2015.04.08. 16:21:50 11272 327

Gyomorkeserűbe is ez való: az ezerjófű
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Már az ókori görögök is ismerték az ezerjófüvet. A mítosz szerint ez a gyógynövény gyógyította meg Kheirón, a bölcs kentaurt is. Főleg az emésztésre van kiváló hatással, de a feszültséget is oldhatja. Gyomorkeserűkből nem maradhat ki!

Ezerjófű - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Ezerjófű

A gyógynövény hatóanyagai

A védett ezerjófű szekoiridokat, flavonoidokat és xanton-származékokat tartalmaz. Ezen alkotórészeinek tulajdonítják az emésztésre és a szervezetre gyakorolt jótékony hatását is.

Az emésztésen túl

Egy gyomorkeserűből sem maradhat ki a bélműködésre gyakorolt pozitív hatása miatt. Étvágytalanság, puffadás, hasfájás, hasmenés, vastagbélhurut és más gyomorpanaszokra is pozitív hatással lehet. Ezenkívül a szervezet méregtelenítő szerveinek egészségmegőrzésében is segíthet, jó hatással van a májra és az epére is. Vértisztító hatása is ismert.

Javíthatja a közérzeted, mivel segíthet az érzelmi stressz oldásában is, erősítheti az idegeket és könnyedebbé tehet, de nem ajánlott túlzásba vinni a fogyasztását, mivel azzal éppen az ellenkezőjét érhetjük el.

Teaként és gyomorkeserűként alkalmazzák a leggyakrabban.

Az ezerjófű gyógytea

A fűből készült tea (5 g 1/4 l vízre naponta kétszer kanalanként elfogyasztani) szélhajtó, gyomorégést szüntető, gyomornedveket javító. Előszeretettel használják a gyomor összes kényelmetlenségeinél és ezzel kapcsolatos székrekedés és aranyérbántalmaknál.

Gyomorkeserű - recept

Veszünk 10-10 g ezerjófüvet, ürmöt és vidraelecke levelet, 20-20 g kamillát és narancshéjat és 14 napon át 2 liter jó borral meleg helyen áztatjuk. Majd kipréseljük és filtráljuk. Borókát is lehet hozzáadni. Forrás: timcsigyogynoveny.blogspot.com

Figyelem!

Nem fogyaszthatják gyomor- és bélfekéllyel valamint máj- és vese zsugorodásban szenvedők sem. Mivel szárító hatása van, ezért a kiszáradással járó gyulladásos betegségek esetén sem javallott. Túlzásba vitt fogyasztása mellékhatásokkal járhat és zavarodottabbá válhatunk. Írásunk tájékoztató jellegű, és nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot valamint a szakvéleményt.

Forrás: napidoktor.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...