2021.10.07. 12:15:00 6930 226

Függőségétől szabadulna? Támogasd jól a gyógyulásban
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A függőségek többsége igazán pusztító lehet szellemi és fizikai vonatkozásban egyaránt, és a függőségből való gyógyulás szintén kifejezetten fájdalmas. Ha azt szeretnénk, hogy függőségben szenvedő szerettünk teljesen felépüljön, rendkívül fontos, hogy a megfelelő módon támogassuk őt, de nem csak a függőség kezelésének ideje alatt.

Támogató kezek - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Támogató kezek

Természetesen a függőség leküzdése nagyrészt egyéni feladat, amit önön elhatározásból kell végigvinni; azt nem kényszeríthetjük rá a másikra. Mindazonáltal érzelmi támogatást nyújthatunk neki és segíthetünk abban is, hogy egyszer és mindenkorra felhagyjanak a káros szokással.

Melyek a legjobb támogató módszerek, amelyekkel segíthetjük a függőségből gyógyuló személyt?

Értessük meg, hogy segíteni szeretnénk!

A szenvedélybetegséggel küszködő emberek gyakran nehezen - vagy egyáltalán nem - kérnek segítséget. Továbbá abban sem biztosak, hogy a környezetük részt kíván-e venni a küzdelmükben. Tegyük egyértelművé a helyzetet azzal, hogy közvetlenül kifejezzük támogatásunkat.

Kerüljük az ítélkezést!

Azok, akik folyamatosan helyes döntéseket hoznak, könnyű elítélni olyanokat, akik más utat választottak. De, ha támogatni szeretnénk az egészséges felépülést, fontos, hogy kerülje az ítélkező kijelentéseket, és ehelyett mutassunk együttérzést.

Legyünk jó hallgatóság!

Az aktív hallgatás elengedhetetlen, ha támogatni akarunk valakit: Kérdezzük meg tőle, hogyan érzi magát, és csak hagyjuk beszélni. Ha türelemmel, nyitottsággal és megértéssel kerül szembe, végül mindenki megnyílik, és a figyelem által jobban fogja érezni magát.

Legyünk őszinték a saját érzelmeinkkel kapcsolatban is!

Amikor szerepet vállalunk a gyógyulásban, fontos részei leszünk a folyamatnak,így az érzéseink is sokat számítanak. Az őszinte közlés közben természetesen kerülni kell a vádló nyelvezetet, de kifejezhetjük, hogyan érezzük magunkat a helyzet kapcsán.

Ássunk a függőség és a gyógyulás mélyére!

Amikor jobban megértjük a függőség fizikai, mentális és érzelmi elemeit, akkor sokkal eredményesebb és hitelesebb személyek leszünk a segítségnyújtáshoz.

Ajánljunk figyelemelterelő programokat és egészséges választásokat

Segíthetjük a függőségéből gyógyuló személyt azzal is, hogy segítünk neki egészséges döntéseket hozni. Kalandozzunk vele együtt, és segítsünk megtalálni a stabilitást.

Maradjunk végig a gyógyuló fél mellett

A függőségből való gyógyulás gyakran hosszú és fáradságos folyamat, amely során komoly kihívásokkal és számos kudarccal is szembe kell nézni. Fontos, hogy türelmesek maradjunk, és biztosítsuk a másikat arról, hogy az apró kudarcok nem veszélyeztetik az eddig megtett utat. Sőt, megbocsátjuk a kisebb kilengéseket, ha a végső cél szem előtt marad!

Ismerjük fel a visszaesés jeleit!

Sajnos még sok évvel a gyógyulás után is van esély arra, hogy valaki visszaesik. Ennek figyelmeztető jelei közé tartozik a magány, a depresszió, az unalom és az elégedetlenség. Ha az érintett személy kihagyhatja a csoportterápiás foglalkozásokat vagy elveszik a napi rutinjában, akkor mindenképp fogjunk gyanút.

Szükség esetén kérjünk szakmai segítséget!

Bár sokféleképpen támogathatjuk a szeretteinket, van egy határa annak, amit képzetlen amatőrként meg tudunk tenni. Ha kevésnek találjuk magunkat az embert próbáló feladathoz, ne habozzunk segítségét kérni egy szakértőtől.

Forrás: www.womendailymagazine.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...