2022.06.18. 12:19:43 7649 215

Ezért fontos a bokatörés utáni gyógytorna
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Sokszor, amikor a bokatörés után lábadozik az ember, nem igazán van tisztában azzal, hogy mennyire fontos lenne egy gyógytornász segítsége. A kezelés ugyanis hatékonyan szüntetheti meg a tüneteket, sokkal gyorsabb és hosszabb távon is eredményesebb gyógyulást segíthet elő. Ebben a cikkben leírjuk, hogy miért fontos, hogy bokatörés után szakember segítségét kérjük.

Bokatörés - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Bokatörés

Milyen típusai vannak a bokatörésnek?

A boka ízületét három csont alkotja, ez a sípcsont, a szárkapocscsont, illetve az ugrócsont. Mind a három érintett lehet egy sérülés során, akár külön-külön, de előfordulhat, hogy egyben is. Éppen ezért, több okból kifolyólag fontos a bokatörés utáni gyógytorna. Attól függően, hogy a baleset hány csontot érint, mekkora a sérülés, milyen a törés, lehet szó egyszerű vagy súlyos bokatörésről egyaránt. Emellett beszélhetünk stabil és instabil típusról is, attól függően, hogy a törés behatolt-e a boka ízületeibe, illetve hogy a sérült részek elmozdultak-e a helyükről.

A bokatörés lehetséges okai

Amikor az ember bokája sérül, eltörik, akkor szinte minden esetben csavarásos erőbehatásról van szó. Az egyik ilyen lehet a félrelépés, ilyenkor a testrész megcsavarodik, amely végül töréshez vezet. Ez általában akkor fordul elő, amikor valamire véletlenül rálépünk, ezt követően pedig nem jól érkezünk meg a földre. Sokszor focizás során történik ilyen, amikor rosszul találjuk el a labdát, tehát nem belerúgunk, hanem rálépünk. Ebben az esetben a láb egy csavarodásos mozdulattal érkezik meg a talajra, ami eredményezhet ficamot és törést egyaránt.

A másik gyakori oka a magasból való esés, amikor a lábra nehezedik a súly, a bokánk tart meg bennünket, arra az egy részre koncentrálódik az esés terhe. Ez gyakran vezet töréshez, ami bizony hosszú hetes és hónapos gyógyulást von maga után.

A harmadik legfőbb oka az autóbaleset következtében előforduló törés, de sokszor a csontritkulás során is előfordulhat, hiszen ilyenkor a csontok állománya jelentősen csökken. Az idősebbeknek nem véletlenül törékenyebbek a testrészeik, hiszen ilyenkor elegendő egy rossz lépés, egy kisebb esés és máris nem tudnak lábra állni. A bokaízület instabilitása tehát hatalmas kockázat, érdemes megelőzni a bajokat és gyakran mozogni, tornáztatni azt.

A bokatörés tünetei

Ahhoz, hogy gyors legyen a felépülés, tisztában kell lennünk azzal, hogy valóban törésről van- e szó. Ha lüktető fájdalmat érzünk, bedagad vagy megduzzad a boka, véraláfutásos lesz, érzékeny és deformált, akkor érdemes azonnal felkeresni egy szakembert. A törés nem játék, főleg, ha az ember egyik végtagjáról, a lábáról van szó. Egy esetleges kezeletlen bokatörés hatalmas kockázatot jelenthet a későbbiekre nézve.

A kezelés folyamat

Nem kell azonban rögtön kétségbeesni, hiszen egy képzett szakember, egy gyógytornász hatékony segítséget nyújthat, akár műtét nélkül is. A boka rögzítését követően - amelynek időtartama 2-6 is lehet - gyógytornás kezelés javasolt. A terápia során fontos a fájdalom csillapítása, a duzzanat csökkentése, ami történhet speciális eszközökkel és persze személyre szabott gyógytornával egyaránt.

Egy egyszerű bokatörés esetén még egy orvos bevonásával is legalább hat hétre van szükség, hogy a páciens ismét teljes életet élhessen. Egy súlyosabb esetben a rehabilitáció azonban akár két hónapig is eltarthat. Minél előbb fordul az ember szakemberhez, annál nagyobb az esély a gyors és teljes gyógyulásra.

Ha azonban a balesetet követően nem megyünk el vizsgálatra, akkor nem tudhatjuk, hogy milyen mértékben terhelhetjük a sérült végtagot. Gyakran előfordul, hogy ilyenkor még nagyobb terhelés éri a lábat, így a szövetek nem forrnak össze megfelelően. Ilyenkor egyfajta álízület alakul ki, ami folyamatosan instabil lesz és sokszor fájni is tud. A mozgás korlátozottá válik, amit csak nagyon nehezen lehet valamennyire helyreállítani.

A törés után tehát a torna célja kettős, hiszen részben az izomerő növelése lenne fontos, másrészt pedig a beszűkült mozgásterjedelmet kell ismét megnövelni. Ha viszont nem kérünk segítséget, nem áll helyre az egyensúly, akkor bizony a boka sokszor bedagadhat, vizesedhet, újra megsérülhet. Ne hanyagoljuk el tehát a kezelést, hiszen fontos, hogy ismét teljes életet élhessünk!

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mindful étkezés – Mert a jóllét az asztalnál kezdődik

Az étel szervezetünk elengedhetetlen hajtóereje, energiabiztosítója, melynek huzamosabb ideig történő megvonása akár súlyos kimenetelű is lehet. Ám századunkra az ételekhez való viszonyulásunk gyökeres változásokon ment át, hiszen ma már nem csak akkor vesszük magunkhoz táplálékunkat, amikor éhesek vagyunk, hanem számos más tényezőtől is függővé válik az étkezésünk. Ha tudjuk, hogy az asztalra helyezett ételek mellett az étkezés minősége ugyancsak befolyással van a gyógyulásunkra, ám az egészségünk kárára is lehet, akkor tudatosabban állunk ehhez a kérdéshez.

Itt a tavasz! – Itt az ideje a lelki nagytakarításnak!

A tél vége, tavasz eleje felé nem csak a testünk, de a lelkünk is kívánja a csicsergős évszakot, hiszen elfáradunk a hosszú, hamar sötétedős, későn világosodós, hideg, fagyos hónapokban. Alig-alig bírjuk vonszolni megfáradt lelkünket a napsugaras évszakig, és meglepetten tapasztalhatjuk, hogy bizony rá is ráfér a nagytakarítás.

Öltözz okosan a fenntarthatóságot is szem előtt tartva!

A fenntarthatóság fő üzenete abban rejlik, hogy a jelen szükségleteinek kielégítése ne veszélyeztesse a jövő nemzedékeinek társadalmi, környezeti és gazdasági lehetőségeit. Az elkövetkező néhány mondatban azt igyekszünk körbejárni, hogy miért szükséges az öltözködés és a divat kapcsán is jobban törekednünk a fenntarthatóságra.