2015.05.28. 19:45:34 13290 313

Fertőtlenítés 1x1 a konyhában
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A konyhában a mosogató, a konyhapult, a gáztűzhely és a húsos deszka igényel fertőtlenítést időről-időre. Nézzük, hogyan szabadulhatsz meg a baciktól ezeken a területeken egyszerű házi praktikákkal!

Rendetlen konyha - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Rendetlen konyha

Hogyha nem hagyod, hogy a piszkos edények halmokban álljanak a mosogatódban, akkor ennek a fertőtlenítése igazából rém egyszerű. Elég ha mosogatószeres forró vízzel átmosod és leöblíted, majd időnként ecettel letakarítod, ami ugyebár a vízkő ellen is tökéletes lesz. (Hetente egyszer az alábbi fertőtlenítési módszert a mosogatóban és környékén is alkalmazhatod.)

Ha hússal volt dolgod, akkor igényel egy kicsit alaposabb takarítást a dolog: a mosogató és környéke valamint a húsos deszkád. Megoszlanak a vélemények arról, hogy szükségese-e a hús lemosása, hiszen az azon található baktériumok elpusztulnak a hőkezelés hatására, már pedig a főzés és sütés során elég magas hőmérsékleten kezeljük a húsokat. Ha ezelőtt megmossuk, akkor a rajta található bacikat egyenesen a mosogatónkba és környékére úsztatjuk. A deszkán, amin szeleteljük a húst pedig egyértelműen hemzsegni fognak a különböző bacik. Ezeket pusztíthatod el egy kis hypós öblítéssel. Nincs sok fertőtlenítő szerre szükséged.

Fogj egy szórófejes palackot, csavard le a szórófejét, engedd fel vízzel, majd a szívócsövét mártsd kb. 3/4-éig fertőtlenítőszerbe, majd tedd a vizes flakonba, és ismételd ezt meg még egyszer. Ennyi elegendő is lesz. Fújj le minden felületet, ami érintkezhetett a hússal, hagyd 10 percig hatni, majd bő vízzel öblítsd le. Tádám, kész is a hús utáni fertőtlenítés.

Ha fa vágódeszkát használsz, azon is végrehajthatod ezt a házi praktikák, és ha műanyagot használsz, azon is. Arra azonban figyelj, hogy a fa deszkát ne merítsd el és ne hagyd vízben huzamosabb ideig, mert megrepedezhet. A műanyag vágódeszkák felülete egy idő után olyan karcos lesz, amit nehéz higiénikusan tartani, érdemes tehát elgondolkodni rajta, hogy mégis csak jobb választás a jó öreg fadeszka.

Ha nem szereted a vegyszeres fertőtlenítőket próbálkozz ecettel, majd utána 3%-os hidrogén-peroxiddal végül öblítsd le a felületet. A két anyag kombinációja hatékony fertőtlenítő szer.

Az ételmaradékokat és a szagos dolgokat szódabikarbónával érdemes átdörzsölni, ecettel áttörölni majd vízzel leöblíteni. Ezt a gáztűzhelyen is alkalmazhatod.

Forrás: thekitchn.com | Szerző: kábé

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Süssük magunk a (mindennapi) kenyerünket – Legalább 10 okunk lehet erre

Szokták mondani, hogy a kenyér az élet szimbóluma, a kovász pedig a lelke. Nem meglepő hát, hogy a pandémia alatt többen igyekeztek elsajátítani a házi kenyérsütés csínját-bínját. Legyen szó bár a klasszikus kovászos, az élesztős vagy sütőporos, a teljes kiőrlésű vagy fehér liszttel készített, a világos vagy barna, a ropogós vagy puha változatokról, bizony nem sokan tudnak ellenállni a frissen sült kenyér illatának.

Készítsünk otthon szappant

Ha a szappankészítésre hobbiként tekintünk, akkor többszörösen megtérülő örömben lehet részünk. Hiszen amellett, hogy a színek, illatok, állagok és formák tekintetében valóban csak a képzeletünk szabhat határt, és valahányszor egy-egy újabb változat elkészítésére szánjuk az időnket: éberen, frissen tartjuk a kreativitásunkat. Ráadásul otthon használt termékként megörvendeztethetjük a szeretteinket, pontosan tudván, hogy milyen összetevők lapulnak a szappanainkban. Ha pedig ünnep közeleg, úgy kedveskedhetünk családtagjainkat, barátainkat néhány személyre szabott példánnyal.

Készülj a melegre ezzel a krémes epres-citromos desszerttel

Ebben a receptben nincsenek bonyolult lépések vagy szigorú szabályok. Csak egy adag friss eper, egy kis citrom, egy ma már bárhol megvásárolható olasz krémsajt és egy csipetnyi jókedv kell hozzá! Tehát vedd elő a kedvenc táladat, és készülj fel arra, hogy egy frissítő élményben lesz részed!