2023.12.29. 17:49:42 7657 272

Halálra nevethetjük magunkat?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Halálra nevetem magam. Szoktuk hangoztatni hol az ízes vicceken való feszültségszüntető derülések közepette, hol pedig ironikusan. Ám arra kevesen gondolnak, hogy a nevetés olykor halált okozó is lehet. A furcsa halálesetek között – bár elvétve – fel vannak jegyezve olyanok, amelyeknek alanya valósággal a halálba kacagta magát.

Nevetés - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Nevetés

A feljegyzések szerint az ókori Görögország egyik filozófusa is ilyen szokatlan módon lehelte ki a lelkét – mivel észrevételezte, hogy egy szamár éppen rózsát legel. 2012-ben az a hír járta, hogy Kínában egy fiatal férfi éppen a halálos ítéletét hallgatta, amikor úrrá lett rajta a röhögőgörcs, így nem kellett sort keríteni a kivégzésére, hiszen alig ért ki a tárgyalóteremből, szörnyethalt. Egy thaiföldi lap a 2000-es évek elején arról számolt be, hogy egy 52 éves férfi álmában kezdett egy hosszú, fékevesztett nevetésbe. A felesége hiába próbálta felébreszteni, hamarosan sajnos leállt a légzése.

Mindez rendkívül valószerűtlennek tűnhet, és a legtöbb embert, ha megkérdeznek, bizonyosan nem gondolná, hogy egy „jóízű” nevetés, akár az „utolsó vacsorát” is jelentheti számára. Mégsem elképzelhetetlen. Ám a megállapítások szerint nem maga a nevetés, hanem a nevetés által előidézett fizikai állapot lehet akár halálos kimenetelű is.

Rebesgetik, hogy a nevetés valóságos orvosság, gyógyír a testnek, üdítő a léleknek. Ám a túl sok, az intenzív nevetés ez esetben is kivedlik gyógyír mibenlétéből és akár halálos dózisú méreggé formálódhat. Többek között olyan életveszélyes állapotok előidézője lehet, mint a megrepedt agyi aneurizma – az agy verőereiben kialakult dudorféle, amely kiszakadás esetén akár agyvérzést is okozhat. A lehetséges tünetek között szerepelhet: a hirtelen jelentkező, erős fejfájás, émelygés, kettős látás vagy fényérzékenység, zavarodottság.

Dr. Stacy Sampson szerint az olyan erős érzelmek, mint a sírás, az izgatottság, a stressz, vagy éppen a nevetés, akár légzésnehezítő asztmás tüneteket is okozhatnak. Az orvos szerint a nevetés miatti asztmaroham akár szívleálláshoz is vezethet, ezért azonnali kezelést igényel. 1997-ben pedig feljegyezték az első nevetés által kiváltott ájulásos esetet, melyet egy hatvanas éveiben járó, szívproblémákkal és magas vérnyomással küzdő ember tapasztalt meg.

A kutatók szerint viszont a kiadós nevetések csak ritkán lehetnek végzetesek. Az UCLA Health kardiológusa, Dr. Megan Kamath szerint, noha akadnak fulladással vagy szívleállással végződő kacagások, továbbra is kijelenthető, hogy az ilyen esetek száma elenyésző.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...