2023.11.04. 17:42:15 6444 252

Használd az önuralom hihetetlen erejét – Az önfegyelem mint elégedettség mágnes
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az önfegyelem gyakran az emberek egyik legelőnyösebb jellemvonásaként van említve. Méltóképpen és joggal.

 - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com

Tegyük fel, hogy egy baráti társaságban az egyik jelenlévőnek az ajkáról felcsendül egy „szokványos” újévi fogadalom, például, hogy megszabadítja magát néhány kilótól év végéig. A fejcsóválások és a kétkedések zsongását követő néhány másodpercben már megfigyelik, hogy nem repetázik, és lemond a desszert ínykényeztető magához vételétől. A soron következő hónapokban edzőterembe jár, lemond az édességekről, egy dietetikus segítségével átáll az egészséges étkezésre. Életmódot és életszemléletet vált. A társaság ámulva figyeli kitartását, elkötelezettségét, céltudatosságát. A soron következő év végi összejövetel alkalmával pedig, – látván az elért eredményeket – midőn újfent sor kerül az éves bakancslisták felolvasására, már senki nem vonja kétségbe a fogadalmát szilárdan megtartó szavát.

Midőn az önuralomról esik szó, egyetlen beszélő sem kérdőjelezi meg annak fontosságát, mégis sűrűn halljuk és tapasztaljuk azt, hogy időközben valami félrecsúszott. Vajon miért történhet meg mindez?

A pszichológus és viselkedéskutató Peter Hollins – a magyarul is megjelent Az önuralom hatalma, és a Szupertanulás könyv szerzője – meglátása szerint az önfegyelem nem véletlenszerűen szerepel a buddhista élettanítások középpontjában. Továbbá meg van győződve afelől, hogy az önfegyelem hiányáról beszélni csupán illúzió. Azonban a kezdő lépésekhez az is szorosan hozzátartozik, hogy higgyünk a kitűzöttek megvalósításában. Ezt követően tanuljuk meg minél jobban az irányításunk alá helyezni. A folyamat elengedhetetlen részeként egészen pontosan körül kell határolni, néven kell nevezni a gátló és ellehetetlenítő tényezőket.

Olykor a kézzelfoghatatlan jövő, és az időnkénti visszalépések miatt lankad a kitartás és a lelkesedés. Pedig a (hosszú távú) célok elérése érdekében becses érték a kitartással egybeszőtt igyekezet. Az optimális önfegyelem mind a személyes, mind pedig a szakmai életben eredményes lehet. Az önuralom készségén való kitartó munkálkodás révén a megvalósítandó álmokhoz is egyre közelebb kerülhetünk. Az önuralom fejlődésével együtt a célok egyre kevésbé tűnnek elérhetetlennek. Természetesen az sem elhanyagolandó, hogy reális és a személyes adottságainkhoz igazodó célokat tűzzünk ki magunk elé. Ebből adódóan az önfegyelem hű társaként az önismeretet is esszenciálisnak tarthatjuk.

Szerencsére a tudósok szerint az önkontroll, az érzelmeink és reakcióink fölötti irányítási képesség fejleszthető. Digitalizálódó mindennapjaink során már az is egy önuralom igényes hozzáállásnak tekinthető, hogy feladataink elvégzése alatt távol tartsuk magunktól a közösségi média novumainak követését.

Bizonyára részesültünk már néhányszor olyan a mentális energiáinkat feltöltő, inspiráló tapasztalatokban, midőn sikerült az általunk kitűzött „próbatétel idő” alatt távol tartanunk magunkat néhány dologtól. Például a halogatás útjába úgy gördítettünk akadályt, hogy időlimitekhez kötöttük a feladatok végzését, és szabtunk magunknak egy szoros határidőt.

A cukros ételek és italok fogyasztása helyett áttértünk a vitamindús frissen facsart levek és cukormentes készítmények bevitelére. Havi költségvetésünk követéséhez szigorú támpontokat állítottunk, és ha arra voltunk kíváncsiak: x napon mennyit költöttünk, utána tudtunk keresni. Ez utóbbihoz kiváló segítséget kínálnak a különféle digitális önellenőrzést szolgáló, illetve ezeket támogató applikációk.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Biztonsággal ihatjuk-e a csapvizet?

A Világgazdasági Fórum szerint a világ vízkészlete válságos helyzetbe került, mely erőteljesen összefonódik bolygónk természeti tőkéjének kimerülésével. Nem beszélve az egyre kiszámíthatatlanabbá formálódott csapadékmintáról, a kritikus ütemben zsugorodó jégtakarókról, az egyre sűrűbben jelentkező áradásokról és aszályokról, az emelkedő hőmérséklet által megzavart teljes globális vízciklusról. Érthető, ha felmerül a kérdés: hogy állunk ma Magyarországon a vízkészlet kérdésével és a vízminőséggel? Biztonsággal ihatjuk-e a csapból folyó vizet?

Egyszerű, friss spárgából készült tavaszi ínyencség

Kissé korábban, mint szokott, de a meleggel együtt beköszöntött a spárgaszezon is. A spárga egy rendkívül népszerű tavaszi zöldség, melyet nemcsak finom íze, hanem kiemelkedő tápértéke miatt is kedvelünk. Ez a recept egy egyszerű, mégis ínycsiklandó módja annak, hogy élvezhessük a spárga friss, természetes ízét, miközben egy kis fokhagymával és sajttal még gazdagabbá tehetjük az élményt.

Mert a tökéletes tükörtojás igenis létezik! – Íme a titok!

A tojást sokféleképpen készíthetjük el, ezáltal lehet belőle finom reggeli, gyors vacsora, vagy a „mit főzzek ma?” kérdést megoldandó villámebéd. Ott van szinte minden ételükben, legyen szó főfogásról, desszertről, vagy éppen levesről. Az elkészítési módját illetően pedig mindenkinek más a kedvence.