2017.07.11. 16:30:57 10020 266

Ezt minden kisgyerekes szülőnek tudnia kell(ene)!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Vajon hány éves kortól és mennyit tévézhet a gyerek? Hogyan segíthetjük az agy fejlődését? Hogyan hozzunk létre és ápoljunk egészséges kapcsolatot a kicsivel? Melyek az alapok? A gyereknevelés nem sétagalopp és óriási a felelősség, hiszen egy életet akár tönkre is tehetünk. 

Anya játszik a gyermekével - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Anya játszik a gyermekével

Sőt, ha jobban belegondolunk, akkor nem is egyet, hanem akár többet is, hiszen a saját életünket is megkeseríthetjük. Én mindig úgy próbálok viszonyulni a fiamhoz, ahogy én is szeretném, hogy viszonyuljanak hozzám. Amikor gondolatban az ő helyébe képzelem magam, abban a pillanatban az addig végesnek hitt türelmem hirtelen végtelen lesz, és ez számomra az alapja mindennek. A türelem. A szakértők azonban ennél azért konkrétabb tanácsokkal is ellátnak. 

A goodhousekeeping.com honlapon az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia ajánlásai alapján a következőket javasolják a gyerekek korai neveléséhez, hogy az agyuk jól fejlődjön:

A gyerekek első életévei meghatározóak az agy fejlődésének szempontjából, és több lehetséges problémát is megelőzhetünk, ha odafigyelünk és megfelelően foglalkozunk a kicsikkel. 

Szociális, érzelmi és nyelvi készségekre van szükségük a leginkább ebben az időszakban, hogy megalapozhassuk az agy megfelelő fejlődését, illetve, hogy meg tudjanak birkózni az aktuális kihívásokkal, később pedig a stresszel. 

Természetesen nem arról van szó, hogy a szülőknek világtörténelmet kellene tanítani a kicsikkel, még mielőtt óvodába mennének. Koránt sem. Viszont ezeket az egyszerű dolgokat érdemes nekik megtanítani, illetve játékos formában a napjaikba belecsempészni. 

Angolul az 5 R nevet kapta a következő ajánlás:

  1. Read - Azaz olvass! Olvass fel a gyereknek mindennap.
  2. Rhyme - Azaz mondókázzatok, játszatok együtt, és öleljétek meg egymást mindennap a gyerekkel. 
  3. Routins - Azaz legyenek kialakult szokások, napirend, különösen az étkezéshez, a játékhoz és az alváshoz legyen egy kis szertartás, amit próbáltok mindig betartani. Ne időpontokhoz, de a dolgok egymás utániságához ragaszkodjatok. 
  4. Reward - Azaz jutalmazd meg a gyermekedet az elért sikereiért. Itt természetesen nem pénzre vagy ajándékra, hanem dicsérő szavakra gondolunk. 
  5. Relationship - Azaz törekedjetek az egészséges kapcsolat kialakítására, ami az alapja lehet a fejlődésnek, amire támaszkodhat a gyerek. 

Dr. Pamela High gyermekorvos szerint az olvasás az egyik legjobb dolog, amit gyerekünk egészséges fejlődéséért tehetünk, segíti a jó kapcsolat kialakulását, jutalom is lehet és elősegíti a nyelvi készségek fejlődését, ami igencsak fontos  az első életévekben. Ráadásul a felolvasásokat gyakorlatilag már a születés előtt elkezdhetjük, és szülés után folytathatjuk. A rendszeres meseolvasással mind az 5 R érvényesülhet, és soha nincs késő elkezdeni (persze ne várjunk a tinédzserkorig a bevezetéssel :) könnyen elutasításba torkollhat a dolog :)).

Többségünknek ezek az ajánlások annyira új dolgot azért nem mondanak, és a józan paraszti ész is ezt diktálná, ugyanakkor a tabletek és az okostelefonok világában néha egyszerűbbnek tűnik a meseolvasás helyett odanyomni a gyerekkezébe a tabletet. Ezzel azonban hatalmas hibát vétünk hosszútávon, hiszen lehet, hogy adott pillanatban elfoglaljuk és lecsitítjuk a gyereket, de a fejlődéséhez nem járulunk hozzá. Az Amerikai gyerekorvosok egyesülete 18 hónapos korig egyáltalán nem ajánlja a televíziózást (így az okostelefon vagy tablet használatot sem), két éves kortól 5 éves korig pedig maximum egy óra tévézés javallt a gyerekeknek naponta. 

Forrás: goodhousekeeping.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

A férfiak vagy nők barátsága tart tovább?

Fordíthatjuk tekintetünket a világ bármely részére, mindenhol meggyőződhetünk „az ember társas lény” örökigazságáról. Egymagában a teremtés koronájaként méltatott emberi lény gyenge, örökös célpontja a veszélynek, fenyegetettségnek. Ezért emberi kapcsolatok és együttműködések bázisára épülő társadalmat rendezett maga köré, melyben megosztotta a tevékenységeket, szorosabbra fűzte az ember-ember köteléket. Mindeközben észlelte, hogy bizonyos kapcsolattípusokért érdemes többet munkálkodni, azok minőségét folyamatosan növelni – leginkább a család, a rokonság, a partnerkapcsolat és a barátság tartozik ezek közé. Ez utóbbi kapcsolattípus kapcsán kérdésként merülhet fel, hogy vajon melyik nem képviselői képesek és készek hosszabb távú barátságok kialakítására és fenntartására?

Befejeztem, nem fejeztem? Tudj meg többet a Zeigarnik-hatásról

Ma milyen eddig még befejezetlenül várakozó teendők jutnak eszedbe? Ezzel szemben pedig hányszor fordul elő az, hogy olyan feladataidra gondolsz, amelyeknek a végére már sikerült pontot tenned? Mennyire érzel leküzdhetetlen késztetést arra, hogy tovább nézz egy függőben hagyott cselekményű sorozatot? Mindezek a kérdések szorosan összefüggnek a Zeigarnik-effektus néven futó jelenséggel. Hogy miről is van szó? Erre a kérdésre az alábbiakban keressük a választ.

Süssük magunk a (mindennapi) kenyerünket – Legalább 10 okunk lehet erre

Szokták mondani, hogy a kenyér az élet szimbóluma, a kovász pedig a lelke. Nem meglepő hát, hogy a pandémia alatt többen igyekeztek elsajátítani a házi kenyérsütés csínját-bínját. Legyen szó bár a klasszikus kovászos, az élesztős vagy sütőporos, a teljes kiőrlésű vagy fehér liszttel készített, a világos vagy barna, a ropogós vagy puha változatokról, bizony nem sokan tudnak ellenállni a frissen sült kenyér illatának.