2024.07.03. 17:51:45 5160 191

Fókuszban a földimogyoró
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A répa, retek és mogyoró sokat idézett triójából, most a mogyorót, ezen belül is a földimogyorót helyezzük vizsgálódásunk középpontjába. Megnézzük, hogy milyen érdekességek lengik körül, ahogy azt a kérdést is körbejárjuk, hogy milyen egészségre gyakorolt pozitív hatásaival szembesülhetünk.

Földimogyoró - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Földimogyoró

Hírességek kedvenc csemegéje

Kiderült, hogy 12 uncia, ami nagyjából 340 grammnak felel meg, mogyoróvaj elkészítéséhez több mint 540 földimogyoróra van szükség, az ebből készült mogyoróvajas szendvics pedig rendkívül kedvelt az amerikaiak körében. Többek között olyan hírességek favorit harapnivalói között is szerepelt, mint az egykori elnök, Bill Clinton, aki leginkább banánnal ette a mogyoróvajas szendvicsét. Ugyanakkor Elvis „a király” Presley-ről is az hír járta, hogy a kedvencei közé sorolta ezt az étket. A kutatásokból fény derült arra is, hogy míg a nők és a gyermekek leginkább a krémesebb mogyoróvaj-változatot részesítik előnyben, addig a férfiak, inkább a darabosabbat kedvelik. Némi földimogyoró, Alan Shepard űrhajós révén, már a Holdra is eljutott.

Tudtad?

Ha a földimogyoró esetében egy koleszterinmentes növényről van szó, ami több fehérjét tartalmaz, mint a dió, és megannyi vitamin és ásványi anyag ugyancsak megtalálható benne.

Ha a gazdaságossági szempontokat vesszük figyelembe, akkor a földimogyoró egyike a „legfenntarthatóbb” növényeknek, mivel a gyökerétől a héjáig egyetlen része sem marad hasznosítatlanul - olvashatjuk a Pasokin oldalán.

A földimogyoró, a neve ellenére nem a mogyoróval áll közeli rokonságban, annál inkább a babbal és a borsóval, ami az Egyesült Államok növényrangsora szerint a hetedik legértékesebbnek bizonyult.

A 19. század végén színházi körökben elterjedt a „Peanut Gallery” kifejezés, ami a színházakban fellelhető olcsóbb ülőhelyek megjelöléseként szolgált.

A földimogyoró-termesztők nem csak e rendkívüli növénnyel, hanem két USA-elnökkel is megajándékozták az embereket, mégpedig a virginiai Thomas Jeffersonnal és a georgiai Jimmy Carterrel.

A földimogyoró Magyarországon

Régebben, a 20. század elején, Magyarországon a csemegeüzletek mellett, az utcai árusoknál és a piacon is be lehetett szerezni, hüvelyes állapotban és kifejtve egyaránt. A földimogyorónak nálunk is több neve volt, illetve van, így például: a búrmogyoró, földimakk avagy éppen földimandula, földidió vagy földipisztácia, esetleg amerikai mogyoró. Ahol őshonos növényként volt ismerve és elismerve, ott élelmiszernövényként tartották számon, melyből például olajat készítettek.

A Kertészeti Egyetem 1951-es közleményében a földimogyoró meghonosítási kísérleteiről számol be, melyet leginkább Magyarország déli tájain, számos házikertben termesztettek. Megtudhatjuk, hogy a 30-as években történt próbálkozások nagyrésze sikertelennek bizonyult. Viszont mára már minden jel arra enged következtetni, hogy a magyar földimogyoró könnyedén tudhatja magáénak a „klímaváltozás nyertese” címet, melyről a Greendex arról is tájékoztat, hogy a korábbi javarészt sikertelen földimogyoró-honosítási próbálkozások után, 2017-ben mérföldkőhöz érkezett, és fellendülni látszik.

Földimogyoró és egészség

A földimogyoró amellett, hogy számos vitamint, ásványi anyagot és antioxidánst tartalmaz, egyebek mellett a szívbetegségek elleni védekezésben is segítségünkre lehet. Ezek közül sorolunk néhányat: biotin, niacin (B3), folsav (B9), mangán, az erőteljes antioxidánsként is ismert E-vitamin, vagy a szív, az izmok és az idegrendszer működéséhez elengedhetetlen tiamin. Több földimogyoróból készült termék van az áruházak polcain - pl. a liszt és fehérje, mogyoróolaj, ugyanakkor különféle desszertek és szószok összetevőjeként is ismert. A tanulmányokból az is kiderült, hogy az egészséges tápanyagokban gazdag növény hasznos lehet a fogyásban (Healthline). Viszont a földimogyoró nagy mennyiségben tartalmaz arachin és conarachin nevű fehérjéket is, melyek sok ember számára veszélyes allergéneknek bizonyulnak.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...