2016.10.20. 10:31:15 10051 266

Hallottál már a Rapunzel-szindrómáról? Egy nőnek nem kis gubancot okozott!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Egy tizenöt centiméteres hajgombócot operáltak ki Arizonában egy amerikai nő gyomrából, aki az egyik Grimm-mese hosszú hajú főszereplője után Rapunzel-szindrómának is nevezett betegségben szenved: kényszert érez, hogy kitépje, majd megegye saját hajszálait.

Feszült nő - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Feszült nő

Az emészthetetlen haj felgyülemlik az emésztőrendszerben és súlyos problémákat okoz. A nőnél váratlan hányási és székrekedési tünetek jelentkeztek, miközben gyomra feldagadt, mintha folyadékkal és gázzal telt volna fel. Egy éven át alig evett, nyolc kilogrammot fogyott és mire kórházba került, már egy falat ételt sem tudott lenyelni - olvasható a BBC hírportálján.

Az orvosok, akik az esetről a British Medical Journal (BMJ) című brit orvosi folyóiratban számoltak be, azonnal vért adtak a nőnek, hogy kezeljék kóros vérszegénységét. Ezt követően hasüregi műtétet hajtottak végre rajta, akkor került elő gyomrából a 15-ször 10 centiméteres, sűrű hajgombóc és egy kisebb, 4-szer 3 centiméteres a vékonybélből.

Az elzáródást sikerült megszüntetni, a nőnek proteinben gazdag diétát írtak elő, ami felépülését segíti.

A Rapunzel-szindróma alapvetően két részből áll: a trichotillománia ellenállhatatlan késztetés a haj kitépésére, a trichofágia pedig a haj kényszeres evése. Eddig összesen 88 ilyen esetet regisztráltak. Néhány esetben a haj az emésztőrendszerben a gyomorból a vastagbélig is eljut.

Többnyire gyerekeknél jelentkezik a kórkép: az ismert esetek negyven százalékát tíz év alattiaknál azonosították. A betegség azért is veszélyes, mert ha nem diagnosztizálják időben, akár a vékonybél kilyukadását és halált is okozhat.

A betegséget a Grimm-testvérek egyik meséjéről nevezték el, melynek főszereplője Rapunzel, aki hosszú haját egy börtöntoronyból leengedte, hogy a herceg azon felmászva ki tudja őt szabadítani.

Forrás: MTI

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...