2015.01.22. 11:31:18 7173 40

Friss fűszerek télen is
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Egy finom étel titka nemcsak különleges ízében, hanem csalogató illatában is rejlik. Mindkettőt nagyban befolyásolja a fűszerezés. Fontos a mennyiség is, ám az adott fűszer minősége sem mindegy. Ma már rengeteg fűszernövény ölt téli „bundát” egy-egy csinosabb tasak segítségével. De gondoltál már arra, mennyivel jobb lenne, ha ezek a növények frissen szedve kerülnének az ételedbe? Mondjuk a saját konyhai télikertedből.

Fűszernövény cserépben - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fűszernövény cserépben

Olcsó mulatság

Gondoltad volna, hogy alig párszáz forintból beszerezheted a kedvenc fűszernövényed magjait? Vess el néhány szemet egy cserépbe, tedd világos helyre és öntözd. Hogy hamarabb kicsírázzon, fedd be a cserepet például egy üveglappal. A fűtéstől távol kerüljön, illetve permetezzük vízzel a leveleit minden nap. Ha már fogyasztanánk (10-15 cm felett) is, ne feledjük a „szüret” után kéthetente tápoldattal kényeztetni őket.

A legfontosabb számukra a fény, ha nem kapnak belőle eleget hosszú nyúlásba kezdenek és alig lesz levelük.

Együtt még jobb

Akár többféle növényt is ültethetsz egy cserépbe, vagy egy balkonládába, így nemcsak ételed ízesítői, hanem konyhád, lakásod díszei is lesznek majd.

Még néhány tipp, hogy biztos legyen a siker

  • Az elegendő mennyiségű fény mellett a jó minőségű virágföld is elengedhetetlen.
  • Tartsunk rendet az öntözésben is!
  • Ne sajnáljuk tőlük a tápoldatos kényeztetést sem!
  • Esetükben is épp ugyanolyan fontos a vitamin és ásványi anyag bevitel, mint a kétlábú „ápolóiknál”.
  • Ééés: juttassunk nekik annyi fényt, amennyit csak lehet.

5+1 fűszernövény, ami Nálad is „megterem”

1. Oregánó

Házon belüli tartása igen egyszerű, a déli fekvésű ablakban érzi magát a legjobban. Ha olaszos ételeiden szeretted a szárított oregánót, a friss változatát imádni fogod.

2. Petrezselyem

Akár díszítéshez szánjuk, akár ízét élveznénk, esetleg gazdag vitamin- és ásványianyag tartalmát, vagy emésztést elősegítő hatását használnánk, a „konyhakertedből” szedve, frissen az igazi. Keleti vagy nyugati fekvésű ablakba kerüljön, hiszen igazi napimádó.

3. Bazsalikom

A benti termesztésű fűszernövények ásza, hiszen egyszerűen nevelhető. Szintén a déli fekvésű ablakot részesíti előnyben, így hasznosítja legjobban az éltető napsugarakat.

4. Tárkony

Ha megfelelő mennyiségű tápoldathoz juttatjuk, déli fekvésű ablakba kerül, hogy rengeteg napfényt szívhasson magába, úgy igen látványos növekedésnek indul. Ezzel elnyerheti a „Legkitartóbb „téli” fűszernövény” címet és sokáig leveseink, köreteink, húsaink finom ízesítője lehet. Dugványozással jól szaporítható.

5. Rozmaring

Szintén a déli fekvésű ablakot, vagyis az onnan bejövő napfényt szereti. Szép eredményeket produkál abban az esetben is, ha egy növényről lemetszett ágat, hajtást szeretnénk gyökereztetni.

+1 Kakukkfű

Nem kakukktojás, hiszen ő is keleti vagy nyugati ablakban szeret pihenni. Dugványozással is szaporítható, de magról is nevelhető.

Tavasztól jöhetnek az igazi, szabadban nevelgetett konyhakerti fűszerek. Ezek tartásáról és felhasználásáról itt olvashatsz: A legjobb fűszernövények, amiket a konyhakertedben tarthatsz

Forrás: kertvarazsmagazin.hu, hobbikert.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...