2023.02.19. 11:00:07 6601 285

Ellep a por? – Ezek lehetnek az okai
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az évszakonkénti nagy-, illetve a heti, kisebb volumenű takarítások elkerülhetetlen mozzanata a portörlés. Amennyire egyszerű, pont annyira „nemszeretem” feladat. De mit is tagadjuk, sajnos elkerülhetetlen. Ám ha tudjuk a kiváltó okokat, talán valamennyivel csökkenthetjük a felületre került por mennyiségét.

Portalanítás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Portalanítás

Mindannyian nagyon örülnénk, ha csak nagyon-nagyon ritkán kellene előszedni a porrongyot. Ha tehetünk is ennek érdekében, pláne boldogok vagyunk.

3+1 dolog, ami vonzza a port az otthonodba

Ha ezeket tudod, máris megvan az esélye, hogy többé nem a portörlés lesz a hobbid!

Ha szó szerint külső okai vannak

Építkezés, gyár, esetleg forgalmas utca mellett laksz? Akkor sajnos ne csodálkozz, hogy a por gyakori gond nálatok. Hiába a zárt ablak, a zárt ajtó, a réseken még betolakodhatnak a nem odavaló apróságok. Ha van rá lehetőséged, tömködd be ezeket a réseket. Ha nincs, akkor fogd fel a portörlést, takarítást úgy, mintha énidő lenne.:-)

Nyáron hűt, de…

Ha van klímád, ugye tudod, hogy háromhavonta, de legalább a gyártó által előírt gyakorisággal ellenőriztetned kell a készüléked? Ha nem így teszel, többek között azt is kockáztatod, hogy otthonod jobban porosodik. Hogy miért? De hiszen a klíma pont az elsődleges pont, ahol a házba bejutni kívánó por fennakad! Ennek oka, hogy a készülékben lévő szűrőnek fel kell szívnia a port, majd a levegőszűrőn keresztül kell eltávolítani. Ám ha meghibásodik a gép, és/vagy nincs megfelelően karbantartva, több por jut be a házba, mint kellene.

Porszívózni hasznos, de…

A porszívózás hasznos, ám – szó szerint – nagy port kavarhat! Vannak olyan típusú készülékek, amelyek szennyeződéseket, port juttathatnak a levegőbe működés közben. Érdemes egy száraz-nedves porszívóra váltani, amelyben a víz megköti a felesleges port, így az nem kerül vissza a levegőbe. Jó megoldás lehet még az úgynevezett HEPA szűrővel (nagy hatékonyságú részecskeszűrővel) ellátott porszívó is.

Az a fránya pára!

Azt tudtad, hogy minél nagyobb a páratartalom egy lakásban, annál könnyebben porosodik majd? Ez bizony így van! A penésztelepek, poratkák szeretik a nedves környezetet, a magas páratartalom pedig pont ezt biztosítja számukra. Sajnos, a párás levegő azért sem tesz jót otthonunknak, mert így összetapadnak a porrészecskék, melyeket ezért nehezebb eltávolítani a bútorok felületéről. A lakásban a megfelelő páratartalom 50 % körül van, de 60-40 % sem rossz.

Forrás: nosalty.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Ezeket az illóolajokat használhatod szorongás ellen

A szorongás a világ leggyakrabban tapasztalt mentális zavarai közé sorolható, mely világszerte több száz millió embert érint. Nem titok, hogy a szorongás tünetei már nem csupán a felnőtt korosztály esetében jelentkeznek, hanem a gyermekek és a serdülőkorban lévő fiatalok körében is. Amennyiben az aggodalom, a feszültség, a félelem- és tehetetlenségérzés intenzívvé és túlzottá válik, nagymértékben hat a viselkedésre, a közérzetre, valamint a kognitív képességekre – pl. gondolkodás, figyelem, emlékezés stb. – egyaránt. Szerencsére ma már a szorongás kezelésére számos természetes megoldás közül lehet választani.

A lakberendezés pszichológiája

Az otthon a személyiség egyik legkézzelfoghatóbb és legszembetűnőbb kifejezője. A lakberendezés erőteljes hatást gyakorol a közérzetre, a hangulatunkra, a kreativitásunkra és a motivációinkra egyaránt. Ahogy a dal is mondja: Ezek csak házak, az otthon az valami más. De vajon mitől válik mássá? Mi teszi egyedivé, személyre szabottá? Mi az a többletérték, aminek a jelenlétében azt mondhatjuk: „az enyém”? És milyen szerepet játszik mindebben a lakberendezés?

Ne keverd össze! – 3+1 érzés, ami már/még nem szerelem, vagy soha nem is volt az

Te is beleestél már abba a hibába, hogy annyira szerettél volna már szerelmes lenni, hogy már-már bemesélted magadnak ezt az érzést, és teljesen úgy tűnt, hogy tényleg szerelmes vagy? Aztán persze egy helyzet, egy reakció, egy döntés miatt jött a felismerés: ez nem is szerelem!