2021.05.13. 12:43:05 8947 251

Eperlekvár - változatok egy témára
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Végre itt az eperszezon! Ha annyit szedtél, hogy ugyan degeszre ettétek magatokat, és még így is sok maradt, vagy kimondottan lekvárfőzés miatt vásároltál be, akkor ez a cikk neked szól. Ugyanis nem egy, hanem mindjárt három szuper eperlekvár receptet hoztunk!

Eper - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Eper

Pirítóson, sütin, vajaskenyéren, vagy csak úgy a kanálon? Az eperlekvár mindenhogy jó, akárcsak az eper maga. Szóval, ha úgy érzed idén te is a befőzők sorába állsz – akár csak kis mennyiséggel is- ezeket a recepteket érdemes kipróbálnod. Jöjjenek hát, natúrtól a kicsit extráig.

Eperlekvár, darabosan

A mennyiségek egy kilogramm eperből kiindulva: 1 kg eper 85 dkg cukor 1 citrom leve

Mossuk meg és daraboljuk fel az epret, bár elég, ha csak a nagyobbakat vágjuk félbe, negyedbe. Egy edényben adjuk hozzá a citromlevet és a cukrot, keverjük át és hagyjuk állni hűtőben egy éjszakát. Ne fémtálat válasszunk, inkább műanyagot vagy kerámiát. Másnap forraljuk fedő nélkül egy fazékban vagy serpenyőben, míg bugyogni kezd, majd vegyük le a tűzről, és öntsük vissza a pihentető tálba, hagyjuk kihűlni. Hűtőben töltsön egy újabb éjszakát, és a következő napon szűrjük le. A levet forraljuk fel ismét kb. 105 Celsius fokosra, majd ekkor adjuk hozzá megint az epreket. Főzzük jó öt percig, közben habozzuk le, ha szükséges- ahogy a húslevest szokás. Töltsük forrón sterilizált üvegekbe, zárjuk le és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

A leggyorsabb – chia magos eperlekvár

Szükség lesz hozzá: 20 dkg eperre 2 evőkanál chia magra 2 evőkanál vízre 2 evőkanál mézre Ha szeretjük, vaníliára.

Az alaposan megmosott és nagyobb darabokra vágott epreket és a többi hozzávalót tegyük mixerbe, és alaposan dolgozzuk át vele. Másnapra a chia szemek megduzzadnak, a lekvárunk besűrűsödik, az ízek összeérnek. Ekkor már fogyaszthatjuk is! Hűtőben néhány napig eláll, ám a kamrapolcra ez a verzió nem alkalmas!

Levendulás eperlekvár

Kelleni fog: 1,5 kg eper 30 dkg kristálycukor 6 levendula ág (drogériában, gyógynövényboltban csomagolva is tudunk venni) 1 csomag dzsemfix

A megtisztított epret tegyük egy lábasba, adjuk hozzá a cukrot és melegítsük míg levet ereszt. Ekkora turmixoljuk át alaposan. Tegyük hozzá a dzsemfixet és a levendula virágját, majd kevergetés mellett ismét forraljuk fel és főzzük sűrűbbre. Sterilizált üvegbe töltsük még forrón, majd fejjel felé fordítva, száraz dunsztban hűtsük ki. Jó étvágyat!

Forrás: NOSALTY NOSALTY NOSALTY

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...