2014.05.10. 19:57:50 10238 96

Ennivaló szirmok: az édestől a csípősig
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet, tartja a mondás. És aki a virágot megenni szereti, azzal mi a helyzet? Habár (gyógy)növényeink, virágaink egyes részei számos területen hasznosíthatóak, mint például gyógyszerészet, dekoráció, arról azonban keveset tudunk, melyek szirmai ehetőek, illetve használhatóak ízesítőként vagy természetes színezékként a konyhában. Lássuk, melyik virág az, amelyik nemcsak a vázában mutat szépen!

A rózsa nemcsak szép, finom is! - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com A rózsa nemcsak szép, finom is!

Fontos megjegyezni, hogy csak kellő körültekintéssel fogyasszuk, használjuk fel a felsorolt növények esetében (kizárólag) azok szirmait. Amennyiben nem vagyunk biztosak a dolgunkban, forduljunk szakemberhez!

Rózsa

Mesés illata mellett hideg italok, gyümölcsös ételek csodás kísérője is lehet. A kandírozott rózsa is népszerű ínyencség.

Körömvirág

Habár először mindenkinek a sokféle bajra jó krém jut eszébe a körömvirág név hallatán, fűszeres, borsra hajazó illata miatt szinte minden ételhez passzolnak szirmai is.

Kamilla

A népi gyógyítás talán legnépszerűbb növénye. Ki gondolná, hogy selymes, lágy, édeskés virágai tökéletesen illenek pudingokhoz, süteményekhez.

Szegfű

Nemcsak celofánban és zölddel mutat jól, hanem szegfűszeghez hasonló fűszeres zamata kiválóan illik saláták, levesek és mindenféle érdekes tengeri élőlényekhez.

A lóhere virága

A réten, mezőn is szép, de édeskés, likőrös virágai frissen és sütve is roppantul vonzóak.

Kardvirág

Egy szép csokorban kapni is jó, de salátához hasonló íze miatt a kardvirág köretek mellé is remek választás.

Hibiszkusz

Áfonyára hajazó ízének köszönhetően gyümölcssaláták ízesítője is lehet a hibiszkusz.

Levendula

Nemcsak a molyoktól véd, de fűszeres és édes ételekhez egyaránt ajánlható - a levendulacukor kekszek, lekvárok, de pikáns, zöldséges ételek mellett is megállja a helyét, sőt fagylalthoz is adják. A levendula szörp és tea igazi ínyencség, amely a toroknak is jól esik.

Ibolya

A szépséges és szerény virágocska igazán sokoldalú: remek salátákhoz, italokhoz, húsételekhez, köretekhez, desszertekhez.

A cukorborsó virága

Édes, mint a cukor…borsó virága. Nem hiába szolgál természetes édesítőként saláták és halételek mellé.

Krizantém

Erősen fűszeres íze miatt célszerűbb először megfőzni szirmait, majd utána pikánsabbá varázsolni vele salátánkat.

Orgona

Jellegzetes illata mellett citrusos, friss aromája miatt tortákhoz, fagylaltokhoz is kiváló. Egyes receptek szerint krémes sajttal összeturmixolva ropogtatnivalók kísérője is lehet.

Napraforgó

Ha napraforgó, akkor nem csak a „szotyi”! Szirmainak dióhoz hasonlatos íze remekül feldobja a zöldsaláták ízét, színét.

Jázmin

Kagylók, rákfélék és édességek ízét teszi még hatásosabbá.

Bazsalikom

Nemcsak fűszeres ízű levele, hanem selymesebb, lágyabb virága is remek ízt ad, főként köretekhez, salátákhoz használják.

+1 és egy recept: az akácvirág

Magyar akác.Magyar akác.

Illatos, gyönyörű virágait mindenki ismeri és szereti is. Egyik legsokoldalúbb növényünk, hiszen szinte minden búra, bajra ajánlja a népi gyógyászat. A belőle készült édeskés ízű tea élvezeti teaként is fogyasztható, de ízjavítóként is jó szolgálatot tesz.

Továbbá jó refluxra, gyomorsavtúltengésre, kiváló köhögéscsillapító, nyákoldó. Székrekedés esetén is ajánlott, továbbá ismert nyugtató, tonizáló, görcsoldó hatása is.

Sőt, a virágokat nyersen is fogyasztják, de vigyázat, nagy mennyiségben hányingert okozhat. Hogy ettől mindenkit megkíméljünk, mi most egy isteni finom „bundás” receptet ajánlunk a figyelmetekbe, amelyet a hobbikert.hu oldalon találtunk!

Hozzávalók

15 dkg liszt 5 dkg porcukor 5 dkg vaj 3 tojás 2,5 dl tej kevés só olaj a sütéshez

Elkészítés

A virágokat megtisztítjuk, levelektől, hosszú száraktól megszabadítjuk. Érdemes kicsit megrázogatni őket, nehogy kisebb bogarak, hangyák a fürtök között maradjanak.

A fenti hozzávalókból közepesen híg palacsintatésztát készítünk. Közben elkezdjük az olajat melegíteni. Ha úgy látjuk, az olaj kellő hőmérsékletű, a fürtöket megforgatjuk a tésztában, lecsöpögtetjük és a forró olajban arany barnára sütjük.

Jó étvágyat!

Forrás: treehugger.com, gyorgytea.hu, hobbikert.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...