2020.08.13. 17:40:27 13653 404

Gyulladáscsökkentő ételek? Tányérba velük!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Sajnos sok olyan betegség van, ami gyulladással jár és ez rengeteg ember mindennapi életét megkeseríti. Ezen krónikus folyamatok ellen azonban akár az étkezésünkkel is sokat tehetünk. Nézzük, mi kerüljön rendszeresen a tányérba, ha felszámolnánk ezt a kellemetlen tünetet.

Mandula - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Mandula

A szervezetben sokféle betegség okozhat gyulladásokat vagy épp a gyulladás áll egy adott probléma hátterében. Ilyenek például a különféle autoimmun betegségek, az ízületi megbetegedések, szív-, és érrendszeri, illetve daganatos betegségek is.

A kiegyensúlyozott, ásványi anyagokban, vitaminokban és tápanyagokban, rostokban gazdag táplálkozás alapköve az egészséges életmódnak, ám nem is gondolnánk, hogy vannak ételek, amik kiemelten hasznosak a gyulladások kialakulásának megelőzésére vagy éppen kialakult tünet csökkentésére.

A titok az antioxidánsban rejlik

A magas antioxidáns tartalmú vegyületek támogatják a szervezeted a gyulladásokkal szemben, ráadásul jellemzően sok vitamint és egyéb hasznos dolgokat is tartalmaznak. Az antioxidánsok pedig nem csak a gyulladás leküzdésében, de a sejtek fiatalságának megőrzésében is segítenek.

Bogyós gyümölcsök

Itt a nyár, hát minden okunk meg van töltekezni szederrel, áfonyával, ribizlivel, málnával, fekete ribizlivel! Ugyan az eperszezon már lejárt, de jövőre is ugyanolyan fontos lesz az egészségünk, így ne feledkezzünk el a nyár eleji illatos, piros gyümölcsről sem. A fentebb sorolt finomságok valódi fantasztikus antioxidáns források, akár nyersen, önmagukban vagy zabkásához keverve, akár lekvárként vagy leves formájában. Emellett például a fekete ribizliben több C-vitamin van, mint a citromban. Szóval ultra sok! A bogyós gyümölcsöket a gyerekekkel is könnyen megszerettethetjük, még ha nem is nagy gyümölcs kedvelők, hiszen turmixolt formában joghurthoz keverve édességként, vagy akár lefagyasztva jégkrémnek tüntethetjük fel.

Gránátalma

Ha van türelmünk – vagy jó technikánk- a gyümölcshúst megszerezni, ultrasok antioxidánshoz juthatunk. Fanyar íze miatt nem mindenki kedveli csak úgy, önmagában eszegetni, viszont salátán, vagy hús mellett is megállja a helyét!

Mandula

Mivel a többi olajos magvakhoz hasonlóan vastagon van benne telítetlen zsírsav, így egyébként is fontos része étkezéseinknek. Egészséges, E-vitaminban gazdag uzsonnának kiváló választás, elegendő energiát nyújt a nap második felére.

Tengeri halak

Omega3 zsírsav tartalmuknak köszönhetően az egyik legegészségesebb kategóriát alkotják és bizony nagyon hasznosak krónikus gyulladások ellen is. Válasszunk akár fagyasztott, akár konzerv verziót, ismerkedjünk a különböző fajtákkal, ízvilágokkal és építsük be a hétköznapi étrendünkbe a halakat. A szervezetünk meghálálja! Persze nem feltétlenül a panírozott, olajban kisütött, sóval vastagon szórt verziót hekk a legjobb választás.

Zöld levelesek

A spenót, a salátafélék, a sóska, a fodros kel és a brokkoli egyaránt támogatja a gyulladással küszködők testét. K-, és C-vitaminban, folsavban, mangánban, karotinoidokban gazdagok és szuper hatásaikat akkor sem veszítik el, mikor főzelékké alakítjuk őket. Ehetjük tésztás ételek feltétjeként, vagy nyersen smoothiek, salátakeverékek alkotójaként is.

Fűszerek

A koriander, petrezselyem, a gyömbér és a bazsalikom is igen jó gyulladáscsökkentő. Ne feltétlen gyógymódként gondoljunk rájuk, de rendszeres fogyasztásukkal támogassuk a szervezetünkben zajló folyamatokat!

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Az artériákban lévő mikroműanyagok növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Az elszomorító tények szerint az egészségre és a környezetre egyaránt káros mikroműanyagok hatalmas mennyiségben vannak jelen. Mindenhol. Ami nem meglepő, hiszen kimutatták, hogy 2019-ben a műanyagtermékek globális szintű éves kibocsátása megközelítette a 460 millió tonna mennyiséget. Ilyenkor természetesen felmerül az újrahasznosítás kérdése, mint (vélt) mentőöv a műanyaghulladékokkal való küzdelem során. Sajnos ennek a műanyagmennyiségnek alig 9 százalékát sikerül újrahasznosítani.

Tényleg le lehet fogyni műtéti úton?

Amikor valaki túlsúllyal küzd, és már minden létező megoldást kipróbált, a műtét lehet az egyik utolsó remény a változásra. Ilyenkor viszont sok a kérdés-kétely, érdemes-e belevágni és mennyire kockázatos egy ilyen beavatkozás. Na és persze a legfontosabb: várható-e látványos eredmény és javulás a végén.

Biztonsággal ihatjuk-e a csapvizet?

A Világgazdasági Fórum szerint a világ vízkészlete válságos helyzetbe került, mely erőteljesen összefonódik bolygónk természeti tőkéjének kimerülésével. Nem beszélve az egyre kiszámíthatatlanabbá formálódott csapadékmintáról, a kritikus ütemben zsugorodó jégtakarókról, az egyre sűrűbben jelentkező áradásokról és aszályokról, az emelkedő hőmérséklet által megzavart teljes globális vízciklusról. Érthető, ha felmerül a kérdés: hogy állunk ma Magyarországon a vízkészlet kérdésével és a vízminőséggel? Biztonsággal ihatjuk-e a csapból folyó vizet?