2023.10.08. 08:26:28 6185 242

Fogaink egészsége sokkal több, mint azok fehérsége
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Kétségtelen, hogy egy esküvői fotózáson, egy rendezvényen való részvételünk során, vagy régen látott ismerőseinkkel való találkozásunk esetében magabiztosabbak és felszabadultabbak vagyunk, ha csillogó, fehér fogak teszik tündöklőbbé mosolyunkat. A ragyogóan fehér fogsor iránti vágyat természetesen a reklámok is egyre erőteljesebbé tornyosítják. És noha a szájhigiénia fontossága elvitathatatlan, azonban nem biztos, hogy a szájüregünk „koronás” királycsokra feltétlenül és elengedhetetlenül hófehéren tündöklő kell legyen ahhoz, hogy egészségesnek minősüljön.

Hófehér fogak - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Hófehér fogak

Dr. Jamie Sands fogorvos, fogkozmetikus és dentálhigiénés szakember szerint a hollywoodi kasszasikerfilmek szereplői, és a magazinok címlapjain megjelenő mosolyok mögött az emberek tökéletes fogegészséget vélnek felfedezni, ez azonban csak részben igaz. Az alapos odafigyeléssel, lelkiismeretesen megtisztított szájüreg, mely bakteriális fertőzésektől és lepedéktől mentes, bizonyosan fehérebb fogakat eredményez, mint a nem, avagy a kevésbé ápolt fogak esetében. Azonban a rendszeres és precíz fogápolási technikák és rutinok mellett sem válik a fog „hollywoodivá”, hanem egyfajta finom porcelánszínt ölt magára. A genetika is eredményezhet színbeli eltérést, és az évek előrehaladtával a foltosodás, mintegy az elfogyasztott ételek utópecsétjeként is feltűnhet.

A rendszeres kávé- és teafogyasztás, bizonyos ételek, a gyakori borfogyasztás, vagy éppen a cigarettázás pedig egyértelműen nyomot hagynak a fogak felszínén. Azonban ezek nélkül a szokások nélkül is a zománc – a fog külső részét képező, meglehetősen áttetsző védőbevonat – nem tekinthető tökéletesen fehérnek. Az évek múlásával ez a védőréteg – függetlenül az elszíneződéstől – vékonyodik, és magára ölti a fog belsejében lévő szivacsosabb anyag (a dentin) halványsárgához közel álló színvilágát. Ez azonban nem zárja ki azt az egyre növekvő (külső hatásra, vagy belső motivációból fakadó) igényt, hogy nagyon sokan sóvárognak fehér és még fehérebb fogak iránt – Dr. Sands elmondása alapján a fogfehérítés a tavalyi év folyamán közel 11 millió dolláros iparággá nőtt.

A több mint két évtizedes múlttal rendelkező Dr. D. Y- Patil Dental College & Hospital kutatói is törekedtek arra, hogy a szép mosoly érthető kívánalmán túl lerántsák a leplet a fogak fehérségét övező mítoszokról. A DPU Dental meglátása szerint ugyanis a fehér fogak esztétikuma, nem feltétlenül, és nem minden esetben vonja magával a jó szájhigiénia tényét is. A fogak rendszeres ápolása (fogmosás, fogselymezés, öblögetés, fogászati ellenőrzések) mérvadóak a fogproblémák megelőzése és a szájegészség fenntartása érdekében. Az íny egészsége, a fogfájdalom teljes hiánya, az erős fogzománc és az optimális illeszkedés sokkal inkább jelzést adnak a fogak állapotáról, mint a fehérség. Arra is felhívják a figyelmünket, hogy a fogelszíneződés hátterében nem minden esetben a rossz szájhigiénés szokások állnak, hiszen még a legrutinosabb, legalaposabb fogápolási rutinnal rendelkező emberek fogai sem tökéletesen fehérek.

Akik a fentiek tudatában sem szívesen fosztják meg magukat (és miért is tennék?), a fehérebb fogak iránti vágymegvalósításuktól, azok dönthetnek akár a professzionális fogfehérítés mellett. Esetleg belenézhetnek a Healthline otthon is elvégezhető természetes fogfehérítő technikáiba – az alapvető szájhigiéniai eljárásokat kiegészítendő. Itt többek között szó esik az úgynevezett olajhúzásról (oil pulling), mely egy indiai szájegészség javító technika, amellyel eltávolíthatóak a méreganyagok. Az olaj (nagyjából egy evőkanálnyi, 15 ml) fogakon való széthúzásával eltüntethetőek a baktériumok, meggátolható a lepedékképződés és a fogelszíneződés. Ezen módszer kedvelői gyakran választják a kellemes ízű, magas laurinsav tartalommal bíró kókuszolajat az eljáráshoz, melynek gyulladáscsökkentő és baktériumölő hatása egyaránt ismert.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...