2020.06.11. 16:23:52 9804 251

Hasznosítsd a friss fenyőrügyeket! Mézbe velük!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A különleges mézek általában jóval magasabb áron kaphatók hagyományos társaiknál, holott egy-két példányhoz mi magunk is hozzátudjuk tenni azt, amivel többet nyújt. Például így van ez a fenyőrüggyel eltett mézzel is. Praktikák a leírásban, amikkel eláll a fenyves-méz a spájzban!

Fenyőrügy mézben - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fenyőrügy mézben

Szerencsére fenyvesekből itthon sincs hiány, akár Budapesti kiserdőkben mélyében is találkozhatunk tiszta fenyőágakkal. Ezek május érkezésével új hajtásokat hoznak, szedjünk belőlük pár marékkal és már tehetünk is el néhány üveg különleges mézet télire!

Miért tennénk fenyőhajtást a mézbe?

Furcsa ötletnek tűnhet, hiszen a hársfa levelét sem gyomrozzuk bele a mézes bödönbe. Bizony, továbbra sem. A fenyőrügy azonban más tészta. A friss hajtások tűlevelei rengeteg ásványi anyagot és C-vitamint, jótékony, antibakteriális hatású illóolajat tartalmaznak. A mézről meg ugye eddig is tudtuk, hogy rendkívül jó immunerősítő és antioxidáns, kiváló náthára, köhögésre, gyomorfájásra, meg ugye a vajas kenyérre is. Ha pedig összetesszük ezt a kettőt – a fenyőrügy pozitív hatásait és a méz szuper képességeit - akkor valóságos immunerősítő és feltöltő turbószert kaphatunk.

Így készül a fenyőrügyes méz

Válassz szép, egészséges, élénk zöld színű 3-5 centiméter hosszú rügyeket és frissen szedve öblítsd le hideg, folyóvíz alatt. A tűlevelek viaszos felületének köszönhetően semmi hasznosat nem mosunk ki a növényből, csak a szennyeződést távolítjuk el. Terítsük szét a hajtásokat konyhai papírtörlőn és hagyjuk teljesen megszáradni.

Tisztítsunk és kifőzéssel fertőtlenítsünk kis üvegeket, majd, ha szárazok, töltsük meg őket a rügyekkel. Ezt követően lassan csurgassunk rá mézet, egészen az üveg nyakáig. Akácmézzel a legfinomabb, de az olcsóbb, virágmézzel is kísérletezhetünk, rossz biztosan nem lesz!

Finoman keverjük át a mézet, hogy a hajtások tűlevelei között megbújt légbuborékok is előbújhassanak és még lezárás előtt távozzanak a mézből. Ez a tartósság miatt kihagyhatatlan lépés.

Csavarjuk rá az üvegre a fedelét, ha a lehető legtöbb levegőtől megszabadítottuk a rügyekkel dúsított mézet, majd helyezzük sötét, hűvös helyre. Minden nap forgassuk át egy kicsit.

4-5 héttel később szűrjük le és akár már fogyaszthatjuk is!

A fenyőhajtásokból felszabaduló antibakteriális és gyulladásgátló anyagok egész évben jó szolgálatot tesznek, immunerősítő hatása pedig a megelőzésben is fontos szerepet játszhat. Így bár a mézfogyasztás fő időszaka inkább az ősz és a tél, mégis érdemes nyáron is napi egy-két kanál mézet elfogyasztanunk és erre biztatnunk családtagjainkat is. Kimerültség és stressz ellen is jó, ezért, ha nem is igyekeznénk a közösségi élet újrakezdése miatt feltuningolni az immunrendszerünket, vitalizáló hatását akkor is érdemes kihasználni.

Egy éves kor alatt azonban semmiképp ne kínáljuk a gyermeknek a fenyőrügyes mézet, vagy fenyőrügy szirupot, mert fennállhat a botulizmus veszélye. Ebben a korban egyébként még a mézet sem javasolják, várjuk ki míg biztonságosan fogyaszthatja a gyermek.

Figyelem! Cikkünk pusztán tájékoztató jellegű, nem helyettesíti az orvosi javallatokat, szakvéleményt.

Forrás: hobbikert.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Tényleg le lehet fogyni műtéti úton?

Amikor valaki túlsúllyal küzd, és már minden létező megoldást kipróbált, a műtét lehet az egyik utolsó remény a változásra. Ilyenkor viszont sok a kérdés-kétely, érdemes-e belevágni és mennyire kockázatos egy ilyen beavatkozás. Na és persze a legfontosabb: várható-e látványos eredmény és javulás a végén.

Biztonsággal ihatjuk-e a csapvizet?

A Világgazdasági Fórum szerint a világ vízkészlete válságos helyzetbe került, mely erőteljesen összefonódik bolygónk természeti tőkéjének kimerülésével. Nem beszélve az egyre kiszámíthatatlanabbá formálódott csapadékmintáról, a kritikus ütemben zsugorodó jégtakarókról, az egyre sűrűbben jelentkező áradásokról és aszályokról, az emelkedő hőmérséklet által megzavart teljes globális vízciklusról. Érthető, ha felmerül a kérdés: hogy állunk ma Magyarországon a vízkészlet kérdésével és a vízminőséggel? Biztonsággal ihatjuk-e a csapból folyó vizet?

Egyszerű, friss spárgából készült tavaszi ínyencség

Kissé korábban, mint szokott, de a meleggel együtt beköszöntött a spárgaszezon is. A spárga egy rendkívül népszerű tavaszi zöldség, melyet nemcsak finom íze, hanem kiemelkedő tápértéke miatt is kedvelünk. Ez a recept egy egyszerű, mégis ínycsiklandó módja annak, hogy élvezhessük a spárga friss, természetes ízét, miközben egy kis fokhagymával és sajttal még gazdagabbá tehetjük az élményt.