2024.05.14. 08:33:06 5702 217

Falak, színek, hangulatok – Nem mindegy, milyenre fested
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Nem csak az otthonok esztétikáját, hanem a jellegét és az atmoszféráját is erősen befolyásolja az, hogy milyen színűre festjük a helyiségek falait. Festés közben varázsolunk. Érzést, hangulatot, benyomást viszünk a szobákba. Azt, hogy mely színek lesznek dominánsabbak a falak és a bútorok tekintetében, alapvetően az ízlésünk és egyéni elvárásaink fogják meghatározni. Nézzük, hogy az általunk választott falszínek miről árulkodhatnak, és mit kínálhatnak.

Melyik szín legyen? - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Melyik szín legyen?

Otthoni színélmény

Mindannyian arra törekszünk, hogy jól érezzük magunkat a saját közegünkben. Vágyjuk az „enyém” érzés megszületését, ami leginkább arról ismerszik fel, hogy magunkat, a saját egyéniségünket, szépérzékünket látjuk visszaköszönni és tükröződni a színekben, a berendezési tárgyakban, a textíliákban, az elrendezési megoldásokban és a dekorációban egyaránt. A jó hír az, hogy ez megvalósítható. A kevésbé jó, hogy ez eltarthat egy (jó) ideig, hiszen inkább egy folyamatról (önismereti?), kísérletezések sorozatáról beszélhetünk, semmint egy egyszeri elvégzendőről.

E tekintetben valóban érvényesül az „ahány ház, annyi szokás” meglátás. Vegyük a színeket. Vannak, akik a letisztultabb pasztell, esetleg világos árnyalatokat helyezik előtérbe, míg mások kedvüket lelik a sötétbe hajló tónusokban. Megint mások pedig a vidám, már-már harsány színekkel szeretik körbevenni magukat. Az általánosan elfogadott megállapítások között szerepel, hogy a világos kolorit, vagyis a világos, mint főbb színbeli megjelenítés tágítja a teret. Ezzel szemben viszont a sötétebb kolorit zsugorító hatást gyakorol a beltérre.

Talán nem is olyan könnyű…

Ha láttad már Az ördög ügyvédje című nagysikerű filmet, abban van egy remek, ide illő rész. Amikor a főszereplő Kevin Lomaxet (Keanu Reeves) sztárügyvéddé lépteti elő egy New York-i jogi cég, és a hatalommal együtt egy palotának is beillő, hatalmas házat kap az ügyvéd és felesége, akkor a feleségre mindösszesen egy feladat vár: berendezni a házat. Egyszerűnek tűnő feladat. Azonban a feleség (Charlize Theron) beavatja újdonsült szomszéd-barátnőjét (Tamara Tunie szereplésében) is a szobafestés feladatába. Legalábbis, ami az egyik szoba falának színét illeti. Eldönti, hogy zöld lesz. No, de milyen zöld? Kanári, levél, méreg? Vagy bővíthetnénk a zöld-színpalettát akár tovább is: aloe, avokádó, babér, arzén, ásvány, bambusz, bazsalikom, bogyó, bogár, benetton, boróka, borostyán stb. Melyik legyen? Mire az ügyvédfeleség már a sokadik árnyalatú zöld színnel próbálkozva is csak a barátnő nemtetszését kapja válaszul: elcsügged és kiábrándul.

Szín-tér

És, ha már a zöld színnel hozakodtunk elő, akkor ezt a színt érdemes olyan helyiségek falára felvinni, ahol sok időt töltünk (pl. nappali, étkező, iroda), ugyanis nyugodt, békés hangulatot áraszt, megnyugtatja a légzést és jótékony hatással van a vérnyomásra is.

A sárga színhez öröm és boldogság érzése társul. Serkentő hatással van a szellemi aktivitásra. A sárga egy intenzív szín, ami motivál és reményt kelt – nagy valószínűséggel azért, mert a napfény színével kapcsoljuk össze.

Az energiaszintet, vérnyomást és pulzusszámot ugyancsak növelni képes vörös színt leginkább olyan szobákban érdemes használni, ahol sötétedés után tartózkodunk – ezért értelemszerűen kiváló helynek bizonyul e szín tekintetében a hálószoba, ahol elegáns megoldást kínálhat. Ám gyakran találkozhatunk könyvtárakban és könyvtárszobákban, valamint előkelő helyek mellékhelyiségében is ezzel a színmegoldással.

A kreativitást és szellemi munkát inspiráló rózsaszín és színárnyalatai pozitív érzelmeket kiváltó lehet – így nem csupán kislányok szobafalára, hanem dolgozó- és hálószobákba is javasolt szín.

Nyugalmat és békét áraszthat, feszültségérzést oldhat a levendula színe, mely tulajdonságai között tudhatja a kreativitás elősegítését. Alkalmas színként vihető fel dolgozók és nappalik falára.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...