2015.10.25. 08:40:07 10128 284

Ha nem jön álom a szemedre - Segíts rajta gyógynövénnyel!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Stresszelsz a családi problémák, a pároddal való legutóbbi konfliktus, esetleg a munkahelyi dolgok miatt? És ez bizony már nem csak abban nyilvánul meg, hogy ingerültebb, türelmetlenebb vagy, hanem a pihenés, alvás sem megy. Ha nem szeretnél különböző bogyókhoz nyúlni, válassz természetes megoldásokat!

Citromfű és kamilla - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Citromfű és kamilla

Szerencsére a gyógynövények ilyen esetben is a segítségünkre lehetnek. Ha unod a bárányok számolgatását, az állandó ébrenlétet és az ebből fakadó fáradtságot, teljesítőképességed és memóriád romlását, válaszd ki a Neked megfelelő növényt, hogy újra nyugodtan pihenhess!

Már segítség

Ha odafigyelsz arra, hogy ne lakmározz be túlzottan lefekvés előtt, mozogj rendszeresen, csökkentsd a kávé, tea, esetleg energiaital fogyasztását és éjfél előtt már ágyba bújj, máris tettél valamit a nyugodt alvás érdekében.

Ha „egyedül” nem megy…

… akkor jöhetnek a gyógynövények és a belőlük készült teák!

Az örök levendula

No, hát őt nem kell bemutatni, mert nyugtató hatása már ősidők óta ismert. Hangulatunkra is pozitív hatással lehet és segít elszundítani is. Ám ha épp kisbabát vársz, akkor Neked nem ajánlatos kihasználni e növény jótékony hatásait. Ha a pihentető alvás előtt megmártóznál a finom, meleg, levendulás habokban, így készítsd el: 3 liter vízzel forrázz le 10 dkg levendulavirágot, hagyd állni körülbelül 20 percig és szűrd le. Mindezt csorgasd bele a fürdővizedbe, majd jöhet a közel 30 perces lazulás a kádban.

Gyermekkori jó barát, a kamilla

A nagy többség számára szintén nem ismeretlen, nyugtató hatásával már egész kicsi gyerekként is megismerkedhettünk. Mindezt felnőttként is kamatoztathatjuk. Ha valamiért nyugtalanul alszunk, lefekvés előtt kortyoljunk belőle. De napközben is jó szolgálatot tehet belőle néhány hörpintés, ha valamiért idegesek, feszültek vagyunk. De maximum 1-3 csésze legyen a heti adag.

A „kémikus” citromfű

Nyugtató, idegerősítő és még az alvást is megkönnyíti! Utóbbit a benne található vegyületek kombinációjának köszönheti. Nyugtalanságban „szenvedő” gyermekeknek 3 éves kor felett adható, de vigyázzunk, hogy a citromfűből készített tea ne legyen túl erős. Ha felnőttként napközben is szeretnénk fogyasztani belőle, a főzet erősségére mi is figyeljünk oda (2,5 dl vízhez egy csapott evőkanál „fű”). De csak este is fogyaszthatunk belőle.

Egyre feljebb a népszerűségi listán: az orbáncfű

Ugyan igen hatásos, ha álmatlanságban szenvedünk, ám 6 hetes, kúraszerű alkalmazása után célszerű ugyanennyi szünetet is tartani. Teaként is fogyasztható, de a belőle készült tinktúra (1 liter vodkába vagy pálinkába kerül két marék orbáncfű, amit nagyjából 3 hétig a napon érlelünk) is jó. Ebből mehet 10 csepp egy evőkanálnyi vízbe, amit aztán gyorsan le kell nyelni. És hiába van remek hatása, vannak gyógyszerek, melyek mellé nem ajánlott. Ilyenek a fogamzásgátlók, véralvadásgátlók, antidepresszáns készítmények.

Nem mondható, hogy se íze, se bűze: a macskagyökér

Bizony, erős illata és íze miatt inkább tinktúra formájában ajánlott szedni. Ám így sem mindenkinek: antidepresszánst szedők kerüljék. Ám alkohollal kombinálni is veszélyes. Ugyanígy nem ajánlott gyermekek, illetve gyermeket váró és szoptató nők számára. A benne lévő valeriánsavnak köszönhető, hogy támogatja a nyugodt alvást és az ingerült, nyugtalan állapoton is segít.

A leghatékonyabb: a komló

Hát, ha már a sör is komlóból készül, akkor érthető a nyugtató hatás.;-) De a viccet félretéve, termős virágzata a legjobb altató hatással bíró növények köré tartozik. Teaként is fogyasztható, de némi kreatívitással és türelemmel nyugtató párna is készíthető belőle. Ehhez kell levendula, orbáncfű, citromfű és persze komló. Mindezt összekeverjük és szép álmokat!:-)

Szintén macska, de illatos: a macskamenta

Ízre jobb, mint a macskagyökér, de vegyületeiben hasonló. Míg a cicákat kicsit megbolondítja az illata, addig az embert nyugtatja és gondoskodik pihentető alvásáról. Imádni fogjuk kissé mentás, kellemes ízéért, pláne, ha lefekvés előtt egy órácskával fogyasztjuk.

Forrás: nosalty.hu, tipps-gegen-schlaflosigkeit.de

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Süssük magunk a (mindennapi) kenyerünket – Legalább 10 okunk lehet erre

Szokták mondani, hogy a kenyér az élet szimbóluma, a kovász pedig a lelke. Nem meglepő hát, hogy a pandémia alatt többen igyekeztek elsajátítani a házi kenyérsütés csínját-bínját. Legyen szó bár a klasszikus kovászos, az élesztős vagy sütőporos, a teljes kiőrlésű vagy fehér liszttel készített, a világos vagy barna, a ropogós vagy puha változatokról, bizony nem sokan tudnak ellenállni a frissen sült kenyér illatának.

Készítsünk otthon szappant

Ha a szappankészítésre hobbiként tekintünk, akkor többszörösen megtérülő örömben lehet részünk. Hiszen amellett, hogy a színek, illatok, állagok és formák tekintetében valóban csak a képzeletünk szabhat határt, és valahányszor egy-egy újabb változat elkészítésére szánjuk az időnket: éberen, frissen tartjuk a kreativitásunkat. Ráadásul otthon használt termékként megörvendeztethetjük a szeretteinket, pontosan tudván, hogy milyen összetevők lapulnak a szappanainkban. Ha pedig ünnep közeleg, úgy kedveskedhetünk családtagjainkat, barátainkat néhány személyre szabott példánnyal.

Készülj a melegre ezzel a krémes epres-citromos desszerttel

Ebben a receptben nincsenek bonyolult lépések vagy szigorú szabályok. Csak egy adag friss eper, egy kis citrom, egy ma már bárhol megvásárolható olasz krémsajt és egy csipetnyi jókedv kell hozzá! Tehát vedd elő a kedvenc táladat, és készülj fel arra, hogy egy frissítő élményben lesz részed!