2016.09.03. 14:33:54 8892 205

Első napok az iskolában – Így támogasd a gyerkőcöt!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Nincs mit tenni, a nyárnak vége, itt vannak a munkával, tanulással, de azért egyéb izgalmakat, újdonságokat, örömöket is tartogató őszi napok. És hát itt van a 6-7 évesek és szüleik egyik legnagyobb erőpróbája: az iskola. Nem egyszerű időszak ez, de talán egy kis odafigyeléssel könnyebbé tehető.

Iskolakezdés - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Iskolakezdés

Persze, lélekben már jóval korábban készül gyerek és szülő is az első osztály újdonságokban bővelkedő napjaira. Már az óvodai ballagáskor érezhető az új idők szele, lelki szemeink előtt már megjelenik az iskolapadban ülő gyermekünk kíváncsiságtól lelkes arca. Ám ekkor még inkább a büszkeség, meghatottság érzése csal könnyet a szemünkbe, hogy a mi pici fiúnk/lányunk bizony már iskolás. De még előttünk az egész nyár, hol van még az iskola?

Ha véget ér a nyár…

Mert bizony, a nyár utolsó napjai hipp és hopp, itt is vannak, vagyis már el is múltak, a meghatottság okozta könnyek felszáradtak és itt a kőkemény valóság: bevásárlás, a gyerekkel együtt történő ráhangolódás az sulis napokra. És itt most nem az olyan felszólításokra gondolunk, mint a „Viselkedj rendesen, mert Te már iskolás leszel!”, vagy a „Egy okos iskolás ilyet már nem csinál!”. De az olyan kérdéseket is jobb hanyagolni, mint a „És, várod már a sulit?”.

De mit tehetünk mi, felnőttek?

Apró, ám annál jelentősebb tettekkel bátoríthatjuk, segíthetjük gyermekünk beilleszkedését az új közegbe, szoktathatjuk hozzá az új élet kellemes és néha kevésbé kellemes perceihez.

  • Induljatok el időben az iskolába, buszra! Ne legyen reggel rohanás, az csak fokozza a gyerkőcök idegességét!

  • Pontosan menj érte, akár a sulihoz, akár az iskolabuszra mész ki elé. Számára biztonságot nyújt, ha Te időben ott vagy érte, hazafelé elmesélheti Neked az élményeit. Ha nagyobb lesz, már úgyis inkább a haveroké, barátnőké lesz a főszerep, élvezd ki, amíg Te vagy a fő bizalmasa.:-)

  • Jegyezd meg a tanító néni/ bácsi nevét, és az osztálytársakkal is ismerkedj meg! Jó, ha tudod, ki egy-egy sztori főszereplője, és nem árt tudni, kivel jár a gyereked egy osztályba.

  • Mindig kérdezd meg, mi történt vele aznap az iskolában! És ami nagyon fontos: ha kérdezés nélkül a gyerkőc kezd el mesélni Neked, hallgasd meg, bármilyen fáradt is vagy! Ha elküldöd őt azzal, hogy ehhez most túl fáradt vagy, egy idő után kérésre sem, anélkül meg pláne nem mond majd semmit neked.

  • Ne hasonlítgasd más gyerekhez! Sem magadban, a gyerek előtt meg főleg ne! Ő saját magához képest legyen jó, ne másokhoz képest!

Rend a lelke mindennek!

  • Délután, vagy este, ha készen van a lecke, ellenőrizd le, hogy megvan-e minden házi feladat. Ha ezzel kész vagy, vagytok, pakoljátok össze az iskolatáskát együtt. Tanítsd meg őt, hogyan lehet és miért érdemes az órarendje szerint bepakolni a táskába.

  • Figyelj, illetve figyeljetek oda, hogy mindig minden rendben legyen a táskájában. Ceruzák kihegyezve, tornafelszerelés bepakolva, ellenőrző aláírva? Egy idő után ő is magától figyel majd ezekre a részletekre is.

  • Ha hazaért, ne hagyd, hogy a kabát a földön, a táska a sarokban, a cipő valahol az előszoba közepén landoljanak. Kerüljenek a helyére a dolgok! Így van rá esély, hogy nagyobb korban is rendszerető lesz.

Forrás: hallo-eltern.de

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában