2017.02.14. 12:00:50 12872 299

Ha tudományos bizonyíték kell, miért jó sportolni!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Mindannyiunkkal előfordult már, hogy tudatában voltunk annak, mennyire hasznos lenne mozogni, viszont valódi motivációt nem találtunk. Nos, talán ez a tudományos lista a sport jótékony hatásairól végre megadja a kellő kezdő lökést Neked is!

Sportolás, futás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Sportolás, futás

A thisinsider.com remek kis listát szedett össze a sport szervezetre gyakorolt hatásairól, előnyeiről. Amerikai kutatók vizsgálatai kimutatták, hogy hetente vagy 2 és fél óra mérsékelt intenzitású vagy 1 és negyed óra intenzív kardió tevékenységet kellene folytatnunk két nap erősítő edzéssel. Hogy kicsit téged is motiváljunk a rendszeres testmozgásra, megosztunk veled néhány tudományos tényt a sport jótékony hatásairól:

Aki rendszeresen végez tornagyakorlatokat, annál kevésbé jelentkeznek a depresszió a stressz és a szorongás tünetei. Ha a munkád stresszes, menj sétálni, így a munkahelyi kiégést (burnout) is elkerülheted!

Azon embereknél, akik a sport révén több időt töltenek a szabadban, a jókedvet elősegítő D-vitaminszint jóval magasabb.

Az életmódodba épülő testmozgás segíthet erősíteni a csontjaidat, sőt a rendszeres sport összefüggésbe hozható a csontritkulás kialakulásának kisebb valószínűségével is.

A testmozgás hatására a nők - beleértve azokat is, akik esetleg antidepresszánsokat szednek – szexuális vágya növekszik.

A rendszeresen mozgóknál azt tapasztalták, hogy magasabb a szervezetük immunitása, mint a nem sportolóké, valószínűleg azért, mert a szervezet sokkal több antitesttel tud harcolni a betegségekkel szemben.

A sport segíti csökkenteni a „rossz” koleszterined, és növeli a „jó” koleszterin szintedet.

A tanulmányok szerint a mozgás csökkenti az asztmában szenvedők légúti gyulladásait.

A fizikai aktivitás segít megelőzni, illetve kezelni a 2-es típusú cukorbetegséget.

A közhiedelemmel ellentétben a testmozgás nem gyorsítja meg az anyagcsere-folyamatokat, azonban kalóriát biztosan éget.

A kutatások kimutatták, hogy a rövid, intenzív kardió edzések segítenek a fogyásban. (Persze, az étkezés megváltoztatására is szükség van ehhez!) A tested a tornagyakorlatok és az erősítő edzések hatására hajlékonyabb lesz, ez segít fejleszteni az egyensúlyod, és megelőzi az eséseket és egyéb sérüléseket.

Az aerobik a memóriára is jótékony hatással van, ezért különösen fontos, hogy az idősebbek ilyen mozgásformával maradjanak aktívak.

Ha fitt maradsz, az élethosszod is növekedni fog. Azok, akik 7 órát mozognak egy héten 40%-kal kisebb valószínűséggel haláloznak el fiatalon, mint azok, akik max. 30 percet edzenek.

Akik rendszeresen sportolnak, azoknak növekszik az önbizalma és az önbecsülése. Ahogy formálódik a tested, úgy válsz erősebbé lelkileg is. Ha életed szerves részévé válik a sport, észre fogod venni, hogy sokkal kipihentebben fogsz ébredni reggelente.

Az edzés során felszabaduló endorfinnak a hosszabb távú boldogságérzet kialakulásánál van nagy szerepe. Ki ne szeretne vidám lenni?

Tedd félre a kifogásokat, elő a sportszerekkel!

Forrás: thisinsider.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...