2016.03.13. 08:40:42 11356 408

Gyűjtsünk gyógynövényeket! – De mire figyeljünk?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A tavaszt nem csak a saját, hanem a természet kertjében is szívesen tevékenykedők várták. Hiszen az első napsugarak megjelenésekor irány az erdő, mező, ahol értékesebbnél értékesebb kincsek várnak ránk a napsütéses évszak kezdetétől az első (vagy akár utolsó) lehulló falevelekig

Gyógynövények Gyógynövények "újratöltve"

Van, aki már rutinos versenyzőként kezdi az idei „gyógynövényszezont”, ám van, aki lelkes kezdőként csap a lovak, vagyis a gyógynövények, erdő, mező csodás kincsei közé.

Nem árt az óvatosság!

Ha valaki már rendelkezik kellő rutinnal a gyűjtögetés terén, talán tisztában van vele, hogy ez a meglehetősen békés tevékenység is rejthet magában veszélyeket. Azért nekik sem árt, az abszolút kezdőknek pedig végképp érdemes végigolvasni a következő listát.

Amire érdemes figyelni gyűjtögetés közben

  1. Mielőtt belevetnéd maga az erdő, mező, így a gyógynövények sűrűjébe, tisztázd, mit és miért szeretnél gyűjteni. A kiválasztott növényeknek érdemes alaposan utánaolvasni, kinézetét – az összekeverhetőség elkerülése végett – alaposan megfigyelni. Ha kell, nyugodtan forduljunk szakértőhöz.

  2. Ami még nagyon fontos, mielőtt nyakunkba vesszük az erdőt, hogy annak is alaposan nézzünk utána, az általunk begyűjteni kívánt növények nem élveznek-e védettséget. Nehogy a pénztárcánk bánja a gyűjtögetést…

  3. Érdemes azt is áttanulmányoznunk, egyes növényeket növekedésük mely fázisában érdemes „összeszednünk”. Illetve mely része lesz majd számunkra hasznos.

  4. Feltétlenül készülj fel, hogy azért gyógynövényt szedni „nagy meló”. Legyen nálad metszőolló, kés, esetleg sarló, rövidebb nyelű ásó, kosár, zsák, kesztyű. Megfelelő vágóeszköz hiányában bizonyos növényeknek kézzel nekiesni már-már vandalizmussal ér fel.

  5. Hacsak nem a növények gyökerére van szükségünk, aminek begyűjtéséhez ideális a reggeli, harmatos, esetleg esős idő, inkább későbbre időzítsük a „bespájzolást”. Az illóolajos csodák viszont sem a szeles időt, sem a kánikulát nem bírják.

  6. A gyűjtés helyét illetően figyeljünk arra, hogy a forgalmas utak, vasutak, raktárak, vegyi üzemek, benzinkutak, illetve mezőgazdasági munkák (mint például permetezés, növényvédők, rovarirtók, műtrágya, trágya használata) által érintett területeket kerüljük. Ilyenkor a növények is szennyeződhetnek, még akkor is, ha ez első ránézésre nem is igazán látszik.

  7. Egyes vélemények szerint a begyűjtött növényeket – a gyökeret kivéve – nem szükséges megmosni. Ha nem sikerült teljesen „portalan” helyről beszerezni őket, akkor a hajtásokat, leveleket azért érdemes átöblíteni.

  8. Ha szeretnéd megszárítani a begyűjtött növényeket, előtte mindig gondosan válogasd át, nem került-e valami más fajta is közé (frissen könnyebb kiszúrni, ha valami nem odaillő).

  9. Levegős, szellős helyen történjen a szárítás, és a művelet közben gyakran forgassuk, nehogy befülledjenek. Ha ez mégis megtörténik, az okozhat kellemetlenségeket (pl. gombafertőzés).

  10. Onnan tudod, hogy a növényed már kellőképpen kiszáradt, hogy törékeny, már-már ropogós, ha megfogod. Tárolásnál szintén érdemes odafigyelni, hogy jól szellőző helyekre kerüljenek a növények.

Forrás: hazipatika.com, 7hatar.ro

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...