2016.01.16. 15:08:47 9398 277

Ha felmelegednél… - 6 tipp szaunázóknak
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A hideg, latyakos időben néha megesik, hogy ha nem muszáj, az ember napokig ki sem dugja a lábát a lakásból. Ugyan nekünk otthon jó a meleg szobában, szervezetünk viszont nemhogy erősödne a négy fal között, inkább gyengül. Sokan ilyenkor szaunával doppingolják immunrendszerüket.

Szaunázás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Szaunázás

A szaunázás, amellett, hogy erősíti szervezetünk védekezőképességét, jó hatással van anyagcserénkre, vérkeringésünkre, szabályozza vérnyomásunkat és lazítja izmainkat. Ám nem árt, ha odafigyelünk néhány dologra, mielőtt belevetjük magunkat a forró gőzbe.

Ne essünk túlzásokba!

Szaunázni nem annyit tesz, hogy ki bír hosszabb ideig a forró gőzben ücsörögni. Szaunázni annyi, mint ellazulni, kizárni a külvilágot és maximálisan kiélvezni azt, ahogy testünk felfrissül. Egy „menet” nem tarthat tovább negyed óránál, melyekből naponta 2-3 ajánlott, minimum 1 perces szünetekkel. Sőt!

Hűtsd le magad! De rendesen!

A kihűlési szakasz ideális esetben pont annyi ideig tart, mint amennyi ideig a szaunában ülünk. Hiszen pont ez a váltás, vagyis a test magas hőmérsékletének lecsökkenése az, ami pozitívan hat szervezetünkre. Arra ügyeljünk, hogy a hűtéshez ne langyos, hanem inkább hideg vizet használjunk. Amilyen hideget csak el tudunk viselni.

Apropó, zuhanyzás!

A szauna utáni zuhanyzáshoz ha lehet, ne használj se szappant, se tusfürdőt, csakis tiszta vizet. Szaunázás alatt a bőr pórusai kitágulnak, a különböző készítmények így tökéletesen zsírtalanítják, ám ki is szárítják azt.

Fő a rendszeresség

Ha egy évben egyszer elmész szaunázni, azzal maximum a szaunaszeánsz iránti kíváncsiskodásodat elégíted ki, az immunrendszerednek túl sokat nem használsz. Mint oly sok minden más esetében, itt is a rendszeresség a nyerő. Ha van rá lehetőséged és ilyen módon szeretnél tenni valamit a testedért, heti egy alkalommal iktass be egy kis „izzadást”.

Ne tedd magad egyből „melegre”!

Ha odakint farkasordító hideg vagy, alig várjuk, hogy azonnal becsapódhassunk a jó forró gőzbe. De inkább ne tegyük! Testünk nem díjazná, neki még szüksége van egy kis akklimatizálódásra. Szép komótosan öltözz át, majd egy meleg vizes zuhannyal készítsd fel tested a forró pillanatokra.

Inkább maradj otthon!

Vagyis abban az esetben, ha beteg lennél, vagy csak úgy érzed, kerülget valami, netán van egy kis lázad, inkább ne menj szaunázni. Ilyenkor, azon felül, hogy Neked sem tesz jót, még a többieket is könnyen megfertőzöd.

Forrás: gesund.at

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...