2017.10.28. 12:58:47 11369 336

Gesztenye, az őszi finomság
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ahogy szépen lassan megyünk a tél felé, úgy egyre gyakrabban látunk gesztenyét pirító árust jártunkban-keltünkben városszerte. Sokszor juthat eszünkbe, hogy mennyire jó lehet annak, akinek van otthon a kiskertjében gesztenyefája. És valóban, a hosszú évek alatt óriási – akár 25-30 méteres – fává terebélyesedő növény nyáron árnyékot ad, ősszel-télen viszont finom termését élvezhetjük.

Sült gesztenye - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Sült gesztenye

Az a finom csemege

Az ehető gesztenye télen az utcai árusok kedvenc portékája. Ez a barna szívecske formájú termés – amikor már megérett – szinte magától fordul ki a tüskés, zöldes színű burokból, miután a fáról lepotyogott. Így tehát a gesztenye termését a földről szoktuk szüretelni. Amúgy egy igen magas tápértékű csemegéről van szó, gazdag fehérje forrás és a téli hónapoknak egyik legkedveltebb csemegéje.

Ha nincs még, de szeretnénk

A szelídgesztenye alapvetően szereti a jó vízellátású, tápanyagban gazdag talajt, a meszes területet viszont érdemes elkerülni. Az enyhe tél és a meleg nyár az ideális számára, ennek fényében gondolhatjuk végig, hogy érdemes-e kertünkben erre a növényre benevezni. Fontos azt is szem előtt tartani, hogy a gesztenyefa nagyon nagyra tud nőni az évek alatt, ilyen szempontból nem mindegy, hogy mekkora területen és hova képzeljük el végleges helyét.

Lassan, de biztosan

Ha magról kelt fánk van, bizony azt tapasztalhatjuk, hogy lassan fordul termővé a növény. Amennyiben oltványt vásárolunk és azzal gazdagítjuk a kertünket, már 5-7 évben fogunk találkozni a termésével, viszont azt se felejtsük el, hogy egy viszonylag lassan fejlődő fáról van szó. Tehát ha lelki szemeink előtt óriási lombú, hatalmas szelídgesztenye ligetet látunk, akkor ki kell hogy ábránduljunk ebből a képből, ugyanis a szelídgesztenye tipikusan az a fa, amit akár még az unokáink is egészséges mivoltukban láthatnak,mivel lassan nő.

A jó öreg szelídgesztenye fa

Bizony, láthatunk akár több száz éves fákat is. Magyarországon jelentősebb szelídgesztenye ligetek az Alpokalján – Soproni-hegység, Kőszegi-hegység – vannak, de találhatunk szabadon nőtt gesztenyést a Börzsönyben. De elég csak Hévízen sétálnunk, az út menti szelídgesztenyefák termését van, hogy nem is szedik össze. Egy jóféle őszi kirándulást szervezni ezekre a területekre nem csak annak reményében érdemes, hogy esetleg gesztenyével megrakodva térhetünk haza, hanem magáért a szabad levegőért, az őszi erdő fantasztikus látványáért is.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...