2017.11.28. 16:31:45 15402 365

Ha állófogadást tartanál: receptek egy nem hagyományos karácsonyi vacsihoz
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A jelenlegi felállás szerint úgy tűnik, hogy foglalt lesz az étkező asztalunk az ünnepek alatt, még pedig azért, mert arra kerül fel a karácsonyfa... Sok választásunk nincsen, hiszen a gyerkőc érkezésével kinőttük a lakást, az új kecó pedig még egy kicsit várat magára... Mi ugyan tudunk enni a konyhában is, de felmerül a kérdés: hol egyenek a vendégek?

Leveles vendégváró - gombás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Leveles vendégváró - gombás

Márpedig vendégek azok lesznek. A baba miatt is. Ugyan mi is útnak indulunk majd, de jönni is fognak hozzánk, hiszen az alvás idők miatt nem vagyunk olyan rugalmasak. A készülődésre, a főzésre is kevesebb idő marad így gyerkőc mellett, szóval tényleg kell valami megoldás, ami megfelel a feltételeknek. Amelyek pedig a következők:

  1. Ne legyen időigényes az ételek elkészítése.
  2. A kanapénál ülve vagy akár állva is el lehessen őket fogyasztani.
  3. Jól lakjanak a vendégek.
  4. Kellően ünnepi legyen. (Szóval a jól bevált retró szendvics kilőve...)

Az már biztos, hogy elegánsabb falatkákban, esetleg mártogatósokban kell tehát gondolkoznunk, úgyhogy ennek tudatában böngésztem a neten és a saját recepttáramban! Még szerencse, hogy a bulizósabb korszkunkban rengeteg összejövetelt tartottunk, icipici kis belvárosi lakásunkban, így van honnan meríteni.

Tonhalkrémes falatok halványítózellerrel

A tonhalkrémet én rendkívül egyszerűen szoktam elkészíteni, csak lecsepegtetem a sós lét a tonhalról (ehhez nem olajosat szoktam választani), majd csepegtetek rá egy kis citromlevet, majd összekeverem annyi majonézzel, amennyit felvesz ahhoz, hogy jó kenhető legyen az állaga. Végül apróra vágok pár szál halványító zellert, és belekeverem.

Hogy tényleg falatok legyenek, ezért egy vékonyabb bagettet, vagy akár kiflit karikákra vágok, és megkenem a krémmel, majd halványító zeller karikákkal díszítem.

Ropogós, magvas csirke nugetts, azaz rántott csirkefalatkák (kis csavarral)

  • pici olaj
  • 3-4 evőkanál mustár
  • 2 nagy tojás
  • 1 kg csirkemell, kisebb darabokra vágva
  • 1 bögre zsemlemorzsa, 1 csésze reszelt parmezán, 3 evőkanál szezámmag
  • 1/2 evőkanál só

A csirkemell szeletkéket sózzuk be. A tojást keverjük össze a mustárral és egy pici sóval. Mivel így sűrűbb lesz a tojás állaga, ezért nem kell lisztbe forgatni a csirkemellet, így is jól bevonja. Keverd a zsemlemorzsához a parmezánt és a szezámmagot. (Ha van más magod is, természetesen az is mehet.) Ezután a csirkemelleket forgassuk a tojásba, majd a zsemlemorzsába. Ha gyorsabban szeretnéd elkészíteni, a morzsás keveréket tedd egy zacskóba, és mondjuk hármasával dobd bele a csirkemelleket, majd rázd össze.

Ezután nincs más dolgunk, csak előmelegített sütőbe tenni, egy alaposan kikent tepsiben. A húst is kenjük meg olajjal, hogy ropogósra sülhessen. 165 fokon addig süsd, míg el nem éred a vágyott aranybarna színt.

Sült burgonya fokhagymás mártogatóssal

Ehhez a mártogatóst elhelyezhetjük több kisebb tálkában, és a burgonyát is több adagban, hogy mindenki elérje.

Hozzávalók

  • Sütni való burgonya (sárga vagy piros is lehet, a lényeg, hogy ne legyen magas a keményítő tartalma)
  • Bors
  • Kakukkfű/ rozmaring/ zsálya
  • Tejföl
  • Zúzott fokhagyma
  • Metélőhagyma
  • Olaj (kókuszolajjal egészségesebb)
  • Olívaolaj

Elkészítése

Hámozd meg a burgonyát és vágd cikkekre (tömzsi kis hasábokra). Egy vastagabb falú serpenyőbe öntsünk olajat és helyezzük el benne a burgonyát. Viszonylag ritkásan, mert ha túl sűrűn rakjuk, akkor egyrészt összeragad, másrészt nem lesz ropogós. Az olaj épphogy lepje el a burgonyákat, és akkor tegyük bele krumplit, ha már elég forró.

A sütőben, egy tapadásmentes tepsiben is megsüthetjük a burgonyát, ekkor nem kell olyan sok olaj hozzá, az elején lefedhetjük alufóliával, hogy hamarabb megpuhuljon, majd ezután pirítjuk.

Ha kész a sült burgonya, jól megsózzuk, megborsozzuk, és ízlés szerint hozzáadjuk a zöld fűszereket. Itt még nem állunk meg, elkészítjük a mártást is. A tejfölbe keverjük a zúzott fokhagymát, az olívaolajat és az apróra szeletelt snidlinget valamint egy kis sót és borsot is. Ezzel a mártással meglocsoljuk a sült burgonyánkat és köretként vagy egytálételként tálaljuk. Ha mártogatósként akarjuk adni, akkor tegyük külön kis tányérokba, vagy a sült krumpli mellé, ahogy a képen látjuk.

A mennyiség attól függ, hogy hány személyre szeretnénk elkészíteni. Fejenként 2-3 darab közepes burgonyát számolhatunk.

Leveles tésztából finomságok

Leveles tésztából rengeteg minden készülhet, én legutóbb kis batyukat készítettem sonkával, kolbásszal, kaliforniai paprikával, felvert tojással és sajttal megtöltve. Miután behajtogattam a széleket, megkentem tojással és megszórtam szezámmaggal, így még szép is lett a végeredmény, és az íze is jó lett. (Na jó nem szerénykedek, nagyon fincsi lett!) Még elegánsabb ötleteket találsz itt:

Leveles vendégváró falatok

Karácsonyi receptjáték

Küldd el kedvenc karácsonyi receptedet a recept@proaktivdirekt.com e-mail címre, és vegyél részt nyereményjátékunkban! Részletek itt>>

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...