2015.09.29. 12:45:07 13042 330

Esszük, isszuk, szagolgatjuk: a gyógyító kakukkfű!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Kevés olyan gyógynövény van, amit ennyire imádnék, mint a kakukkfüvet. Belőle készül a legfinomabb nátha elleni tea és köptető, de a sültek, levesek és főzelékek gyakori fűszere ez a sokoldalú, illatos levélke. Szárítva és frissen is alkalmazható, nagy hibát nem követhet el, aki ezt használja!

Kakukkfű - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kakukkfű

Kerti kakukkfű

Mint fűszernövény, te is termesztheted a kertedben a kerti kakukkfüvet, amely jól tűri a szárazságot is, de sok fényre van szüksége a fejlődéshez. Körülbelül 20-25 cm magasra nő meg, elfekvő vagy bokros kis növény lesz belőle. Sziklakertekben is nevelhetjük, de tápanyagban gazdag földre van szüksége. Tőosztással, dugványozással és magvetéssel is szaporítható. A tőosztásra a legjobb időszak szeptember és március. A telet jól bírja, érdemes tehát megpróbálni a termesztését.

Mezei kakukkfű

Több alfaja is van, amelyeket hazánkban egytől-egyig gyógynövényként gyűjtögethetünk: a hegyi kakukkfű, a korai kakukkfű és a homoki kakukkfű.

Gyűjtése

A legfinomabb és leghatékonyabb kakukkfüvet virágzáskor szedjük, a friss hajtásokat vágjuk le a fás rész felett, majd szárítsuk meg és a szárról morzsoljuk le az ellipszis alakú leveleket, illetve virágokat.

Kakukkfű, a fűszer

Nagyon sokoldalúan alkalmazható: kedvelt fűszer gomba, sertéshús, csirke, pulyka, vadhúsok, hal, bab, burgonya, borsó és káposzta ételek elkészítéshez. Más zöld fűszerekkel is keverhetjük, kiválóan illik például a petrezselyemhez. Egy dologra kell vigyázni, nem szabad túl sokat használni belőle, mert könnyen mentolosnak, kámforosnak érezhetjük a ételeket tőle. Kis mennyiségben viszont hozzáadja azt a pluszt, amit csak a kakukkfű tud. Ráadásul remek étvágyjavító, és elősegíti a nehezebb, zsírosabb ételek emésztését is.

Kakukkfű, a gyógyszer

Gyógyhatását fűszerként is érvényesítheti a kakukkfű, nem hiába alkalmazzák nehezebb ételek elkészítésekor, ahogy már fent is említettük. Emésztéssegítő, szélhajtó, görcsoldó hatása már nagyon régóta ismeretes. Féregűzőként is sokáig alkalmazták, de a hasmenés ellen is bevethetjük.

Egyik fő hatóanyaga a timol, amely baktérium és gombaölő hatással is bír, ezt segíti a karvakol nevű anyag is. A kakukkfű olaját sokáig fertőtlenítőszerként is alkalmazták, egészen a második világháborúig. Egyiptomban a halottak mumifikálásakor használták ki fertőtlenítő, a baktériumok szaporodását gátló hatását.

Ezt a tulajdonságát torokgyulladás esetén is kiaknázhatjuk, ezenkívül még egy dolog miatt a kakukkfű a tökéletes gyógyszer megfázás esetén: bizonyítottan csillapítja a köhögést és oldja a nyákot. Illóolaja hozzájárulhat az immunrendszer megfelelő működéséhez, inhalálásra is kiváló!

A nőknek nélkülözhetetlen gyógynövény, mivel segít a menstruációs görcsök oldásában, sőt vérszegénység estén is. Hangulatjavító hatásának köszönhetően még depresszió ellen is javallott lehet. Sőt, a levendulához hasonlóan, segít édes álomra szenderülni, csak tégy egy-két ágat a párnahuzatba.

Hogyan készíts gyógyteát kakukkfűből?

Két kávéskanál szárított kakukkfüvet forrázzunk le két deciliter vízzel, fedjük le, és 5 perc múlva szűrjük le. Kortyonként fogyasszuk, közben lélegezzünk mélyeket. Mézzel ízesítve remek köhögéscsillapítót kapunk, és a torokfájást is enyhítheti. Napi három csésze az ajánlott mennyiség étkezés előtt. Puffadásra és emésztési panaszok ellen viszont étkezés után negyed órával fogyasszuk, szintén kortyonként.

Figyelmeztetés

Kismamák és szoptatós anyukák ne fogyasszák, illetve pajzsmirigy-elégtelenségben szenvedők se vegyék igénybe gyógynövényként. Fűszerként természetesen használható.

Cikkünk pusztán tájékoztató jellegű, nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot és a szakvéleményt.

Forrás: hazipatika.com, wikipedia.org, vital.hu, gyűjtötte: kábé

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...