2014.07.21. 08:43:10 11545 57

Fogyókúrás csodaszer: a dinnye + 3 izgalmas recept
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ha nyár, akkor strand, fagyi, napsütés és az elmaradhatatlan dinnye! Kinek ne lenne olyan gyerekkori élménye, amikor fültől fülig dinnyemaszatos arccal falta a nyári ínyencséget. Persze, az elfogyasztott mennyiség és annak víztartalma miatt félóránként látogattuk a mellékhelyiséget is. No, az íze miatt ez az egyik ok, amiért felnőttként is szívesen fogyasztjuk ezt az nyári gyümölcsöt…vagy zöldséget?

Görögdinnye - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Görögdinnye

Gyümölcs, ami zöldség?

A dinnye a tökfélék családjába tartozik, sőt, az uborkával is rokon, így valójában zöldség. De édessége, színei és a megszokás miatt sokunknak valószínűleg gyümölcs marad.

Hogy deríted ki, hogy melyik a legjobb?

A kb. 4 centiméteres sötét- vagy világoszöld héj, piros vagy már sárgában is pompázó, kicsi, fekete magvas dinnye igazi zsákbamacska számunkra. Ránézésre nehezen megállapítható, hogy a kiválasztott „zöld gombóc” milyen érettségi szinten van. Viszont a kopogtatós módszer még mindig hatásos lehet: a telt, tompa hang érett dinnyére utal. Ha éretlen dinnyével van dolgunk, kocogtatáskor nagyon halk és tompa, üreges „dallamokat” hallunk.

Meddig és hogyan tárold?

Egy egész dinnyét körülbelül 3 hétig lehet tárolni hűtőszekrényben. A felszelt részeket már csak 3 napig. Érdemes a gyümölcshús kilátszó részeit fóliával befedni, és így a „hűvösre” tenni.

Miért sokoldalú?

Amellett, hogy gyümölcshúsa hidegen fogyasztva igazi nyári hűsítő, „varázsital” is, hiszen többféle vitamint (C, E, B) és ásványi anyagot (cink, magnézium, vas) tartalmaz. Több mint 90%-os víztartalma miatt fogyókúrázóknak valódi csodaszer, hiszen a már említett víz miatt hamar jelentkezik a telítettségérzés.

Remek vízhajtó, méregtelenítő hatása miatt nemcsak a diétázók, hanem mindenki számára ajánlott, hiszen tisztítja a májat és a vesét is. Rosttartalma segíti a bélműködést. Kismamáknak pedig a tejtermelés miatt ajánlott a fogyasztása.

Hogy a bőrünk, hajunk szépségét is sikerül megőrizni vele, sőt, jó hatással van az agy és az idegrendszer működésére is, az már csak hab a tortán.

És ha már sokoldalúság…

…nézzük, mi minden készíthető belőle. Mondjuk, pürésítve, valamilyen alkohollal megbolondítva egy finom koktél! Kiváló kísérője az erőteljesebb ételeknek, de csirke mellé sem utolsó. Saláták alapja is lehet, továbbá levesként elkészítve is érdemes kipróbálni.

Dinnyében tálalt gyümölcssaláta

Görögdinnye salátaGörögdinnye saláta

Hozzávalók

idény gyümölcsök ízlés szerint
1 görögdinnye
friss citromlé
méz
mentalevél

A dinnyét megmossuk, és egy nagy éles késsel cikk-cakk alakban bemetsszük. A végén megpróbáljuk szétválasztani. Egy kanállal kikanalazzuk a húsát, majd a különböző gyümölcsöket is kockára vágjuk. Ízlés szerint 1-2 kanál mézet és egy citrom levét összekeverünk, majd a dinnyébe csurgatjuk és az ott összegyűlt lével elvegyítjük. Vissza tesszük a dinnyét és a felkockázott gyümölcsöket is, mentalevéllel a tetején, behűtve tálaljuk.

18+ ötlet: töltsük fel egy üveg pezsgővel és borral, ínycsiklandó bólét kapunk. Viszont figyelmeztessük a vendégeket, hogy a másnapért nem vállalunk felelősséget!

Dinnye-eper leves

Hozzávalók (4 személyre):

Kb. 850 gramm dinnye
250 gramm eper
1 db lime
30 gramm cukor
20 gramm szezámból készült grillázs (összetörve)

Így készítsd:

A dinnyét meghámozzuk, majd felkockázzuk, a magokat eltávolítjuk belőle. Az epret megmossuk, 2 nagyobb darabot kiveszünk belőle, a többit félbevágjuk. A gyümölcsöket minimum 3 órára hűtőbe tesszük.

A lime-ot megmossuk, megszárítjuk, és a héját ledörzsöljük. A levét kifacsarjuk. A lehűtött dinnyét, epret és a lime héjat a cukorral összeturmixoljuk és néhány evőkanál lime lével ízesítjük.

Az elkészült leveskét kis tálkákba öntjük, a meghagyott, félbevágott eperszemekkel és a grillázzsal tálaljuk.

Csirke dinnye salátával

Hozzávalók (2 főre):

250 gramm dinnye
1 zöld chilipaprika
10 levél bazsalikom
1 kisebb hagyma
Fél teáskanál ledörzsölt limehéj
2 teáskanál limelé
1 teáskanál méz

1 evőkanál olívaolaj
20 ml szárnyas alaplé
1 kisebb gerezd fokhagyma
Kb.150 gramm csirkemell filé
6 evőkanál őrölt mogyoró

Elkészítés:

A salátához a dinnyét kimagozzuk, és apró kockákra vágjuk. Az itt keletkező lét gyűjtsük össze. A chilipaprikát a bazsalikommal finom csíkokra vágjuk. A hagymát szintén apró kockákra vágjuk. A lime héjat és levet, a mézet, egy csipet sót és az olívaolajat összekeverjük, majd óvatosan hozzátesszük a dinnyét, chilit, bazsalikomot, hagymát.

A szárnyas alaplevet a fokhagymával felforraljuk. Hozzáadjuk a csirkemellfilét, majd közepes lángon 6-8 percig főzzük.

Eközben a mogyorót egy serpenyőben közepes lángon világosbarnára pirítjuk. Ha kész, kirakjuk egy mélytányérba. A csirkemellet lecsöpögtetjük, aztán megforgatjuk a mogyoróban. Szeletekre vágjuk és a már elkészített salátával tálaljuk.

Forrás: essen-und-trinken

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...