2020.01.29. 15:56:32 10287 330

Gönc és a gönci barackpálinka
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Gönc, egy kisváros, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Miskolctól mindössze 65 kilométerre fekszik. Sokaknak a gönci pálinka juthat eszébe, ha említésre kerül Gönc neve, pedig fontos szerepet töltött be a Tokaj-hegyaljai borok kereskedelmében is. Ezt hivatott bizonyítani, hogy ma már a gönci hordó mintegy mértékegységül is szolgál. Ha Göncre sodor az utad, mindenképpen keresd fel a látnivalókat, aztán igyál meg egy kupica gönci pálinkát is.

Gönci barack - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Gönci barack

Amadé várrom

Az Amadé várrom, Gönc külterületén található, a Zempléni- hegységben. Gönc város felől is megközelíthető a rom. A vár a 13. században épült, mégpedig Amadé nádor, szepesi alispán jóvoltából. Írásos feljegyzések is említést tesznek a várról, mégpedig 1288-ban keletkeztek ezek az írások. A leírások 1428-ban tesznek újra említést a várról, majd 300 éven keresztül sehol sem írtak arról. Ezt követően csak a 18. századi forrásokban olvashatunk a várromról, de arról sehol, semmilyen információ nincs, hogy voltaképpen mi is történt az épülettel.

Huszita ház

Göncön az úgynevezett cseh-házat, huszita – házként is emlegetik. A házon csak kicsi ablaknyílások vannak, illetve az az érdekessége, hogy a ház alatti pincéből járatok vezetnek a szomszédos pincékbe. Igazából a Huszita ház, egy műemlék jellegű lakóépület, három szobával. A házban van úgynevezett tisztaszoba. A hátsó szobát, hátsó háznak is nevezik, illetve az épületben van még pitvar, konyha is. A házat a 19. század elején újították fel. Ekkor kamra és padlásfeljáró is épült hozzá. A Huszita házban olyan műemlékeket, ereklyéket láthatunk, amelyek a parasztpolgári, mezővárosi életmódot hivatottak ábrázolni. A pincében még híres - nevezetes gönci hordót is láthatunk.

Károlyi Gáspár Múzeum

A Károlyi Gáspár Múzeum 1999-ben nyitotta meg a kapuit. A múzeum egy előtérrel és három teremmel rendelkezik. A múzeumban az egyházművészethez kapcsolódó darabok láthatók. Láthatunk itt úrasztali terítőket gyönyörű hímzéssel, kelyheket, kannákat és keresztelőtálakat is. Ezek mind-mind adományként kerültek az egyházközségek birtokába. A gönci gyülekezet ereklyéit is szemrevételezhetjük. Kelyheket, úrasztali terítőket, de imádságos és énekes könyveket is.

A híres gönci barackpálinka

A gönci barackpálinka messze földön híres. Jellegzetes ízét, a Gönc körzetében megtermelt sárgabarack adja. Ez a magyar pálinka halványsárga színű, nagyon finom a zamata és még az illatán is érezhető, hogy kajszibarackból készült. A gönci barackpálinka eredetvédett és csak a gyümölcs van benne, semmi más. Az eredetvédettség azt jelenti, hogy egy-egy bizonyos terméket, csak egy meghatározott területen lehet készíteni. Az a barackpálinka, amely Gönci eredetmegjelöléssel van ellátva, Gönc területének egyik jellegzetes gyümölcséből, a kajszibarackból készül. Igaz, hogy a pálinka első sorban magyar, és magyar gönci kajszibarack felhasználásával készül, de Pannónia és ceglédi bíborkajszi is kerülhet bele. A gönci barack és a belőle készült pálinka is hungarikumnak számít.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...