2014.04.05. 12:19:43 8179 47

Gluténmentesen egy hétig – munkatársunk kipróbálta
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Energiaszegénynek, lustának és kedvetlennek éreztem magam. Már régóta éreztem, hogy sokszor elnehezül a gyomrom, ha pizzát vagy sok kenyeret eszem, ráadásul a „savasodás” mindenféle jelét éreztem a szervezetemben. Ráadásul, egy kis fogyás sem jött volna rosszul. Elgondolkoztam: gluténallergiás lennék?

Gluténmentes kenyér :) - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Gluténmentes kenyér :)

Gluténmentes tesztétrend drága élelmiszerek nélkül

Tudtam, hogy sokszor az érzékenység is elég az ilyen tünetekhez, de az intoleranciát nem lehet vizsgálatokkal kimutatni, csak diétával. Elhatároztam, hogy 1 hétig megvonom magamtól a kenyeret, a tésztát, a pizzát és az egészségesnek hitt zabpelyhet is. Igen, a zab és a rozs is tartalmaz glutént…, Pedig azt hittem, hogy egészségesen étkezem és mégis éreztem a jeleket. Hogy mit ettem?

Reggeli ötletek gluténmentes étkezéshez

Natúr joghurt apró, puffasztott kölessel és banánnal. Energiát adó, tápláló és finom reggelinek bizonyult.

Gluténmentes extrudált kenyér vagy puffasztott rizs, gluténmentes májkrémmel vagy felvágottal és zöldségekkel.

A rántotta is kézenfekvő, csak nem lehet hozzá kenyeret enni, ezt a fent említett kenyérpótlókkal lehet kiváltani.

Bár a tócsni nem olyan tipikus reggeli étel, én kipróbáltam. Természetesen liszt nélkül, sőt, tojás nélkül. Kislyukú reszelőn lereszeltem a krumplit, sóztam, borsoztam, adtam hozzá fokhagymát és tenyérnyi méretű kis palacsintákká formáltam. Kevés olajban megpirítottam mindkét oldalát. Mikor kész lett, natúr joghurttal meglocsoltam és köles magot szórtam rá. Isteni volt!

Ebédre

Talán ez a legegyszerűbb étkezés, hiszen a levesek és a sült vagy párolt hal és hús, a különböző saláták megkönnyítik a választást. Amit viszont ki kell zárni az étrendből:

  • tésztafélék
  • liszttel sűrített főzelék (de kukoricaliszttel vagy keményítővel lehet sűríteni)
  • krémlevesek (fenti szabály érvényes: gluténmentes sűrítő anyagokat lehet használni)
  • rántott hús

Vacsorára

Számomra ez volt a legnehezebb, hiszen vacsorára és ebédre is külön főzni nem túl időtakarékos. Vagy több ebédet főztem és azt ettem vacsorára is vagy egyszerű dolgokat készítettem. Például:

  • Burgonya héjában sütve, olívaolajjal és fokhagymával
  • Különböző kencék zöldségcsíkokkal: májkrémes kence, tojáskrém, avokádókrém, padlizsánkrém
  • Saláták natúr hússal

A hatás

A puffadás megszűnt, egyedül a tejes dolgok után éreztem egy kis problémát. Sokkal több energiám volt elvégezni a napi teendőket, sőt, könnyebben aludtam el és könnyebben ébredtem fel reggel. Egy hét alatt nem éreztem annyira a kenyér hiányát, de valószínűleg hosszútávon gluténmentes recepteknek is utána kell járnom.
A gluténmentes diétával akár fogyni is lehet, de a laposabb hasra mindenképpen számíthatsz!

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...