2020.12.05. 18:00:00 14599 344

Fahéj: Egy ünnepi fűszer, ami sok jót tehet velünk
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A legtöbb karácsonyi ételtől eltérően van néhány olyan finom hozzávaló, ami még jót is tehet, ha elfogyasztjuk! Az ünnephez köthető gyümölcsök – alma, narancs – mellé becsatlakozik a nem csak karácsonykor népszerű fűszer is!

Fahéj - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fahéj

Az örökzöld kis fa kérgét évezredekkel ezelőtt használták már gyógyszerként. A kínai orvoslásban traumás fájdalom és gyenge emésztés kezelésére, míg az ajurvédikus orvoslásban ízületi gyulladásra, menstruációs rendellenességek kezelésére használják. Nézzük meg, hogy a nyugati orvoslásban milyen jótékony hatása miatt vizsgálták!

A fahéj gyógyszerként történő alkalmazása

Fűszerünkben olyan biológiailag aktív anyagok (polifenálok) vannak, amelyek hasonló hatással bírnak, mint az inzulin. Emiatt sokáig azt gondolták, hogy alkalmas lehet a cukorbetegségben szenvedők kezelésénél, amit sajnos a 2008-ban publikált eredmények nem támasztottak alá.

A legújabb tanulmányok szerint azonban a fahéj hatásos lehet a vér koleszterinszintjének csökkentésénél. A 4 hónapon át tartó vizsgálat alatt napi max, 6 gr fahéjport alkalmaztak többnyire cukorbetegeknél, hogy megfigyelhessék, van-e kapcsolat a fahéjpótlás és a vér lipidkoncentrációja között. A fahéj jelentősen csökkentette a vérzsír- és a teljes koleszterinszintet, és érzékenységi elemzés során kiderítették, hogy ennek hátterében a jó koleszterinszint emelkedése állhat.

Bárkinél alkalmazható a fahéj a koleszterinszint csökkentésére?

A vizsgálatok nem terjedtek ki arra, hogy a cukorbetegségtől nem szenvedő egyének számára mekkora jelentőséggel bírhat a fahéjfogyasztás, de a májbetegséggel élőket arra kérik, hogy kerüljék a túlzott fahéjfogyasztást a mindennapokban, mert a fahéjban lévő kumarin súlyosbíthat az állapotukon! Amennyiben mégis szeretnék néha fűszerként használni, akkor kimondottan a ceyloni fahéjat válasszák a cassia fahéj helyett. A valódinak mondott fahéj kumarin tartalma ugyanis jóval alacsonyabb, és mindenki számára előnyösebb a fogyasztása.

Összességben a (valódi!) fahéj fűszerként történő alkalmazása biztonságosnak mondható, de gyógyszerészeti céllal történő, nagyobb dózisú felhasználása – főleg kúraszerűen – kizárólag orvosi utasításra és felügyelet mellett történjen! Koleszterin csökkentésére leginkább még mindig a megfelelő étrend és a fizikai aktivitás ajánlható.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...