2024.07.12. 12:30:29 6030 199

Ez a hely nyerte el a világ leglátogatottabb városa címet
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A WP Travel utazásszervező iroda nemrégiben listázta azokat a városokat, melyek fő úti célokként szerepelnek az rendszeresen utazók világfelfedező tervei között. Az eddigi meglátások szerint a pandémia alatt felforgatott nemzetközi turizmus idén nem csupán helyreállni látszik, hanem még két százalékkal meg is haladja a világjárvány előtti szintet. Ezúttal a turista mágnesként funkcionáló városok kerülnek érdeklődésünk fókuszába, ezen belül is a „leglátogatottabbként” elismert metropolisz.

Isztambul Fotó:123rf.hu - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Isztambul Fotó:123rf.hu

Isztambul

A WP Travel első helyezettje e tekintetben: Isztambul (Törökország). A világméretű top tízben szerepelt: London (Egyesült Királyság), Párizs (Franciaország), Dubai (Egyesült Arab Emírségek), Antalya (Törökország), Hong Kong (Kína), Bangkok (Thaiföld), New York (Egyesült Államok), Cancún (Mexikó), Tokió (Japán).

Vajon mivel érdemelte ki Isztambul ezt a megkülönböztetett figyelmet?

Michel Peraldi antropológus egy évekkel ezelőtti tudósításában világvárosnak nevezte Isztambult. Ezt a Boszporusz és a Márvány-tenger két oldalán elterülő helyet, a maga több mint 15 millió főt számláló lakosságával, a világ egyik legnépesebb városaként ismerhetjük. A város, mely 1923-ig Törökország fővárosa volt, jelenleg az ország kulturális, művészeti és gazdasági központja.

Peraldi magyarázata szerint a szó minden értelmében kivívta magának azt, hogy globálisnak nevezhető legyen. Mindez azért lehet így, mert meghatározó számú eszközt és szereplőt koncentrál, melyek világméretű hatásokkal bírnak. A globális városokban a multinacionális cégek, és egyéb kiemelkedő, nagy hatású szervezetek székhelyeit is megtaláljuk.

A globális városok egyik különlegessége az úgynevezett transznacionalitás. A szó azt jelenti, hogy országok és nemzetek felett állónak minősül. Az antropológus azt is hozzáfűzi, hogy mintegy magába szippantja a sokféleséget. Az egykori oszmán birodalom fővárosaként emelkedett a világ hatalmasságai közé, melyet még ma is körüllengenek a dicső régmúlt foszlányai.

Ez a rangos város elmondhatja, hogy Európa és Ázsia „találkozóhelye”, így amikor feltevődik a kérdés, hogy melyikhez tartozik inkább, a válasz röviden így hangzik: mindkettőhöz. Mind Európa, mind pedig Ázsia a lehető legoptimálisabb módon kiaknázhatja Isztambul transzkontinentális kiváltságaiban rejlő lehetőségeket.

Amit mindenképpen érdemes megnézni Isztambulban

Topkapi szeráj - Az Ágyúkapú palota, amit Konstantinápoly meghódítója, II. Mehmed szultán építtetett, egyfajta város a városban szerephez jut, és mesébe illő kilátással rendelkezik. Az egykori szultánok palotájaként használt épületegyüttes több mint négy évszázadon át épült. Ezért nem meglepő, hogy a palotarendszer területe nagyobb, mint a Vatikán államé.

Hagia Sophia - vagy másik nevén: Aja Sophia, annyit tesz, hogy Isteni Bölcsesség. A majd 482 éven át az iszlám legszentebb templomaként ismert építmény (korábban 916 éven át pedig a kereszténység temploma volt) 1935 óta, Kemal Atatürk rendelkezése szerint, múzeum. I. Mohamed alakította mecsetté a Hagia Sophiát, mely 4 minaretet, egy órapavilont és számos kézmosó kutat építtetett. A közel 57 méter magas kupolán 40 ablakon át tűz be a napfény, melynek látványa csodálatos harmóniát idéző. A csarnokból négy oldalkápolna nyílik.

A Hagia Sophia, melyről építészeti szempontból elmondható, hogy az akkor uralkodó építészeti elemek varázslatos szintézisét adja, a későbbi török építészetre is nagy hatást gyakorolt. Az olyan nagyhírű mecsetek, mint az Omar, a Sulejman és a Kék Mecset is tulajdonképpen a Sophia építészeti hatásai nyomán készültek el. Egy különleges legenda szerint, mely még a keresztény időkbe röpít vissza, Justinianusnak angyalok mutatták meg a templom terveit. A templom építése hat évig tartott, és ára nem kevesebb, mint 360 mázsa aranyba került.

Ezt a csodálatos, izgalmas történelmi háttérrel büszkélkedő, két vallás egykori templomát, ma turisták tömegei látogatják.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...