2016.12.22. 12:00:31 11486 295

Ezek az ünnepek készítik ki legjobban a gyomrod! Tippek, ha sok a savad
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A karácsony, a szilveszter, a húsvét, egy-egy születésnap, esküvők, a Márton-napi mulatságok, a vidéki búcsúk és még sorolhatnánk az ünnepeket, amikor a gyomor kerül a középpontba. De sajnos nem éppen a jóllétén van a hangsúly, inkább a jól lakatásán…, és valljuk be, nem az egészséges ételekkel tömjük degeszre magunkat…

ünnepi lakoma - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com ünnepi lakoma

A finom falatok persze mindenkinek járnak, ezért mi azt mondjuk, hogy ne vonjátok meg magatoktól az ilyenkor kapható finomságokat, no és anyu főztjét sem, a házi süteményeket pedig egyenesen kötelező megkóstolni. Ugyanakkor, figyeljetek oda, és ne hagyjátok, hogy a gyomorrontás vagy a "savkitörés" a kedveteket szegje ezen ünnepek alkalmával. Íme, néhány hasznos tipp a dietetikustól, mielőtt még a savlekötőkhöz fordulnál:

Csípős helyett zöld fűszeres

A chilis és borsos vagy éppen mustáros ételek sokkal jobban kedveznek a savtermelődésnek, mint például a zöld fűszeres. Inkább a zöld fűszeres húsokat válaszd! Bizonyos fűszereknek éppen az a célja - az ízesítésen kívül -, hogy segítse az emésztést: ilyen a majoránna, a babérlevél, a kakukkfű, a bazsalikom és az oregánó is.

Kisebb adagok

Bár nagy vacsorára vagy hivatalos, semmi esetre se hagyd ki a nap többi étkezését. Ilyenkor is ugyanolyan fontos a reggeli, a tízórai, az ebéd és az uzsonna. Egyél több kisebb adagot, így nem fogsz habzsolni este, és elkerülheted a kellemetlen gyomorégést. Tudtad, hogyha feszül a gyomor fala, akkor növekszik a savtermelés is? Pedig így van, ezért ésszerű elkerülni a túlevést!

Lefekvés előtt már ne együnk!

Bármennyire is csábít még az a falat bejgli lefekvés előtt, inkább hagyd meg reggelire… Az a gond, hogyha lefekvés előtt még eszegetsz, akkor éjszaka fokozódni fog a savtermelés, és könnyen refluxos tüneteket produkálhatsz. Ez azt jelentheti, hogy visszafolyik a nyelőcsövedbe a gyomorsav, és felmarhatja a nyálkahártyát, ami másnap minimum torokfájáshoz, köhécseléshez vezet, de az is előfordulhatsz, hogy nem tudsz miatta rendesen aludni az éjszaka.

Csínján az italokkal

Az alkoholos italoktól is több lehet a savunk, úgyhogy csak óvatosan! Ezenkívül a kávé, a tea, a cukros üdítők és a szénsavas ásványvíz is növelheti a savtermelést. Mindig igyunk mentes vizet, vagy csapvizet, hogy a folyadékpótlást biztosítsuk, ugyanakkor ne adjunk katalizátort a savtermeléshez a szervezetnek.

Rágózás és mentol

Átmenetileg segíthet a magas sav, illetve a gyomorégés érzetén, ha rágózunk, mert növeli a nyáltermelést. A mentolnak is ilyen hatása van. Néha egy fogmosás is segíthet, de csak átmenetileg enyhíti a tüneteket.

Sóval is óvatosan

A nagyon sós ételek növelik a savtermelést, így kerüljük a füstölt dolgokat… Bár tudom, hogy ilyenkor nehéz megállni. Ha sehogy sem megy, akkor együnk a kolbász mellé salátát, a fehér helyett pedig válasszunk teljes kiőrlésű kenyereket .

Sovány húsok és hevítetlen zsiradékok

A fehérje nagyon fontos tápanyag, és átmenetileg segít a sav-lúg egyensúly helyre billentésében, ugyanakkor ez a hatás csak kis ideig érvényes, ahogy lebomlik, a savtermelést fogja ösztönözni. Ezért fontos, hogy ne együnk belőle túl sokat, és egészítsük ki zöldségekkel, salátával. A salátára kerüljön olívaolaj, amelynek szintén jó hatása van, mivel csökkenti a gyomornedv elválasztást.

Nyerj akár 10 millió forintot készpénzben>>

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Szépítsd a kerted, töltsd fel a lelked

A kert és a kertészkedés fizikai és mentális egészségre gyakorolt számos pozitív hatásáról már többször értesülhettünk. Van azonban a kertekben valami misztikus szépség, valami őserő, amelynek mi magunk is alkotóivá, formálóivá válhatunk. Hihetetlen élmény gyönyörködni a munkánk szó szerinti és átvitt értelmű gyümölcsében és pompájában, elégedetten és elérzékenyülten mustrálni a kertünkbe varázsolt parányi paradicsomi hely folyamatosan megújuló szépségét.

Az artériákban lévő mikroműanyagok növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Az elszomorító tények szerint az egészségre és a környezetre egyaránt káros mikroműanyagok hatalmas mennyiségben vannak jelen. Mindenhol. Ami nem meglepő, hiszen kimutatták, hogy 2019-ben a műanyagtermékek globális szintű éves kibocsátása megközelítette a 460 millió tonna mennyiséget. Ilyenkor természetesen felmerül az újrahasznosítás kérdése, mint (vélt) mentőöv a műanyaghulladékokkal való küzdelem során. Sajnos ennek a műanyagmennyiségnek alig 9 százalékát sikerül újrahasznosítani.

Tényleg le lehet fogyni műtéti úton?

Amikor valaki túlsúllyal küzd, és már minden létező megoldást kipróbált, a műtét lehet az egyik utolsó remény a változásra. Ilyenkor viszont sok a kérdés-kétely, érdemes-e belevágni és mennyire kockázatos egy ilyen beavatkozás. Na és persze a legfontosabb: várható-e látványos eredmény és javulás a végén.