2023.10.28. 12:28:51 5119 195

Gazdálkodjunk okosan az időnkkel - Hatékony időbeosztási stratégiák
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Bizonyára már megtapasztalhattuk néhányszor azt a nyugalmat és békés elégedettséget adó érzést, midőn sikerült minden aznapra tervezett feladatot elvégeznünk. Olyankor reményteljesebben hajtjuk párnára a fejünket, és bátrabban rójuk fel az elvégzendők listájára az éppen aktuális néhányat.

Az idő múlása - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Az idő múlása

Folyamatos változásokkal teleszőtt világunkban mégis szeretnénk érezni: nekünk is van némi beleszólásunk a saját időnkbe. Az időgazdálkodás előnyeiről azt szokták mondani, hogy segít összpontosítani, produktívabbá formál bennünket, ugyanakkor a fölösleges stresszel szemben is jobb védettséget kínál. Mindemellett pedig a muszáj-feladatok, kötelességek elvégzését követően a szabadidős tevékenységekre, a legfontosabbakkal való együttlétre is nagyobb esély kínálkozik.

Lássuk, milyen előnyei lehetnek még az optimális időgazdálkodásnak:

  • minimalizálhatók a feladatzavaró tényezők

  • csökkenthető a halogatás mértéke

  • elcsitítható a szorongás

  • nő az önbizalom

  • sikeresebben betarthatóvá válnak a határidők, illetve kiiktathatóvá az esetleges csúszások

  • eredményesebben tervezhető a munkaprogram és a személyes idő

Továbbá:

  • redukálható az állandó fáradtságérzés

  • előrelátóbb, magabiztosabb tervezővé és kivitelezővé formál

  • segítséget kínál a munka és magánélet közötti egyensúly megteremtésében.

Érdemes már az első lépéseknél visszatekinteni, és szemügyre venni, hogy melyek voltak azok a főbb stresszt kiváltó források, amelyek negatívan befolyásolták a korábbi időgazdálkodásunkat. Ha sikerült beazonosítanunk ezeket az okokat, akkor további lépés gyanánt gondolkodjunk el azon, hogy milyen módszerekkel mérsékelhetjük, esetleg szüntethetjük meg mindezeket.

Ha már egy jó ideje fáradtnak, kimerültnek érezzük magunkat, és az az érzés lesz úrrá rajtunk, hogy még az alvás sem igazán segít a napi teljesítményünkön, hozzáállásunkon, érdemes azonnal beiktatnunk egy pihenéssel egybekötött újratervező időszakot. Tegyük fel magunknak a kérdést: vajon a korábban kitűzött célok és tervek megvalósításán dolgozunk-e, vagy időközben elcsúszott valami? Szembetűnő módon összekuszálódtak és szinte kibogozhatatlanul, követhetetlenül egybefolytak a munka- és hétköznapok? Már idejét sem tudjuk, hogy mikor éreztük: a pihenés valóban a testi és szellemi frissülés oázisaként töltött fel bennünket?

Hogyan vágjunk bele?

Egy korábbi felmérés szerint (salary.com) a megkérdezettek majd 90%-a számolt be arról, hogy folyamatosan az az érzése: ez a nap is csak bővítette az elvesztegetett idő egyre terebélyesedő tárházát. Szerencsére akadnak olyan fogódzók, melyek támaszként szolgálhatnak bennünket mindaddig, amíg sikerül kialakítanunk egy személyre szabott időgazdálkodási stratégiát.

Ilyenek például a következők:

  • a feladatok jobb követhetősége érdekében állítsunk be emlékeztetőket

  • használjunk napi tervezőt – egy listára jegyezzük fel a napi elvégzendőket

  • minden feladatunkhoz rendeljünk egy időkorlátot, így nyomon tudjuk követni, nem érezzük „cseppfolyósnak”

  • az e-mailek megválaszolásához állítsunk be időblokkokat, így kizárhatjuk a teendők nyújtóztatását (ugyanezt bevezethetjük a mobilozás és a közösségi oldalak esetében is)

  • alakítsunk ki egy probléma-kiküszöbölő munkarutint, mellyel jót tehetünk a mentális egészségünknek és a termelékenységünknek egyaránt.

Rövidesen tapasztalni fogjuk, hogy a megfelelő időgazdálkodásunk kedvező hatást gyakorol a munkavégzésünkre, hozzáállásunkra, magánéletünkre, önbizalmunkra egyaránt.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Hasznos tippek a környezettudatos és takarékos életért

A nemzetközi fejlesztési program (UNDP) 2024 januárjában az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás elengedhetetlenségére hívta fel a figyelmet. Bizonyos intézkedések megtételét azért tartja kulcsfontosságúnak, hogy mindezekkel csökkentsük e drámai változásokkal szembeni sebezhetőségünket. Az elmúlt években tapasztalt szélsőséges időjárás, a tengerszint emelkedése egyre sürgetőbbé tette a lépések megtételét. Mi most azt igyekszünk körbejárni, hogy egyénenként, saját környezetünkben, otthonainkban, mit tehetünk a klímaváltozás elleni védelem érdekében, illetve a folyamat megfékezésében.

Vajon teljesen kizárhatjuk az életünkből a szintetikus anyagokat?

A műanyag ma már oly erőteljesen beépült az élet minden szegletébe, hogy egyelőre a tudományos-fantasztikus alkotásokban tudnánk elképzelni a tökéletesen műanyag mentessé formált világot. Talán maga a legendás rockzenész, John Lennon is beleszőné „Imagine” című ikonikus dalába, hogy képzeljünk el egy szintetikus anyagok nélküli, tiszta életet. Elképzelhető? Valóban akarjuk? Megéri? Ezekre a kérdésekre keresünk válaszlehetőségeket.

Csak Te és Te! - Egyedül nyaralni? Miért ne?

Bevallom, korábban el nem tudtam képzelni, hogy egyedül kívánkozzak nyaralni. Azt gondoltam, unalmas, eseménytelen napok lennének ezek társaság, család nélkül. Nyilván nem is úgy pörögnek a napok egyedül, mint társasággal, de azért jó néha néhány napra elvonulni csak magaddal.