2017.07.11. 16:30:57 9987 266

Ezt minden kisgyerekes szülőnek tudnia kell(ene)!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Vajon hány éves kortól és mennyit tévézhet a gyerek? Hogyan segíthetjük az agy fejlődését? Hogyan hozzunk létre és ápoljunk egészséges kapcsolatot a kicsivel? Melyek az alapok? A gyereknevelés nem sétagalopp és óriási a felelősség, hiszen egy életet akár tönkre is tehetünk. 

Anya játszik a gyermekével - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Anya játszik a gyermekével

Sőt, ha jobban belegondolunk, akkor nem is egyet, hanem akár többet is, hiszen a saját életünket is megkeseríthetjük. Én mindig úgy próbálok viszonyulni a fiamhoz, ahogy én is szeretném, hogy viszonyuljanak hozzám. Amikor gondolatban az ő helyébe képzelem magam, abban a pillanatban az addig végesnek hitt türelmem hirtelen végtelen lesz, és ez számomra az alapja mindennek. A türelem. A szakértők azonban ennél azért konkrétabb tanácsokkal is ellátnak. 

A goodhousekeeping.com honlapon az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia ajánlásai alapján a következőket javasolják a gyerekek korai neveléséhez, hogy az agyuk jól fejlődjön:

A gyerekek első életévei meghatározóak az agy fejlődésének szempontjából, és több lehetséges problémát is megelőzhetünk, ha odafigyelünk és megfelelően foglalkozunk a kicsikkel. 

Szociális, érzelmi és nyelvi készségekre van szükségük a leginkább ebben az időszakban, hogy megalapozhassuk az agy megfelelő fejlődését, illetve, hogy meg tudjanak birkózni az aktuális kihívásokkal, később pedig a stresszel. 

Természetesen nem arról van szó, hogy a szülőknek világtörténelmet kellene tanítani a kicsikkel, még mielőtt óvodába mennének. Koránt sem. Viszont ezeket az egyszerű dolgokat érdemes nekik megtanítani, illetve játékos formában a napjaikba belecsempészni. 

Angolul az 5 R nevet kapta a következő ajánlás:

  1. Read - Azaz olvass! Olvass fel a gyereknek mindennap.
  2. Rhyme - Azaz mondókázzatok, játszatok együtt, és öleljétek meg egymást mindennap a gyerekkel. 
  3. Routins - Azaz legyenek kialakult szokások, napirend, különösen az étkezéshez, a játékhoz és az alváshoz legyen egy kis szertartás, amit próbáltok mindig betartani. Ne időpontokhoz, de a dolgok egymás utániságához ragaszkodjatok. 
  4. Reward - Azaz jutalmazd meg a gyermekedet az elért sikereiért. Itt természetesen nem pénzre vagy ajándékra, hanem dicsérő szavakra gondolunk. 
  5. Relationship - Azaz törekedjetek az egészséges kapcsolat kialakítására, ami az alapja lehet a fejlődésnek, amire támaszkodhat a gyerek. 

Dr. Pamela High gyermekorvos szerint az olvasás az egyik legjobb dolog, amit gyerekünk egészséges fejlődéséért tehetünk, segíti a jó kapcsolat kialakulását, jutalom is lehet és elősegíti a nyelvi készségek fejlődését, ami igencsak fontos  az első életévekben. Ráadásul a felolvasásokat gyakorlatilag már a születés előtt elkezdhetjük, és szülés után folytathatjuk. A rendszeres meseolvasással mind az 5 R érvényesülhet, és soha nincs késő elkezdeni (persze ne várjunk a tinédzserkorig a bevezetéssel :) könnyen elutasításba torkollhat a dolog :)).

Többségünknek ezek az ajánlások annyira új dolgot azért nem mondanak, és a józan paraszti ész is ezt diktálná, ugyanakkor a tabletek és az okostelefonok világában néha egyszerűbbnek tűnik a meseolvasás helyett odanyomni a gyerekkezébe a tabletet. Ezzel azonban hatalmas hibát vétünk hosszútávon, hiszen lehet, hogy adott pillanatban elfoglaljuk és lecsitítjuk a gyereket, de a fejlődéséhez nem járulunk hozzá. Az Amerikai gyerekorvosok egyesülete 18 hónapos korig egyáltalán nem ajánlja a televíziózást (így az okostelefon vagy tablet használatot sem), két éves kortól 5 éves korig pedig maximum egy óra tévézés javallt a gyerekeknek naponta. 

Forrás: goodhousekeeping.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...