2016.10.14. 16:48:44 12952 367

Fontos dolgok, amiket az iskolában nem tanítanak meg!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Már régen szöget ütött a fejembe, hogy tulajdonképpen mire is készít fel az iskola, mert arra, amire kellene neki – a nagy betűs életre – biztosan nem.

Gyermekkori álmodozás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Gyermekkori álmodozás

Összefüggések a nagyvilágban

Csak pár tanárt tudnék említeni, aki felhívta az összefüggésekre is a figyelmünket, és nemcsak leadta az aznapi anyagot, hanem össze is kötötte azt az eddig tanultakkal. De sajnos egyáltalán nem ez volt az általános. Pedig lehet, hogyha a történelmet nem évszámok, hanem szorosabb és tágabb értelemben vett összefüggések alapján tanultuk volna, akkor ma is nagyobb rálátásunk lenne arra, hogy mi is történik körülöttünk, és hogy miért is mondják, hogy a történelem ismétli önmagát.

De ide sorolhatnám a logikus gondolkodás és a józan paraszti ész használatát is.

Hogyan tápláld a kapcsolataidat?

A család gazdasági fogalmát bizonyára megtanítják, meg sokat hallunk a csoportok dinamikájáról, felépítéséről, a devianciáról stb. De azt nem mondják el, hogy a társas kapcsolatok kialakítása az egyénnel kezdődik, azaz első sorban saját magadat kell alaposan megismerned, magaddal kell jó kapcsolatot ápolnod, divatos szóval élve: önismeretet kell tanulnod, hogy másokkal is jó viszonyod lehessen. Itt sok mindenre kitérhetnénk még a magabiztosságra, a döntések meghozatalára, a párkapcsolatokra, barátságokra – de ezek minősége mind rajtad és az önismereteden múlik. Na, ezt biztosan nem tanítják meg az iskolában, és nem is ösztönöznek rá, hogy erre törekedj…

A szakmád valódi kihívásait

Ha visszagondolok az iskolás éveimnek arra a szakaszára, amikor elvileg már azt tanulhattam, amivel foglalkozni szeretnék, azt kell hogy mondjam, nem így volt. Az iskolában tanultak és a valóság köszönő viszonyban sem voltak egymással. Talán minimális alapozásnak jó volt, de a kötelező gyakorlat nélkül fabatkát sem ért volna. Ez annak tudható be, hogy sokkal gyorsabban fejlődik körülöttünk a világ, mint ahogy azt az oktatás átvenné, integrálná, és megtanítaná a diákoknak. Több gyakorlatot, kevesebb elméletet!

Pénzügyek

Deriválni megtanultam, semmire nem használom, de például azt, hogyan készíts használható költségvetést magadnak, ennek utána kellett járnom. Pedig milyen jó lett volna egy projekt feladat, melyben 3 hónapig ezzel foglalkozom már az egyetemi évek alatt, s ebből írom a házi dogát… Én legalább tanultam némi gazdasági ismereteket, de az az igazság, hogy erre egy átlag embernek is szüksége lenne – pénzügyi, banki ismeretek nélkül hamar megjárhatjuk, s ilyen kiképzést szinte senki sem kapott. Pedig középiskolában már lehetne ezzel foglalkozni, s talán akkor sokkal jobb pénzügyi intelligenciával rendelkeznének az emberek.

Praktikus dolgok, amik az életben tényleg jól jöhetnek

Például azt, hogy ne önts hideg vizet forró olajba, ne keverj össze ecetet klórral, a KRESZ szabályait – véleményem szerint ezeket a gyalogosoknak is jobban kellene ismernie –, elsősegély nyújtást, önéletrajzírást, gépírást, az egészséges életmód alapjait és a sort még folytathatnám.

Bár tudom, hogy egyes szakokon sok mindent megtanítanak ezek közül, de ezekről mindenkinek tudnia kellene, s nemcsak említés szintjén, hanem gyakorlással elmélyítve.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...