2020.01.29. 15:56:32 10291 330

Gönc és a gönci barackpálinka
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Gönc, egy kisváros, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Miskolctól mindössze 65 kilométerre fekszik. Sokaknak a gönci pálinka juthat eszébe, ha említésre kerül Gönc neve, pedig fontos szerepet töltött be a Tokaj-hegyaljai borok kereskedelmében is. Ezt hivatott bizonyítani, hogy ma már a gönci hordó mintegy mértékegységül is szolgál. Ha Göncre sodor az utad, mindenképpen keresd fel a látnivalókat, aztán igyál meg egy kupica gönci pálinkát is.

Gönci barack - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Gönci barack

Amadé várrom

Az Amadé várrom, Gönc külterületén található, a Zempléni- hegységben. Gönc város felől is megközelíthető a rom. A vár a 13. században épült, mégpedig Amadé nádor, szepesi alispán jóvoltából. Írásos feljegyzések is említést tesznek a várról, mégpedig 1288-ban keletkeztek ezek az írások. A leírások 1428-ban tesznek újra említést a várról, majd 300 éven keresztül sehol sem írtak arról. Ezt követően csak a 18. századi forrásokban olvashatunk a várromról, de arról sehol, semmilyen információ nincs, hogy voltaképpen mi is történt az épülettel.

Huszita ház

Göncön az úgynevezett cseh-házat, huszita – házként is emlegetik. A házon csak kicsi ablaknyílások vannak, illetve az az érdekessége, hogy a ház alatti pincéből járatok vezetnek a szomszédos pincékbe. Igazából a Huszita ház, egy műemlék jellegű lakóépület, három szobával. A házban van úgynevezett tisztaszoba. A hátsó szobát, hátsó háznak is nevezik, illetve az épületben van még pitvar, konyha is. A házat a 19. század elején újították fel. Ekkor kamra és padlásfeljáró is épült hozzá. A Huszita házban olyan műemlékeket, ereklyéket láthatunk, amelyek a parasztpolgári, mezővárosi életmódot hivatottak ábrázolni. A pincében még híres - nevezetes gönci hordót is láthatunk.

Károlyi Gáspár Múzeum

A Károlyi Gáspár Múzeum 1999-ben nyitotta meg a kapuit. A múzeum egy előtérrel és három teremmel rendelkezik. A múzeumban az egyházművészethez kapcsolódó darabok láthatók. Láthatunk itt úrasztali terítőket gyönyörű hímzéssel, kelyheket, kannákat és keresztelőtálakat is. Ezek mind-mind adományként kerültek az egyházközségek birtokába. A gönci gyülekezet ereklyéit is szemrevételezhetjük. Kelyheket, úrasztali terítőket, de imádságos és énekes könyveket is.

A híres gönci barackpálinka

A gönci barackpálinka messze földön híres. Jellegzetes ízét, a Gönc körzetében megtermelt sárgabarack adja. Ez a magyar pálinka halványsárga színű, nagyon finom a zamata és még az illatán is érezhető, hogy kajszibarackból készült. A gönci barackpálinka eredetvédett és csak a gyümölcs van benne, semmi más. Az eredetvédettség azt jelenti, hogy egy-egy bizonyos terméket, csak egy meghatározott területen lehet készíteni. Az a barackpálinka, amely Gönci eredetmegjelöléssel van ellátva, Gönc területének egyik jellegzetes gyümölcséből, a kajszibarackból készül. Igaz, hogy a pálinka első sorban magyar, és magyar gönci kajszibarack felhasználásával készül, de Pannónia és ceglédi bíborkajszi is kerülhet bele. A gönci barack és a belőle készült pálinka is hungarikumnak számít.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Franciaországban egyre több a száz év feletti ember

Egyre több száz év feletti ember él Franciaországban, és megjelent egy új korcsoport, a "szuperszázasoké", amelybe azok tartoznak, aki 110 év felettiek - derül ki a francia Demográfiai Tanulmányok Nemzeti Intézetének (INED) egy szerdán közzétett tanulmányából.

A férfiak vagy nők barátsága tart tovább?

Fordíthatjuk tekintetünket a világ bármely részére, mindenhol meggyőződhetünk „az ember társas lény” örökigazságáról. Egymagában a teremtés koronájaként méltatott emberi lény gyenge, örökös célpontja a veszélynek, fenyegetettségnek. Ezért emberi kapcsolatok és együttműködések bázisára épülő társadalmat rendezett maga köré, melyben megosztotta a tevékenységeket, szorosabbra fűzte az ember-ember köteléket. Mindeközben észlelte, hogy bizonyos kapcsolattípusokért érdemes többet munkálkodni, azok minőségét folyamatosan növelni – leginkább a család, a rokonság, a partnerkapcsolat és a barátság tartozik ezek közé. Ez utóbbi kapcsolattípus kapcsán kérdésként merülhet fel, hogy vajon melyik nem képviselői képesek és készek hosszabb távú barátságok kialakítására és fenntartására?

Befejeztem, nem fejeztem? Tudj meg többet a Zeigarnik-hatásról

Ma milyen eddig még befejezetlenül várakozó teendők jutnak eszedbe? Ezzel szemben pedig hányszor fordul elő az, hogy olyan feladataidra gondolsz, amelyeknek a végére már sikerült pontot tenned? Mennyire érzel leküzdhetetlen késztetést arra, hogy tovább nézz egy függőben hagyott cselekményű sorozatot? Mindezek a kérdések szorosan összefüggnek a Zeigarnik-effektus néven futó jelenséggel. Hogy miről is van szó? Erre a kérdésre az alábbiakban keressük a választ.