzuk bele a mézes bödönbe. Bizony, továbbra sem. A fenyőrügy azonban más tészta. A friss hajtások tűlevelei rengeteg ásványi anyagot és C-vitamint, jótékony, antibakteriális hatású illóolajat tartalmaznak. A mézről meg ugye eddig is tudtuk, hogy rendkívül jó immunerősítő és antioxidáns, kiváló náthára, köhögésre, gyomorfájásra, meg ugye a vajas kenyérre is. Ha pedig összetesszük ezt a kettőt – a fenyőrügy pozitív hatásait és a méz szuper képességeit - akkor valóságos immunerősítő és feltöltő turbószert kaphatunk.

Így készül a fenyőrügyes méz

Válassz szép, egészséges, élénk zöld színű 3-5 centiméter hosszú rügyeket és frissen szedve öblítsd le hideg, folyóvíz alatt. A tűlevelek viaszos felületének köszönhetően semmi hasznosat nem mosunk ki a növényből, csak a szennyeződést távolítjuk el. Terítsük szét a hajtásokat konyhai papírtörlőn és hagyjuk teljesen megszáradni.

Tisztítsunk és kifőzéssel fertőtlenítsünk kis üvegeket, majd, ha szárazok, töltsük meg őket a rügyekkel. Ezt követően lassan csurgassunk rá mézet, egészen az üveg nyakáig. Akácmézzel a legfinomabb, de az olcsóbb, virágmézzel is kísérletezhetünk, rossz biztosan nem lesz!

Finoman keverjük át a mézet, hogy a hajtások tűlevelei között megbújt légbuborékok is előbújhassanak és még lezárás előtt távozzanak a mézből. Ez a tartósság miatt kihagyhatatlan lépés.

Csavarjuk rá az üvegre a fedelét, ha a lehető legtöbb levegőtől megszabadítottuk a rügyekkel dúsított mézet, majd helyezzük sötét, hűvös helyre. Minden nap forgassuk át egy kicsit.

4-5 héttel később szűrjük le és akár már fogyaszthatjuk is!

A fenyőhajtásokból felszabaduló antibakteriális és gyulladásgátló anyagok egész évben jó szolgálatot tesznek, immunerősítő hatása pedig a megelőzésben is fontos szerepet játszhat. Így bár a mézfogyasztás fő időszaka inkább az ősz és a tél, mégis érdemes nyáron is napi egy-két kanál mézet elfogyasztanunk és erre biztatnunk családtagjainkat is. Kimerültség és stressz ellen is jó, ezért, ha nem is igyekeznénk a közösségi élet újrakezdése miatt feltuningolni az immunrendszerünket, vitalizáló hatását akkor is érdemes kihasználni.

Egy éves kor alatt azonban semmiképp ne kínáljuk a gyermeknek a fenyőrügyes mézet, vagy fenyőrügy szirupot, mert fennállhat a botulizmus veszélye. Ebben a korban egyébként még a mézet sem javasolják, várjuk ki míg biztonságosan fogyaszthatja a gyermek.

Figyelem! Cikkünk pusztán tájékoztató jellegű, nem helyettesíti az orvosi javallatokat, szakvéleményt.

Forrás: hobbikert.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

A „luxusgyümölcs”, ami Kelet-Ázsiában a halhatatlanságot jelképezi + recept

Nem csupán Weöres Sándor Kert című kedves versében terem a vaj-alma, a saláta-bokorka, az érett, piros alma és a puha szőlő társaságában méz-körte, hanem a világ számos táján. A különféle kultúrákban pedig gazdag történelmi múlttal büszkélkedhet ez a gyümölcsféle, mely immár különleges művészeti megoldással is bír, mégpedig a Buddha alakú körte formájában. Ezeket a kreatív kínai gazdák által formált és gondozott „körteszobrokat” luxusgyümölcsként tartják számon. Milyen titkokat fed fel magáról ez a rózsafélék családjába tartozó növény?

A kreatin optimális megoldást kínálhat az agyi rendellenességek kezelésében

Egy friss kutatás eredményeiből kiderült, hogy a kreatin mind az agyi rendellenességek kezelésében, mind a kognitív képességek javításában megoldást kínálhat. Továbbá megfigyelték azt is, hogy az antidepresszánsokhoz adott kreatin sok esetben hangulatjavító hatással bírhat. De mi is tulajdonképpen a kreatin, és milyen újonnan körvonalazott tulajdonságairól beszélhetünk?

A fáradtság hatásai, amivel sokan nem számolnak

A felnőtt emberek 1,3 százaléka szenved krónikus fáradtság szindrómában (egy tavalyi felmérés szerint), mely nagyjából 69 éves korig mutat növekedést, majd ezt követően csökkenni látszik. Ez a minden nemet és korosztályt érinthető, összetett jelenség, melynek legfőbb ismertetőjegye a tartós kimerültségben mutatkozik meg, korlátozza az érintetteket tevékenységeik elvégzésében.