2015.01.17. 14:12:45 10327 45

Gazdaságos háztartás? - 10 tipp, amivel elérheted
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Tehetsz érte, hogy otthonod gazdaságosabban működjön, és így szép összeget takaríts meg. Az emberek igazából nagyon hanyaggá tudnak válni, és akkor is energiát pazarolnak, ha nincs is rá szükségük.

Takarékos háztartás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Takarékos háztartás

1. Bevásárláskor

A műanyag bevásárlószatyrokat használd többször. Még jobb, ha vászon bevásárlószatyrot, vagy kosarat használsz. További tippeket olvashatsz a takarékos bevásárlásról itt.

2. Elem

Használj újratölthető elemeket az egyszer használatosak helyett.

3. Energiatakarékos izzók

Világíts energiatakarékos égőkkel. Ezek élettartama hosszabb, és kevesebb energiát fogyasztanak, mint a hagyományos égők. Ráadásul az Európai Unió is előírja a használatukat. A különböző energiatakarékos izzókról itt olvashatsz!

4. Nem jó a készenléti mód

A használaton kívüli eszközöket, gépeket mindig teljesen kapcsold ki. Egy kutatás szerint az áramszámlák 10%-át a standby mód teszi ki.

5. Fűts okosan!

Szabályozd lakásod hőmérsékletét a fűtésszezonban. A munkára és lakásra szolgáló helyiségek megfelelő hőmérséklete 20 és 21 °C között van.

További ajánlott hőmérsékletek:

  • folyosó 15°C,
  • fürdő 23°C,
  • konyha 18°C,
  • nappali és dolgozószoba 21°C,
  • háló 18°C.

Minden egyes °C fok csökkenés 6% energiamegtakarítást eredményez a fűtésnél. Az éjszakai hőmérséklet 2-3°C fokkal alacsonyabb lehet. Csavard le a fűtést, ha elmész otthonról.

Jobb, ha háromszor rendesen kiszellőztetsz egy nap, mintha egész nap résnyire nyitva lenne az ablak.

6. A hűtőszekrény

A hűtőszekrényben a hőmérsékletnek 3 és 5 °C között kell lennie, míg a fagyasztóban -32 és -15 °C között. A szükségesnél alacsonyabb hőmérséklet akár 25%-kal több energiafogyasztással is járhat. A hűtőt és a fagyasztót rendszeresen tisztítsd.

Feleslegesen nem kell telepakolni a hűtőszekrényt sem. Íme, egy lista, hogy mely ételek azok, amelyeket felesleges a hűtőbe tenni.

7. Nagymosás

Csak akkor kapcsold be a mosógépet, ha tele tudod pakolni.

8. Szárítás

A ruhaszárítógép használata helyett száríts a szabadban, amikor lehetséges. Ha mégis szárítót használsz, csak akkor kapcsold be, ha tele van. Mindig ügyelj a szűrők tisztaságára!

9. Energiát és időt is spórolsz, ha nem vasalsz le mindent

A törülközőket, ágyneműt és egyéb, gyűrötten is használható textíliákat ne vasald! A farmert sem kell vasalni...

10. Főzés

Főzés közben mindig fedd le az edényt, hogy a szükségtelen hőveszteséget elkerüld.

Forrás: dormeo.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...