2024.04.30. 12:35:49 4722 193

Hasznos tippek a környezettudatos és takarékos életért
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A nemzetközi fejlesztési program (UNDP) 2024 januárjában az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás elengedhetetlenségére hívta fel a figyelmet. Bizonyos intézkedések megtételét azért tartja kulcsfontosságúnak, hogy mindezekkel csökkentsük e drámai változásokkal szembeni sebezhetőségünket. Az elmúlt években tapasztalt szélsőséges időjárás, a tengerszint emelkedése egyre sürgetőbbé tette a lépések megtételét. Mi most azt igyekszünk körbejárni, hogy egyénenként, saját környezetünkben, otthonainkban, mit tehetünk a klímaváltozás elleni védelem érdekében, illetve a folyamat megfékezésében.

Energiafogyasztás csökkentése - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Energiafogyasztás csökkentése

Az intézkedések kapcsán sokan fontosnak tartják a reális, mindennapokban kivitelezhető, gyakorlatias megoldásokat. Természetes igény az is, hogy ezek az önként és tudatosan vállalt naponta, illetve időnként végrehajtandó cselekedetek ne tűnjenek zordnak. Továbbá, hogy az új, felelősségteljes szokásokba való idő- és energia-befektetések pozitív mibenlétéről is meggyőződhessünk.

Dr. Peter LaPuma a Public Health munkatársaként, ugyanakkor egyetemi oktatóként arra törekedett, hogy olyan tevékenységeket tárjon fel, melyek nem szegik a pozitív irányú változásban reménykedők kedvét a fenntarthatósági (óv)intézkedések bevezetése közben. LaPuma megjegyezte, hogy semmiképpen sem arról van szó, hogy minden eddigi kényelemről magunkat megfosztva egy barlangba vonuljunk, lemondva minden földi jóról, akár a korai remeték, hanem hogy felismerjük: ezek a lépések valóban előnyösek a saját és a bolygónk egészsége szempontjából egyaránt. Azt is hozzáfűzte, hogy az éghajlatváltozás negatív hatásait elhárító egyéni törekvéseknek nem feltétlenül a pénztárcától kell függeniük. Emellett viszont biztosítani szükséges az energiahatékony megoldásokat: a zöld vásárlástól a környezettudatos étkezési szokások bevezetéséig.

Mit tehetünk tehát?

A szakember és társai alapvetőnek tartják az otthonok optimális szigeteltségét (a falaktól a padlásterekig). Amennyiben ezekről gondoskodunk, úgy elérhetőbb, hogy télen a hő benn maradjon, míg nyáron kellemesen hűvös lehessen a belterekben. Ha ezt sikerül megvalósítanunk, akkor csökken a havi számlafizetések összege.

A hőmérséklet-szabályozás a színvonalas és korszerű nyílászárók telepítésével is kivitelezhető, mellyel ugyancsak csökkenthető a beltéri hőmérsékletszabályozás céljából felhasznált energiamennyiség. Amennyiben az ablakcsere anyagi vagy más okokból egyelőre nem opció (pl. albérlet esetén), akkor érdemes a fényvisszaverő redőny, hőszigetelő függöny, ablakfólia, nyílászáró tömítés beszerzése.

Egy programozható digitális termosztáttal a birtokunkban könnyebbé és egyszerűbbé tehető az otthonok hőmérsékletszabályozása (pl. télen kissé felemelni a hőfokot, nyáron pedig csökkenteni azt). Ezzel az egyszerű eszközzel akár 10 százalékos energia-megtakarítás is elérhető. Amennyiben tehetjük, gondoljunk korlátozott erőforrásainkra is napi rutinjaink során. Így a megfizethetetlen értékű és nélkülözhetetlen édesvízre, mégpedig azzal, hogy kissé lerövidítjük a zuhanyzási időt. Ha pedig – különösen a nyári időszakban – beérjük a langyos vízzel is, kevesebb energiát használunk el a vízmelegítésre, továbbá a szénlábnyomunkat is csökkenthetjük. Ha esély kínálkozik rá, akkor javasolt áttérni tiszta, megújuló energiaforrás használatára (pl. nap- és/vagy szélenergiára).

Az utóbbi időben, még a reklámhirdetésekben is egyre sűrűbben találkozhatunk a hideg vízzel való mosás lehetőségével. E tekintetben több tévhit is kering. Példaként az, hogy hideg vízben nem tisztulnak meg alaposan a ruháink, nem történik meg a kellő fertőtlenítés, nem távolíthatók el a foltok stb. Azonban a korszerű (főként folyékony) mosószerek révén, ezen tévhitek többsége meginog. A makacs foltok eltávolításához pedig mindig javasolt a ruhák előkezelése – és csak ezután tegyük be a gépbe. A mosógépünkbe pedig mindenképpen olyan tisztítószereket válasszunk, melyek biológiailag lebomlanak.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...